ABD de çalıntı kimlik bilgileriyle kredi alan kişi suçunu itiraf etti
Yaklaşık üç yıl önce ABD hükümetinin sivil iş gücünü yöneten Personel Yönetim Ofisi(OPM) siber saldırıya uğramış ve hackerlar 4.5 milyon federal çalışana ait toplam 22 milyona yakın hassas veri ele geçirilmişti. Ele geçirilen veriler arasında federal çalışanların; adları, soyadları, çalıştıkları yere ait bilgiler ve doğum tarihlerinin yanı sıra sosyal güvenlik numaraları, parmak izleri gibi oldukça önemli veriler de yer alıyordu. Bu hassas ve kişiye özel verilerin hackerların eline geçmesinin ardından kimlik hırsızlığı riski gündeme gelirken geçtiğimiz günlerde bir ABD vatandaşı, söz konusu verileri yasalara aykırı olarak kullandığını itiraf etti.
Çalıntı belgelerle kredi çektiler
ABD Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Karvia Cross isimli 39 yaşındaki kadın beş kişiyle birlikte 2015 yılında sızdırılan verileri kredi almak için kullandı. Sızdırılan verilerle sahte belgeler oluşturan örgütün bu belgelerle ihtiyaç ve taşıt kredisi almak için kredi kuruluşlarına başvurduğu belirtiliyor. Üstelik bu kredi başvurularının büyük bir kısmı kabul edildi ve örgüte kredi ödemesi yapıldı.
İtirafın ardından mahkemeye sevk edilen Cross, 30 yıla varan hapis cezasıyla yargılanacak. Ayrıca örgütün diğer üyelerine yönelik de yasal işlemler başlatıldı. Tabi gelen itirafla birlikte hackerlar tarafından ele geçirilen verilere nasıl ulaşıldığı sorusu da gündeme geldi ancak Adalet Bakanlığı henüz bu konuyla ilgili bir açıklama yapmış değil. Verilerin Dark Web’de satışa çıkarıldığı ve örgütün para karşılığında bu verileri hackerlardan satın almış olabileceği düşünülüyor.
2015 yılında gerçekleşen saldırı Barack Obama döneminin en büyük veri hırsızlığı vakalarından biri olarak değerlendirilirken saldırı sonrasında OPM’nin şefi istifa etmişti. Saldırıdan sonra yapılan soruşturmada ise ilkel güvenlik yöntemleri ile saldırının püskürtülebileceği ancak bu güvenlik önlemlerinin uygulanmadığı belirlenmişti.