2017 Kadir Gecesi ne zaman?

Kadir Gecesi, Ramazan ayında müslümanların en kutsal saydığı gecelerinden biridir. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Kadir gecesinin yaklaştığını bilen vatandaşlar, bu önemli gece de dini vazifelerini yerine getirmek istiyorlar. Peki Kadir Gecesi ne zaman? Bu günlerde nasıl ibadet etmek gerekiyor?

Ramazan ayının başlamasıyla ile birlikte Kuranda bin aydan hayırlı olduğu belirtilen mübarek gece heyecanla beklenmeye ve Kadir Gecesi ne zaman sorulmaya başlandı. Ramazan ayının 27. gecesi yani 2017 yılının 21 Haziran Çarşamba akşamını 22 Haziran Perşembe gününe bağlayan gece Kadir Gecesi olarak idrak edilecek.

KADİR GECESİNİN ÖNEMİ

Kadir Gecesi, üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayının yirmi yedinci gecesine rastlamaktadır. Kuran-ı Kerimde Kadir Gecesinin Önemi şu şekilde dile getirilmiştir. Biz Onu (Kuran-ı Kerimi) Kadir Gecesinde indirdik. Kadir Gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır.O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail a.s) her iş için iner dururlar. O gece esenlik, gün ağarıncaya kada sürer. (Kadir Süresi 1-5 Ayetler)

Kadir gecesi hakkındaki hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Dört gecenin gündüzü de gecesi gibi faziletlidir. Allahü teâlâ, o günlerde dua edenin isteğini geri çevirmez, onları mağfiret eder ve onlar bu günlerde bol ihsana nail olurlar. Bunlar, Kadir gecesi, Arefe gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi ve günleri.) [Deylemi]

Resul-i Ekrem (s.a.v) Efendimiz buyuruyor: Kim Kadir Gecesinde inanarak, ihlas ile o geceyi ibadetle geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır.Kadir Gecesi yatsı namazında cemaatte hazır bulunan, ondan nasibini almıştır.

Müminlerin annesi Hz.Aişe (r.a.) şöyle diyor : -Dedim ki: Ya Resullullah, Kadir Gecesini bilirsem onda ne şekilde dua edeyim? Şöyle buyurdu: – Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fafü anni. (Allahım sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle.)

Peygamberimiz (sav) buyuruyor: Kadir gecesinde bir defa, Kadir sûresini okumak, (başka zamanda) Kurân-ı kerîmi hatmetmekten daha sevâptır. Bu gece koyun sağma müddeti kadar namaz kılmak, ibâdet etmek, bir ay her geceyi ibâdetle geçirmekten daha kıymetlidir.

Kadir gecesinin zamanı Kadir gecesinin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte, Ramazanın yirmi yedinci gününün gecesinde olma ihtimali yüksektir. Peygamber Efendimiz, Kadir gecesinin hangi gece olduğunu kesin şekilde belirtmemiş, ancak; Siz Kadir gecesini Ramazanın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız demiştir.

KADİR GECESİ NASIL DEĞERLENDİRİLMELİ?

* Kurân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kurân ziyafetleri verilmeli; Kelamullaha olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

* Üzerinde namaz borcu olanlarin nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar. Süfyan-i Sevri: Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kuran okuyup sonra dua etmek daha güzeldir demiştir (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313).

* Peygamber Efendimiz (sas)e salât ü selâmlar getirilmeli; Onun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

* Tefekkürde bulunulmalı; Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allahın benden istekleri nelerdir gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

* Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.

* Müminlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

* Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

* Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir