Işsizlik Oranları Halen Yüksek Seviyelerde
Konya’da bulunan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, işsizlik oranları halen yüksek seviyelerde bulunduğunu söyledi.
Yılmaz, “İstihdam koşullarındaki iyileşme sürmekle beraber işsizlik oranları halen yüksek seviyelerde bulunmaktadır. Dolayısıyla, önümüzdeki dönemde işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düzeltmenin de katkısıyla enflasyonun düşmeye devam etmesi ve yılın sonunda yüzde 6.5 olan hedefimize yakın seviyelerde gerçekleşmesi beklenmektedir.”dedi.
Konya Sanayi Odası ile Dünya Gazetesi’nin ‘Para Politikaları’ konulu paneli Dedeman Otel’de gerçekleşti. Panele konuşmacı olarak katılan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, istihdama değindi. İstihdam piyasalarına bakıldığında, gelişmiş ülkelerin emek piyasalarındaki olumsuz görünümünün sürdüğünü belirterek, “Türkiye’de ise istihdam koşullarındaki iyileşme devam etmekle beraber işsizlik oranlarının bir müddet daha kriz öncesine kıyasla yüksek seviyelerde seyredeceği tahmin edilmektedir” dedi.
Durmuş Yılmaz, gelişmiş ülke ekonomilerine kıyasla Türkiye’de kredi hacminde de yüksek artışlar yaşandığına dikkat çekti.
Merkez Bankası’nın temel amacının fiyat istikrarını sağlamak olduğunu ifade eden Durmuş Yılmaz, şunları söyledi: ” Finansal sistemde istikrarı sağlayıcı para ve döviz piyasaları ile ilgili düzenleyici tedbirleri almak, bankanın temel görevleri arasında yer almaktadır. Merkez Bankası, kuruluş kanunu gereği Türkiye’de finansal istikrardan sorumlu kurumlardan biridir. Türkiye, 2002 yılından beri izlediği basiretli para ve maliye politikaları ile bankacılık sistemine ilişkin düzenleyici ve denetleyici uygulamalar neticesinde, yurt içinde finansal risklerin ortaya çıkmasını engellemiş ve küresel krizden en hızlı çıkan ekonomiler arasında yer alıyor. Ekonomi politikalarının, küresel kriz sırasında olduğu gibi krizden çıkış sürecinde de yeni dönemin özelliklerine uygun olarak şekillenmesi gerekmektedir. Son dönemde aldığımız ilave önlemler, önümüzdeki dönemde tüm dünyayı etkisi altına alacağını düşündüğümüz yeni konjonktüre karşı bir hazırlık olarak değerlendirilmelidir. Bu yeni konjonktürün temel özellikleri, güvenilir ve dinamik yükselen piyasa ekonomilerine yoğun sermaye akışı sonucunda, bu ekonomilerde aşırı ısınma, aşırı borçlanma ve varlık balonları oluşması riskinin belirmesi ve cari açığın finansal istikrarı tehdit edecek düzeylere ulaşma ihtimalidir.”
Türkiye ekonomisinin, fiyat istikrarına ulaşılması için büyük fedakarlıklarda bulunduğunu söyleyen Durmuş Yılmaz, elde edilen kazanımlara rağmen fiyat istikrarının henüz tam olarak sağlanamadığını belirtti.
Panelin sonunda Türkiye Ekonomisi ile ilgili genel bir değerlendirme yapan Durmuş Yılmaz, işsizliğin devam edeceğine dikkat çekti. Yılmaz, “İç talepteki güçlü artışın desteğiyle iktisadi faaliyet toparlanmaya devam etmekte, buna karşılık dış talebin zayıf seyri nedeniyle imalat sanayinde kapasite kullanımının kriz öncesi seviyelere ulaşmasının zaman alacağı tahmin edilmektedir. İstihdam koşullarındaki iyileşme sürmekle beraber, işsizlik oranları halen yüksek seviyelerde bulunmaktadır. Dolayısıyla, önümüzdeki dönemde işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düzeltmenin de katkısıyla enflasyonun düşmeye devam etmesi ve yılın sonunda yüzde 6.5 olan hedefimize yakın seviyelerde gerçekleşmesi beklenmektedir. Mevcut konjonktürde ekonomimizde gözlemekte olduğumuz iç ve dış talebin büyüme hızlarındaki ayrışma ve hızlı kredi genişlemesi cari açıgı artırmaktadır. Buna ilave olarak, Avrupa ve ABD ekonomilerindeki son gelismeler ve alınan kararlar, küresel ölçekte parasal genişlemeye yol açarak cari açıgın Orta Vadeli Programdaki (OVP) öngörüleri aşma ihtimalini gündeme getirmiştir”
Durmuş Yılmaz,”Para Politikası Kurulu son toplantısında, daha düşük bir politika faizi, daha geniş bir faiz koridoru ve daha yüksek zorunlu karşılık oranlarının uygun bir politika bileşimi olacağını değerlendirerek bu doğrultuda kararlar almıştır. Ayrıca, finansal istikrarı desteklemek amacıyla, Türk lirası cinsinden mevduatın vadesinin uzamasını teşvik edecek şekilde zorunlu karşılık oranlarını vadelere göre farklılaştırılmış ve daha önce zorunlu karşılığa tabi olmayan bazı yükümlülük kalemleri zorunlu karşılık kapsamına dahil edilmiştir. Alınan bu önlemlerin, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun dün açıkladığı yeni tedbirlerle birlikte, 2011 yılı makro ekonomik görünümünün OVP’deki cari açık öngörüsü ile uyumlu hale getirdiğini memnuniyetle ifade etmek isterim. Alınan kararların fiyat istikrarı ve finansal istikrar üzerindeki etkileri yakından izlenecek, gerektiğinde ilave tedbirler devreye sokulabilecektir.” diye konuştu.
Panelin sonunda ekonomiyle ilgili sorulara cevap veren Yılmaz’a, Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil tarafından çini işlemeli tabak hediye edildi