Emekli maaş bilgisi sorgulama ve hesaplama nereden yapılıyor?

Emekli maaş bilgisi sorgulama ve hesaplama nereden yapılıyor? Emekli olmadan ne kadar emekli maaşı alacağını öğrenmek oldukça basit. Emekli maaşı sorgulama ve hesaplama yaparak online hizmetler üzerinden bilgilerinize erişebiliyorsunuz. Nasıl yapacağınız haberimizde.

Ülkemizde emekli maaşı üç döneme ayrılmıştır. Dönemler itibari ile emeklilik maaşı hesaplanır. 2000 yılı öncesi, 2000-2008 yılları arası ve 2008 yılı sonrası olmak üzere hesaplamalar yapılır. Ayrı ayrı üç dönemin hesaplaması yapıldıktan sonra, üçünün ortalaması maaş olarak verilir. Aylık bağlama oranları 2000 yılından önce ortalama %60lar civarındaydı. 2000-2008 yılları arasında %40lara kadar düştü, 2008 yılında ise aylık bağlama oranları %20ye kadar düşmüştür.

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.
Aylıkları yani maaşı en çok etkileyen şey aylık bağlama oranlarıdır. Aylık bağlama oranlarının düşmesi demek maaşların da düşmesi anlamına gelir. Bu nedenle 2000 yılından önce ne kadar çok prim varsa o kadar çok yüksek maaş; 2000 yılından sonra ise ne kadar fazla prim varsa o kadar düşük maaş, özellikle 2008 yılından sonrada ne kadar çok prim varsa daha da çok düşük maaş anlamına gelir. Eskiden aylıklar da yani maaşlarda en alt sınır vardı, SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığın da en alt bugünkü şartlarda 1.150 liranın altında olmaması gerekirdi. Emekli Sandığında bir değişiklik olmadı yine en alt sınır 1.150 liradır. Ancak BAĞ-KUR ve SSKda en alt sınır değiştirildi.

En alt sınır asgari ücretin üçte bir rakamlarına kadar düştü, yaklaşık 340-350 liralarda emekli maaşlarının en alt sınırı, çalıştıkça, prim ödedikçe maaşlar düşecektir. Bunun sebebi ise aylık bağlama oranlarında ki düşüştür. Emekli maaşının nasıl hesaplanacağı ile ilgili bir örnek verirsek; aynı doğum tarihli üç arkadaşın, aynı dönemde işe başladıklarını varsayalım. Bir arkadaş 3600 günü doldurup ve daha sonra hiç prim ödemezse, ve asgari ücretle 99 yılına kadar çalıştığını varsayarsak, bağlama oranı%60dan yaklaşık 1.100- 1.200 lira gibi bir maaşı emeklilikte hak eder. Daha sonra çalışmaya devam eden diğer arkadaşın 5000 güne kadar çalıştığını varsayalım.

Aylık bağlama oranlarının %60dan %40a düşmesi neticesinde maaşı yaklaşık 800 liralara kadar düşer. Diğer üçüncü kişinin 2008 yılından sonrada çalışıp, prim günlerini 6000-7000 günlere kadar çıkardığını varsayalım. Aylık bağlama oranı da %20den bu kişinin maaşı ortalama 600 liralara kadar düşer. Maaş hesaplaması yapılırken de üçü hesaplanır. Yani 1.100 lira, 800 lira ve 600 lira daha sonra bunlar üçe bölünür ve ortalama alacağı rakam belirlenir. Özellikle 2.800 liranın altında çalışanlar, çalıştıkça her ay prim ödedikçe maaşları düştüğünden ne kadar çok çalışırlarsa, ne kadar çok prim öderlerse maalesef ülkemizde ki sistemin yanlışlığından dolayı maaşları da her ay 2.5 lira düşmektedir. Emekli maaşı sorgulama işlemini ise https://turkiye.gov.tr/ adresinden kolaylıkla yapabilirsiniz.

e-Hizmetlerden Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak 4A Emekli Aylık Bilgisi sistemine giriniz. Kimliğimi Şimdi Doğrula butonuna tıklayınız. Aynı şekilde e-devlet şifresi, Mobil İmza, Elektronik İmza ya da T.C. Kimlik Kartı ile sorgulamanızı gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet şifresi ile giriş yapmak için, T.C. Kimlik Numaranız ve PTTden almış olduğunuz e-Devlet şifrenizin olması yeterlidir. İlgili bölümleri doldurup, Sisteme Giriş Yap butonuna tıklayabilirsiniz. Mobil İmza ile giriş yapmanız için ise T.C. Kimlik Numaranız, GSM Numaranız ve GSM Operatörünüzü seçmeniz dahilinde İlerle butonuna tıklayınız. Elektronik İmza ve T.C. Kimlik Kartı ile giriş yapmanız için daha önceden bunları aktifleştirmeniz ve Java eklentisinin yüklü olması gerekmektedir. Böylelikle internetiğin olduğu dilediğiniz yerden kolaylıkla emekli maaşınızı sorgulayabilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir