Yüksek okullarda boş kontenjanlara Suriyeli öğrenciler yerleştirilecek

İzmirde düzenlenen Yükseköğrenim ve Mülteciler panelinde konuşan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman, Suriyeli mülteci öğrencilere yüksekokul müjdesi verdi. Prof. Dr. Şişman, Meslek yüksekokullarında atıl kalan kontenjanlar mevcut. Bunları Suriyeli mülteciler için değerlendirme yoluna gireceğiz dedi.

DHA

İzmirde Yaşar Üniversitesinin ev sahipliğinde kurulan Birleşmiş Milletler Eğitim Kültür ve Bilim Örgütü (UNESCO) Göç Kürsüsünün ilk paneli düzenlendi. Yükseköğrenim ve Mülteciler konulu panelde Türkiyenin mültecilere yönelik eğitim politikaları ele alındı. Uluslararası göç konusu üzerine araştırma, eğitim ve yayın odaklı bir sistem oluşturmak, ulusal ve uluslararası kurumlar arasındaki işbirliğini geliştirmek amacıyla Türkiyede ilk ve tek olarak kurulan UNESCO Kürsüsü nün koordinatörlüğünü yürüten Yaşar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayselin Yıldız, Bölgenin en temel sorunlarından biri göç. Bu sorun yalnızca siyasetçilerin ele alabileceği bir konu değil. İşin güvenlik, sivil otorite, eğitim boyutları var. Hayatının geri kalanını Türkiyede yaşamak isteyen binlerce mülteci mevcut. Bu nedenle bu insanların temel eğitimini de yükseköğrenimini de erteleyemeyiz. Üniversiteler olarak bu konuda sorumlu davranmalıyız dedi.

4 BİN ÖĞRETMEN TÜRKÇE ÖĞRETECEK

YÖK Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman da Suriyeli öğrencilerin taleplerini değerlendirmeye aldıklarını söyledi. Şişman, Mültecilerin bir kısmının burada kalıcı olduğunu düşünerek çalışmalar başlattık. Meslek yüksekokullarında atıl kalan kontenjanlar mevcut. Bunları Suriyeli mülteciler için değerlendirme yoluna gireceğiz. Ayrıca yabancılara Türkçe öğretimi konusu da gündemde. Milli Eğitim Bakanlığı 4 bin civarında öğretmen istihdam etmeyi planladı. Bunlara öncelikle formasyon eğitimi verilmeli. Konuyla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz bilgisini verdi.

SAYILARI 550 BİNİ AŞACAK

İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Ayşegül Komsuoğlu ise Suriyeli mültecilerin eğitimlerinde gelinen son noktaya değindi. Milli Eğitim Bakanlığının rakamlarına göre 2014-2015 eğitim öğretim yılında 230 bin olan Suriyeli öğrenci sayısının 2017-2018de 550 bine kadar yükseleceğini belirten Prof. Dr. Komsuoğlu, okullaşma oranının ise yüzde 30dan yüzde 65e çıkacağını söyledi. Suriyeli öğrencilerin devlet okullarının yanı sıra 21 ilde bulunan 389 Geçici Eğitim Merkezlerinde (GEM) eğitim aldığını ifade eden Komsuoğlu, Geçici Eğitim Merkezleri, Suriyeliler tarafından kurulan, Arapça müfredat takip eden, belediyeler, uluslararası kuruluşlar gibi kamu veya özel kaynaklarla fonlanan ve MEB tarafından akredite edilen alternatif okullar olarak tanımlanıyor. Ancak GEMlerde eğitimin kalitesi ve içeriği ile ilgili çeşitli sorunlar mevcut. Sınırlı akreditasyon olanağı, denetlemenin zor olması, yetersiz Türkçe dersleri gibi sorunlar bunlardan birkaçı. İzole edilmiş ve yetersiz öğrenme ortamı, birlikte yaşama kültürü oluşturmayı engelleyerek ayrımcılığı besliyor ve bu şekilde Suriyeli çocuklar yaşıtları olan diğer çocuklarla hiçbir iletişime girmeden eğitim alıyorlar dedi.

GENÇ NÜFUS YÜKSEK

Türkiyede kayıt altına alınan 2 milyon 880 bin Suriyelinin bulunduğunu belirten Komsuoğlu, Ülkemizde 0-4 yaş arası 332 bin 678, 5-18 yaş arası 973 bin 528, 19-24 yaş arası 424 bin 416 Suriyeli mülteci mevcut. Bu genç nüfus için kısa vadeli acil, insani ve yardım odaklı politikaların uzun vadeli, sürdürülebilir, kapsamlı politikalara evrilmesi gerekir. Müfredat ve okulların Suriyeliler açısında işlevsel hale getirilmesi de şart diye konuştu.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir