Wikileaks İddialarını Çürüten İmza
Muhalefetin Wikileaks’e dayanarak dile getirdiği ‘İsviçre’de 8 hesabı var’ iddiasını 2008 ve 2010’da İsviçre ile imzalanan ve Erdoğan’ın onayladığı ‘gizli hesapların açıklanması’ anlaşması çürütüyor.
Wikileaks’ın açıkladığı belgelerdeki “İsviçre’de 8 hesabı var” iddialarına “ispat edin bırakırım” diyerek sert tepki gösteren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, geçen ay önce İsviçre’deki gizli hesapların açıklanmasını sağlayacak anlaşmayı imzalayarak Meclis’e gönderdiği ortaya çıktı.
24 YILDIR MÜCADELE EDİLİYOR
Erdoğan’ın imzaladığı anlaşmanın mücadelesinin tam 24 yıldır devam ettiği kaydedildi. İki ülke arasındaki çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasının görüşmeleri ilk olarak 21 Ekim 1986’da başladı. Ancak yıllarca devam eden görüşmelerden bir sonuç alınamadı. İki ülke arasındaki anlaşma ilk olarak 22 Mayıs 2008 tarihinde imzalandı. Anlaşmanın uygun bulunduğuna dair kanun tasarısı da 27 Ağustos 2008 tarihinde TBMM’ye sevk edildi.
‘ZULA AÇIKLAMASI’ GERİ ÇEKTİRDİ
2008 yılında Meclis’e sunulan tasarıda, İsviçre bankalarındaki gizli hesapların açıklanmasına ilişkin bir hüküm bulunmuyordu. Tasarı Meclis’te görüşülmeye beklerken, küresel krizle birlikte İsviçre’deki gizli hesaplar yeniden gündeme geldi. Erdoğan, 2008 yılında işadamları ile yaptığı toplantıda, bazı işadamlarının İsviçre’de iki yıl yetecek zulaları olduğunu açıkladı. Aynı dönemde, ABD ve Fransa da, küresel krizi gerekçe göstererek İsviçre ile gizli hesapların açıklanması konusunda anlaşma yaptı. Bu gelişmelerin ardından Erdoğan da, ekonomi yöneticilerine İsviçre ile gizli hesapların açıklanması konusunda anlaşma yapılması için görüşme yapılması talimatını verdi.
İSVİÇRE İKNA EDİLDİ
Bunun üzerine daha önce imzalanan çifte vergilendirme anlaşması askıya alınarak, yeniden düzenlenmesi için İsviçre ile görüşmelere başlandı. İki ülkenin Maliye Bakanlığı yetkilileri arasında bir buçuk yıl devam eden görüşmeler 2010 yılının Mayıs ayında tamamlandı. İki bakan anlaşmayı 18 Haziran 2010’de imzaladı. Teknik onaylarının tamamlanması ise Ekim ayına kadar sürdü.
Erdoğan da, gizli hesapların açıklanmasının yolunu açacak anlaşmanın uygun bulunduğuna ilişkin anlaşmayı 28 Ekim 2010’da imzalayarak görüşülmesi için TBMM’ye gönderdi. Tasarı, 9 Kasım tarihinde de görüşülmesi için Plan ve Bütçe Komisyonu ile Dışişleri Komisyonu’na sevk edildi. Bütçe görüşmeleri nedeniyle tasarı, henüz ele alınamadı. Ancak, acil olarak ele alınacak tasarılar arasına alındığı bildirildi.
Anlaşma ne getiriyor?
TBMM’ye sunulan İsviçre ile Türkiye arasındaki çifte vergilendirmeye önleme anlaşmasının 25. maddesi ise, “Bilgi Değişimine” ilişkin hükümleri kapsıyor. Maddede, iki ülkenin de talep edilmesi halinde, finans kuruluşlarındaki hesap bilgilerinin de talep eden ülkeye vermesini kabul ediyor. Tasarının yasalaşması halinde, haklarında vergi ve diğer alacak davası bulunan mükelleflerin, İsviçre bankalarında bulunan bilgileri istenebilecek.
Kaynak: Star