Uzay aracı Rosetta kuyruklu yıldıza çarparak veda etti

Bir kuyruklu yıldızın yörüngesine yerleşen ilk uzay aracı Rosetta, 12 yıllık tarihi uzay macerasının sonuna geldi. ESA tarafından kontrollü olarak gerçekleştirilen iniş bugün TSİ 14.18de sonlandı.

Avrupa Uzay Ajansının (ESA)nın 2004 yılında fırlattığı Rosetta ve Philae ikilisinin kuyruklu yıldızdaki tam 12 yıllık büyük uzay macerası artık tamamiyle sona erdi. Geçtiğimiz Temmuz ayında Dünyayla olan iletişimleri tamamiyle kesilen Philaenin ardından yörüngedeki Rosetta da bugün itibariyle görevinin sonuna geldi.

Rosettanın kuyruklu yıldız yüzeyine doğru gerçekleştirdiği intihar dalışı ESA tarafından kontrollü olarak gerçekleştirildi. Dün gece TSİ 23.50dr başlatılan iniş süreci yaklaşık 14 saatin ardından bugün 14.18de Rosettanın yüzeye iniş yapmasıyla sona erdi.

ESA görev yöneticisi Patrick Martin inişin hemen ardından yaptığı konuşmada, Rosetta görevi birçok insan için ilham kaynağı oldu. Tarihi, çığır açan ve kuyruklu yıldızları anlamlandırma şeklimizi kökünden değiştiren bir görevdi. Elveda Rosetta, yaptığın şey uzay biliminin en iyisiydi. ifadelerini kullandı.
Rosettanın iniş yaptığı anlarda ESA çalışanları

İniş anlarında bile bilimsel çalışmalar yaptıRosettanın 67P yüzeyine yaptığı bu iniş aslında oldukça yavaş bir hızda gerçekleşti. Öyle ki uzay aracının 14 saat boyunca ulaştığı maksimum hız, saatte 3 kilometreden fazla değildi. Bu durum aynı zamanda Rosettanın iniş sırasında çok değerli bilgiler toplaması için de önemli bir fırsat oldu. Bütün ölçüm cihazlarını aktif hale getiren Rosetta, hem yakın çekim fotoğraflar yakaladı hem de kuyruklu yıldızın kütleçekim alanını, yüzey sıcaklığını ve toz yoğunluğunu ölçmek gibi çeşitli bilimsel çalışmalar gerçekleştirdi.

ESA Rosetta görevine neden son verdi?ESAnın Rosetta görevine istemli olarak bir son vermesinin nedeni 67P kuyruklu yıldızının Güneşten iyice uzaklaşıyor olmasıydı. Güneş panellerini artık ısıtamamaya başlayan Rosetta kontrollü olarak indirilmediği takdirde zaten bir süre sonra soğuk nedeniyle donacak ve tekrar iletişime geçme ihtimali de kalmayacaktı. Bunun olmasını istemeyen ESA da uzay aracına kontrollü bir iniş gerçekleştirip iniş sırasında veriler toplamak istedi.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir