Özge Boraktan samimi açıklamalar

Ünlüler obeziteden nasıl korunuyor? Dr. İsmail Ağar sordu onlar anlattı..

Başlarken

Başta Amerika olmak üzere dünyada çok sayıda insan çağın sinsi vebası obezite ve onun oluşturduğu hastalıkların tehdidi altında. Sağlık Bakanlığı uzun bir süredir öncü olduğu çalışmalarla toplumu bilinçlendirmeyi amaçlıyor. Daha çok hareket eden, beslenme bilinci gelişmiş bireylerlerle sağlıklı nesiller yetiştirebilmek için dünyayı saran bu sinsi tehlikeye karşı farkındalığı artırıyor.

Şişmanlığın sadece estetik bir sorun olmadığını yazılarımızda hep belirtiyoruz. Çünkü şişmanlık gerçek bir hastalıktır ve artık obezite tehlikesi çok yakınınızda.

Yeme şekilleri olumsuz yönde değiştikçe, hareketsizlik arttıkça şişman insanları ve onun getirisi hastalıklarla uğraşanları başınızı çevirdiğiniz her yerde görebileceksiniz. Üstelik çocuklarımızı da… Bu sinsi düşman mutfağınızda, sofranızda, oturma odanızda, televizyon karşısında, iş yerinizde yani yanı başınızda dolaşıyor. Yaptığınız her seçim bu tehlikeyi uzaklaştırıyor yahut davet ediyor. İşte siz de bu gerçeği fark ederek kendinizi çocuklarınızı ve sevdiklerinizi çağın vebasına karşı korumak için söylenenlere kulak verin.

Çünkü basit prensipler benimseyerek kendinizi ve ailenizi obeziteye karşı koruyabilirsiniz. Dr. İsmail Ağar Beslenme ve Diyet Uzmanı…

EYVAH EYVAH ŞiŞMANLIYORUZ!

‘Eyvah Eyvah’ filminin başarılı oyuncusu Özge Borak beslenmeyi ciddiye alıyor. Sağlıklı seçimler yapıyor. Sebze ve meyveyi çok seviyor. Kilo almaktan korkuyor, düzenli yaşamaya ve abur cuburdan uzak durmaya çalışıyor.

Genç ve başarılı oyuncu Özge Borak’ın her zaman formunu korumak kadar sağlığını önemseyen beslenme felsefesini, davranışını takdir etmişimdir. Ona neden besin seçimlerinde dikkatli davrandığını sorduğumda; “Benim ailemde kolesterol problemi olduğu için çocukluğumdaki çift yumurtalı, ballı, kaymaklı kahvaltılar yerini daha yumuşak kahvaltılara kırmızı etli, kızartmalı, börekli yemekler daha çok beyaz etli, haşlanmış yağsız sebze yemeklerine bıraktı. Böyle bir sofra düzeninde büyümek benim de yiyecek seçimlerimi etkiledi’’ diye yanıt verdi.

Sizin seçiminiz çocuklarınızın seçimi

Özge Hanım’ın bu söyledikleri çok önemli bir konuya örnek oluyor. Şişmanlığa karşı alınacak her önlem aileden başlıyor. Sizin seçimleriniz çocuklarınızın da seçimi oluyor. Ailenin kolesterol sorunu yaşaması beslenme alışkanlığının değişmesinde etkili olmuş yüksek kalori ve kolesterol içeren yiyecekleri hayatından ister istemez çıkarmasına neden olmuş yani alışkanlık yaratmış. Özge Hanım’la sohbetimiz devam etti. Anlattıkları formda ve sağlıklı görünümünün de ipuçlarıydı.

– Evinizde ne tip yemekler pişiyor?

İnanılmayacak kadar sağlıklı besleniyoruz. (Gülüyor.) Bizim evimizde köfte bile tavuk kıymasından yapılıyor. Sebzeyi çok seviyoruz, sebze ağırlıklı yemekleri severek yiyoruz. Dolayısıyla sebze ve meyveyi çok tüketiyoruz. Elma ise favorim.

Sağlıklı ev cipsi tarifi

– Bu sağlıksız deyip yediklerin var mı?

Cipsi çok severim. Ama onu da sağlıklı hale getirdiğime inanıyorum. Bunu yapmak çok kolay. Mesela bir yufkayı tepsiye hiç yağ sürmeden serin. İçine yağsız kaşar peynir rendeleyip, yufkanın kenarlarını üstü kapanacak kadar kapatın ve küçük kareler halinde kesip önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar bekleyin. Ev cipsiniz hazır, kıtır kıtır yiyebilirsiniz. Ama bir oturuşta hepsini değil. Hatta bir ya da iki kişi için hazırlıyorsanız yarım yufkadan yapabilirsiniz. Yediklerinizin miktarını azaltmak kilo sorunu olanlar için ya da kilo almayı önlemek için iyi bir yoldur. Özellikle çocuklar abur cuburu çok sever.

– Kilo almaktan korkuyor musun?

Hem de nasıl!

– Hangi durumlarda kilo alıyorsun?

Uyku düzenim bozulduğunda beslenme düzenim de bozuluyor. İster istemez öğünler geçiştiriliyor ya da uzun süre uykusuz kaldığınızda abur cubur yeniyor. Bunlar da hızla kilo aldırıyor, o nedenle düzenli yaşamaya özen gösteriyorum ve en önemlisi abur cuburdan uzak duruyorum.

Tehdit varsa vücut savunmaya geçer

Kişilerin hangi şartların ve nelerin kendilerine kilo aldırdığını bilmesi kilo kontrolünde önemlidir. Bu kişinin bir nevi kimliğini oluşturur. Herkesin yaşam şekli bir değildir. Özge Hanım gibi film ve dizi setlerinde uzun saatler geçiren, gecesi gündüzüyle yer değiştirmiş çok insan ya da meslek grubu var. Böyle bir durumda ister istemez vücudun biyolojik saatine uygun olmayan bir düzen oluşturusunuz.

Uykusuz kalmanız daha çok ve uzun saatler yemeye ya da çok fazla uyumak hareketsizliğe neden olduğundan tıkır tıkır işleyen beden saati şaşırabiliyor. Vücut yaşamı tehdit eden bir etken sezdiğinde de hemen kendini korumaya başlıyor. Yağ rezevlerini koruma altına alıyor, metabolizma hızını yavaşlatıyor. Kısacası şişmanlamaya başlıyoruz.

Ananas ve köri yağ yakar

Seylan tipi beslenme mönüsünde sıkça yer alan ananas ve köri metabolizması yavaş çalışanlar için kilo vermeyi kolaylaştıracak şifrelerdir. Yapılan araştırmalar körinin vücutta yağ yakma işlemine katkı sağlayan önemli bir etkisi olduğunu göstermiştir.10 çeşit baharattan oluşan köri kimyon, biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, Hint Cevizi, demirhindi ve acı kırmızı biberden oluşuyor.

Ananas gelince; ananasın alternatifi olabilecek greyfurtu bir tatlı kaşığı zencefil ile tüketmek kan dolaşımını hızlandırmak, vücuttaki sodyum oranını ve kolesterolü düşürmek, tansiyonu düzenlemek ve kan yağlarını azaltmak gibi faydalı işler yapıyor. Taze ananasın zencefille birlikte kullanımı metabolizmayı hızlandırarak zayıflamayı da sağlıyor.

Sürekli koşuşturuyorum bu da kilomu korumamı sağlıyor

Ben mesleği gereği sürekli koşuşturan bir insanım. Hareket şişmanlığın karşısında çok iyi bir savaşçı. İnsanın kendine vakit ayırması gerekiyor. Vaktim yok bir mazeret olmamalı düşünsenize arabamızı bile bakıma götürüyoruz. İstersek kendimize vakit ayırabiliriz. Dengeli beslendiğinizde hareketli bir yaşam sürdüğünüzde yaşam kaliteniz de bir anda artıyor.

Şişman bir insan gördüğümde doğru yemek yemediğini düşünüyorum

Şişmanlığın birincil olarak sağlıkla ilgili olduğunu düşünüyorum. Şişman birini gördüğümde o kişinin doğru şeyleri doğru şekilde yemediğini düşünüyorum. Tabii uzun süre ilaç kullanmak zorunda kalmış ve bunun sonunda kilo almış insanlar da var. Ama istisnalar dışında zaten dünyada yaygınlaşan bir sorun obezite. Kaliteli bir hayat için sağlıklı olmak sağlıklı olmak için de bedenimize iyi bakmak gerekiyor.

– Çocukken sebzeye düşman mıydın? Anneler çocuklarına sebze sevdirmekte zorlanıyor…

Evimizde sebze ağırlıklı yemekler piştiğinden ben sebze sever bir birey haline geldim. Ama bence çocuğa ‘doydum’ deme hakkının verilmesi gerektiğine inanıyorum. Arkandan ağlar mantığını çok gerilere atmalıyız. Zorlamak yerine her yiyeceği lezzetlendirme ve çocuğun damak tadına uyacak hale getirmek iyi bir yol diye düşünüyorum. Ben olsam sebzeyi baharatla, yoğurtlu soslarla veya peynir çeşitleriyle lezzetlendirip sunardım.

– Bir gününüzün yemek listesinde neler var?

Kahvaltı en önemli öğünüm. Muhakkak yaparım, ama ballı kaymaklı değil tabiî ki. Öğlen etli salata, akşam çorba ve sebzeli yemekler. Kilo kontrolü için ananas ve körinin gücüne inanıyorum, bunlar benim favori yiyeceklerim. Yağ yakıp metabolizmamı hızlandırıyor.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir