HaberlerSağlık

Ailelere polen uyarısı

Baharla birlikte gelen polenler özellikle çocuklarda alerjik rinitin gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Uzmanlar aileleri dikkatli olunması noktasında uyarıyor.

Cumhuriyet Üniversitesi Pediatrik Alerji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Cevit , aileleri polenlere karşı uyardı. Ailelere evi havalandırmak için pencereyi sabahları değil de öğleden sonra açmalarını tavsiye eden Cevit, “Çünkü polenler sabahları daha çok havada dolaşmakta ve evlere girmektedir.” dedi.

Prof. Cevit, alerjik rinitin çok sık görülen bir hastalık olduğuna vurgu yaptı. Cevit, “Özellikle 16 yaş altı çocukların 1/3′ünü etkileyen bir hastalıktır. Oldukça yaygın. Bu çocuklar özellikle Mayıs 15 gibi polenlere bağlı, ağaç polenlerine bağlı, diğer mantar polenlerine bağlı, ev tozu akarına bağlı, hayvan tüylerine karşı reaksiyon geliştirebilirler.” diye belirtti.

Çocuklarda burun tıkanıklığı, burun akıntısı, günde 5′i geçen hapşırma ve burunda kaşıntı şikayetlerinin görülebileceğini ve ilave olarak da gözde kızarma, sulanma, ışığa karşı duyarlılık reaksiyonları gelişebileceğine işaret eden Çevit, şunları dile getirdi: “Tabi bu çocuklar okula gittikleri için okulda başarı sorunlarıyla karşı karşıya kalabilmektedir. Aynı zamanda çocuklar ruhsal olarak olumsuz etkilenebilmektedir. Ruhsal durumu olumsuz etkilenen çocuk başarıyı yakalayamamakta ve derslerinde başarısız olmaktadır.”

“BU HASTALIK DİKKATE ALINMALI”
Alerjik rinitin tedavisi sırasında, çocuğun ruhsal durumunda bir iyileşmeye neden olduğu gibi derslerinde de başarıyı yakalama anlamında bir iyileşme sağlayabileceğini kaydeden Cevit, şu bilgileri verdi: “Bu açıdan alerjik rinit dikkate alınması ve tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Genellikle tedavide bu tür polenlerden, alerjenlerden kaçınma yolu kullanılabildiği gibi ikincisi ilaç tedavisi, üçüncüsü de (Alerjen spesifik immunoterapi) halk arasında alerji aşısı dediğimiz bir aşılama yöntemidir.”

“POLENLERDEN KAÇMAK KOLAY DEĞİL”

Polen lerden kaçınmanın o kadar kolay olmadığını belirten Cevit, “Aileler evin penceresini sabahları değil öğleden sonra havalandırması uygun olabilmektedir. Çünkü bu polenler sabahları daha çok havada dolaşmakta ve evlere girmektedir. Bu açıdan öğlen sonu havalandırma yapmak daha uygun olabilmektedir.” tavsiyesinde bulundu.

İlaç tedavisinde ise antihistaminik gibi, nazal steroidler gibi bazı ilaç tedavileri uygulanabildiğini anlatan Cevit, “Yıl boyu süren hastalıklar yıl boyu tedavi gerektirir. Mevsimsel baharda veya sonbaharda olan veya bahardan sonbahara kadar süren hastalıklarda ise bu süre içinde tedavi gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

“BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ AŞIYLA TEDAVİ EDİLİR”

Hem polenlerden kaçınma hem de ilaç tedavisinin, kalıcı bir başarıyı genellikle sağlayamadığını dile getiren Cevit şöyle devam etti: “Bu açıdan vücudun alerji aşısı dediğimiz aşıya ihtiyacı olabilir. Çünkü vücudun bağışıklık sistemi tamamen aşıyla doğru yola kanalize edilebilmekte ve kalıcı bir tedavi öngürülebilmektedir. Aşılama özellikle 5 yıl sürmektedir. Genellikle ilk 12 haftada bir, daha sonra da ayda bir olmak üzere 5 yıl sürerek tedavi başarısı sağlanmakta. Ancak her çocuğa bunlar uygulanamamakta.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir