Wikileaks sosyal medyayı da birbirine kattı

ABD Dışişleri Bakanlığı ile dünya genelindeki diplomatik temsilcilikleri arasındaki kriptolu yazışmaları deşifre eden Wikileaks web sitesi, dün akşam saatlerinden itibaren sosyal medyanın da bir numaralı günden maddesi oldu.

Dünya genelindeki Twitter, Facebook ve Friendfeed kullanıcılarının yanı sıra Türkiye’deki sosyal ağ tutkunları da dün akşamdan bu yana Wikileaks’ın gizli belgelerini konuşuyor.

İngilizce bilen kullanıcılar ilk dakikalardan itibaren sitenin orjinalinde ve yabancı haber sitelerinde yer alan belgeleri çevirerek arkadaş ve takipçi listelerindekilerle paylaşmaya başlarken, açıklamaları Türkçe kaynaklardan izleyenler de sosyal medya sayesinde yazılı ve görsel basının bir adım önüne geçerek gelişmelerden an be an haberdar oluyor.

ÇEVİRİ GRUPLARI KURULDU
Friendfeed üzerinde bir araya gelen gönüllüler ise kurdukları çeviri gruplarıyla belgeleri basın kuruluşlarından önce Türkçe’ye kazandırma yarışı veriyor. Sosyal platformlarda oluşturulan tartışma gruplarında da ABD diplomasisinin kirli çamaşırlarının bugüne kadar hiç görülmediği kadar açık bir şekilde dünya kamuoyunun önüne dökülmesinin yaratacağı etki tartışılıyor. Wikileaks’ın açıkladığı belgelerin arkasında komplo teorileri arayanlar da azımsanmayacak sayıda.

DAKİKADA 300 TWEET DÜŞÜYOR
Sanal alem denince ilk akla gelen isimlerden olan ‘internet ekipler amiri’ Serdar Kuzuloğlu, geleneksel medyanın zaman başta olmak üzere çeşitli kısıtlamalar nedeniyle Wikileaks konusuna sosyal medya kadar ağırlık veremediğini söyledi. Sosyal medyada bu konudaki mesajların adeta ‘aktığını’ belirten Kuzuloğlu, “Twitter’a Wikileaks ile ilgili dakikada 250-300 mesaj gönderiliyor” dedi.

SOSYAL MEDYANIN İLGİSİ LİTERATÜRE GİRECEK
Yeditepe Üniversitesi sosyal medya uzmanı Gabriela Olaru ise, Wikileaks belgelerinin sosyal ağlardaki yansımasının şimdiden akademik literatüre girmeye aday olduğunu belirterek, “İlk dakikalardan itibaren Türkiye’deki sosyal medya kullanıcıları twitter, friendfeed ve facebook başta olmak üzere sosyal ağlarda an ve an bilgi akışı sağladı ve belgeleri çevirerek paylaştı. TV’lerin ve internet sitelerinin yayınlarına son verdiği saatlerde sosyal medya bu konudaki trafiğine devam ediyordu. Bu anlamda, sosyal medyanın gücünü küresel çapta canlı olarak görebildik” diye konuştu.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir