Havuz keyfiniz göze gelmesin!
Kavurucu yaz sıcaklarında serinlemek için havuza girerken, önemli bir göz hastalığı olan konjonktivit’e yakalanma riskini de unutmamak gerekiyor.
Bu konu ile ilgili açıklama yapan Dünyagöz Etiler’den Prof. Dr. Aylin Kılıç, hijyen şartlarına uygun temizlenmeyen havuzlara girenlerin Konjonktivit’e yakalanma riskinin yüksek olduğunu söylüyor.
Havuzlar, kirli denizlerden daha tehlikeli!
Sıcak yaz günlerinde serinlemek isteyenler için havuz, vazgeçilmez bir seçenek. Ancak hijyenik şartlarına dikkat edilmediği takdirde havuzlar insan sağlığı için büyük tehlike oluşturuyor. Dünyagöz Etiler’den Dr. Aylin Kılıç, hijyenik olmayan havuzların başta göz hastalıkları olmak üzere birçok rahatsızlığa sebep olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
Prof. Dr. Aylin Kılıç konu ile ilgili şunları söyledi: “Pek çok kişinin aynı anda girdiği havuzlarda temizlik şartlarına çok dikkat edilmesi gerekiyor. Eğer yeterli hijyen sağlanmaz ise, çok sayıda insan, havuzlardan bakteri kapıyor. Üstelik temizlik kurallarına uymayan havuzlar, kirli olarak adlandırılan denizlerden daha tehlikeli.”
Havuzdaki klor miktarının çok önemli olduğunu kaydeden Dr. Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü: Klor aşırı miktarda olursa gözde irritasyon meydana getirerek kızarma ve yanmaya neden olur. Bir havuza temiz diyebilmek için klor kullanmanın yeterli olmadığını unutmamak gerekir. Sadece klor kullanılarak temizliği sağlanan havuzlarda yüzenler dikkatli olmalı.
Havuzların en sık sebep olabileceği enfeksiyonların başında Konjonktivit denilen göz iltihaplarının geldiğini belirten Dr. Aylin Kılıç, gözlerde meydana gelen kızarıklık, yanma, batma, sulanma, ağrı ve görme bulanıklığı gibi belirtilerin görülmesi durumunda göz hekimine gidilmesini tavsiye ediyor.
Dr. Kılıç, sadece havuzların değil, tuvalet, duş alanları, sauna, soyunma dolabı, havlu, terlik, şezlong ve diğer ortak kullanılan malzemeler gibi alanların da temiz tutulması gerektiğini sözlerine ekliyor.
Havuza gireceklerin dikkat etmesi gerekenler:
• Havuz suyu içilebilir kalitede ve berrak olmalı. Ancak havuz suyunun yutulmamasına dikkat edilmeli.
• Havuz suyuna zaman zaman bakteriyolojik analizler yapılmalı.
• Su mutlaka klorlanmalı.
• Su sıcaklığı 27 dereceyi geçmemeli. Hava ile su sıcaklığı doğru oranlı olmalı, arada fazla fark bulunmamalı.
• Havuza girenlerin mutlaka duş alması sağlanmalı. Çıktıktan sonra mutlaka tekrar duş alınmalı.
• Göz enfeksiyonlarına ve sudaki gözü tahriş eden maddelere karşı, deniz gözlüğü veya maske kullanılmalı.
• Kulak enfeksiyonlarına karşı kulak tıkaçları kullanılabilir.
• Lensle havuza girmek doğru değildir. Kontak lensle suya girmek, gözün iltihaplanma ihtimalini artırır.
• Ciltte sıyrığı, kesiği, mantarı ve diğer enfeksiyonları olan kişiler, göz-burun-kulak enfeksiyonu olan kişiler, ishal olan kişiler, bu durumları iyileşinceye ya da geçinceye kadar havuza girilmemelidir.
• Havuza giren küçük çocukların, tuvalet ve havuz temizliğine dikkat etmediği göz önünde bulundurulmalıdır.