Konsantre Olamamanın Nedenleri
İşte veya evde özellikle bilgisayar başında gerçekleşen bir takım bocalamalar olur, bu sıkça insanın başına gelebilir. Bir web sayfasını açmak isteriz, o anda başka bir şeyi düşünüyoruzdur ve ikisinden de çok uzakta olan başka bir işe elimiz gidebilir. Ilgi ve dikkat eksikliğinden kaynaklanan yoğun tempolu insanların bir sorunudur bu. Bu durumda telaş da yaşanabilir. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu yetişkinlerde kronik dikkatsizlik diye geçer, zayıflatıcıdır ve ciddi tehlikelere yol açabilir.
Baş nedeni aşırı teknolojidir. BlackBerry, bilgisayar, cep telefonu, iPod ve tüm dikkatini çekmekte olan rekabet halindeki bu çılgınlıklar insanı bir noktadan sonra robotlaştırır. Belli bir noktada beyni organize eder ve ele geçirirler teknolojisi köleliği ciddi anlamda tehlikelidir. Çoklu görevler yapılamaz, insan zaman mefhumunu ve işlevini kaybeder. Birşeyler öğrenirken sadece bilgisayardan yararlanmayın, kütüphane kültürünü bırakmayın. Yazın, sorun, araştırın ama sadece teknolojiye hapsolmayın.
Uyku eksikliği diğer bir nedenidir. Yeterince uyku alınmadığı takdirde iş yerinde gözleriniz kapanır. En az 7 saat uykunuzu almalısınız. Zinde olursanız gün içinde görevlerinizi tam olarak yerine getirebilirsiniz. Iyice dinlenerek odaklanmamız kolaylaşır. Uyku problemleri yaşıyorsanız mutlaka doktora gidin. Dikkat eksikliği tedavisi ile paralel olarak gider.
Kötü iş tatmini. İş başında mutsuz olmak, o günkü durumunuzun vasat ve gününüzün verimsiz geçmesi konsantre olmayı engeller. Sunum yapacaksınız ve tıkanıp kaldınız gününüz berbat geçti . Kötü performans, düzensiz çalışma ortamı, projede eksiklikler ve ofis iletişimsizliği odaklanma sorununa sebep olur. Muhtemelen tıbbi müdahale gerektirir.
Çok fazla stres. Gerilme, gerginlik, öfke kontrolsüzlüğü yoğunlaşmaya engel olur. Bir konu üzerinde düşünmek imkansızlaşır. Hiçbir şeye tam olarak konsantre olamazsınız. Endişe ve telaş beyinde bilişsel merkezleri etkiler. Gevşeme ve rahatlama ise bu yükü kaldırır beyni serbest bırakarak asıl konuya bizi yönlendirir.
Çok az egzersiz. Düzenli egzersiz zihni keskin kılar ve zinde tutar. Hafıza kapasitesi ve öğrenmede artış görülür. Zihinsel huzursuzluk DEHB yetişkinlerde daha önemlidir. Ekstra enerji yakarak ve egzersiz yaparak beyin jimnastiği de yapmış oluruz. Iyi bir gece uykusunun da ardından zihinsel hareketlilik başlayacaktır ve iyi performans elde edilecektir