Yazın lensinize dikkat edin!
Yaz aylarında lens bakımına daha çok özen göstermek gerekiyor, özellikle deniz ve havuza girerken dikkat!
Güzel görünüm, özgüven ve özgürlük sağlayan kontakt lensler, günümüzde pek çok insan tarafından tercih ediliyor. Rahat kullanım olanağı ve çeşitliliği, kontakt lensin gittikçe daha da popüler olmasını sağlıyor. Ancak kontakt lens kullanımı günlük hayatta gözlüğün ağırlığından bizi kurtarsa da özellikle yaz aylarında kullanımına çok dikkat edilmesi gerekiyor. Suyun hijyeni, klor seviyesi gibi çeşitli nedenlerden ötürü lenslerle havuza ve denize girmek veya güneşin kavurduğu yaz aylarında filtresiz lenslerle güneşe çıkmak gözlerde ve lenslerde olumsuz sonuçlara yol açıyor. Hatalı lens kullanımı, gözde oluşan travmalara, çeşitli göz enfeksiyonlarına, göz kuruluğuna, hatta kornea hastalıklarına bile sebep olabiliyor.
Kontakt lensler, gözümüzde görme bozukluklarının düzeltilmesinde, göz renginin değiştirilmesinde, ya da kornea hastalıklarının tedavisinde, dünyanın her yerinden milyonlarca insan tarafından kullanılıyor. Kontakt lensler günlük hayatta gözlüğün yerini alıp, rahat bir görüş sağlıyor durumda olsa da aynı zamanda kullanıcıya çok büyük sorumluluklar yüklüyor.
Lenslerin hatalı kullanımı gözde ciddi sorunlara yol açabiliyor. Özellikle yaz aylarında lenslerle havuza ve denize girmek, çeşitli enfeksiyonlardan göz kuruluğuna kadar birçok göz hastalığına yol açabiliyor.
LENS KULLANICILARI ÇOK DİKKATLİ OLMALI
Kontakt lens kullanıcılarının her anlamda çok dikkatli olmaları gerektiğini belirten Dünyagöz Etiler’den Dr. Ersin Kutluçınar, “En önemli noktalardan biri hijyen. Kontakt lensler takılmadan önce mutlaka eller yıkanmalı, nemli bırakmayan bir havluyla kurulanmalı. Lens kutuları her solüsyonla birlikte yenilenmesine rağmen yine de kontakt lens kutularının temizliğine çok dikkat edilmeli, ara sıra kaynar sudan geçirerek tozlanan kutular yıkanmalıdır. Deterjan, alkol, sabun gibi temizleyiciler kullanılmamalı. Lensler mutlaka özel solüsyonları ile her kullanımdan sonra sterilize edilmeli, eğer uzun süre kullanılmayacaklarsa, saklanmamalı atılmalıdır. Bazı solüsyonlardaki maddeler alerji yapabilir, bu yüzden doktorlar tarafından önerilen solüsyonların kullanılması gerekir. Musluk suyu lensler için hijyenik değildir, içindeki ağır metaller ve klor, lensin yapısını bozar ve lens üzerinden çıkartılamaz. Ayrıca kontakt lensler planlı değiştirilmelidir çünkü lens üzerinde biriken lipid ve proteinler, gözde kuruma, bulanık görme ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.” şeklinde konuştu.
YÜZÜCÜ GÖZLÜĞÜ İLE YÜZÜN!
Kontakt lensler, sudaki çeşitli kimyasal maddeleri ve kirliliği absorbe edebileceğini belirten Dr. Ersin Kutluçınar, “Kontakt lensleri yüzücü gözlüğü olmadan kullanılmasını önermiyoruz. Havuzlardaki klor ve mikrobik olaylar gözde çeşitli enfeksiyonlara yol açabileceği gibi kontakt lensler tarafından emilerek lense de zarar verebilir. Ayrıca su altında gözler açılırsa lensler gözden çıkabilir. Yüzerken kontakt lens ile yüzücü gözlüklerini birlikte kullanarak görme sorunu çözülebilir.” şeklinde konuştu.
LENS TAKARKEN GÜNEŞ IŞINLARINA DİKKAT!
Dr. Ersin Kutluçınar, “Yaz aylarının gelmesiyle birlikte havuz ve deniz kenarlarında gözlük kullanmak istemeyenler lens kullanmayı tercih ediyor. Direkt lens üzerine UV filtresi olan güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Kontakt lens kullanıcıları yaz aylarında gözlerinde kuruluk, alerji ve kızarma hissederlerse bu durumu doktorlarına bildirmelidir. Lensler, göz hekimi kontrolünde uygulandığı takdirde oldukça güvenlidir.”dedi.