En pahalı en yaşanır ve en eğitimli şehirleri hangileri?
Türkiye’nin en pahalı, en yaşanır ve en eğitimli şehri Beşiktaş ve Beyoğlu ilçeleriyle İstanbul oldu.
AA muhabirinin Gayrimenkul Araştırma Şirketi Reidin ile Sosyoekonomik Derecelendirme’nin (SED) 71 ilçe ve 481 mahalleyi refah, yaşanabilirlik ve kültürel düzey açısından derecelendirdiği çalışmadan derlediği bilgiye göre, Türkiyenin A plus (+) şehri olan İstanbulun en pahalı, en yaşanır ve en eğitimli semtleri sıralamasında Bebek birinci, Gümüşsuyu ikinci, Etiler ise üçüncü oldu.
Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli başta olmak üzere Türkiyenin önde gelen büyükşehirlerinde yapılan araştırma, 2013 yılı birinci yarı verilerinden ilçe ve mahallelerin göreli sosyoekonomik dereceleri ile sıralamalarını detaylı bir şekilde gösteriyor.
Kullanılan değişkenler yardımıyla bölgeleri refah, yaşanabilirlik ve kültürel düzeylerine göre sıralayan çalışmada, A plus (+) şehir sıralamasında İstanbulun ardından İzmir ve Adana geldi.
-Türkiyenin A plus (+) şehri İstanbul
2013 yılının ilk 6 ayının verilerini ortaya koyan SED raporuna göre, Türkiyenin en pahalı, en yaşanır ve en eğitimli yani A plus (+) mahallelerinde ilk üç şöyle sıralanıyor: Kandilli, Arnavutköy ve Florya gibi bölgeler son 5 yıl içerisinde A derecesinden, A+ derecesine yükselirken, Türkiyeden A+ listesine giren İstanbul haricinde mahallenin olmadığı görülüyor.
İstanbulda A derecesi ile listeyi takip eden 17. ve 18. mahalleler de Şişlinin Harbiye ve Beykozun Acarkent mahallleri oldu.
– Yükselen değerler: İstanbul, İzmir ve Adana
Üst sıralardaki bölgeler yerlerini korumakta daha dirençli olurken alt sıralardaki bölgelerde kıyasıya bir mücadele bulunuyor. 2007den bu yana derecelendirme çizelgesinde oldukça hızlı çıkış yapan mahalleler göze çarpıyor.
Fikirtepe ve Sancaktepe bölgeleri bu özellik ile başı çekerken, Türkiye genelinde son 5 yılda hatırı sayılır oranda değer ve prestij kazanan mahallelerin başında gelenler şöyle sıralanıyor:
REIDIN Veri Uzmanı Orhan Vatandaş, REIDIN-SED çalışmasına sadece gayrimenkul geliştiricileri, yatırımcı ve danışmanlarının değil aynı zamanda banka, telekom, perakende ve hızlı tüketim şirketlerinden de gösterilen ilginin kendilerini mutlu ettiğini belirterek,
CRM departmanlarının müşteri segmentasyonu, önceliklendirme, bölgesel kategorizasyon çalışmalarında da son dönemde yoğun şekilde kullanıldığını görüyoruz. Dereceleri salt gayrimenkul fiyatları ile özdeşleştirmemek gerekir zira eğitim süresi, eğitim seviyesi, nüfus ve konut yoğunluğu gibi değişkenleri de içeriyor dedi.