Türk Dostu Japon Mimar Bizden Biri Gibi Uğurlandı

Genç bir Japon Mimar olarak geldiği Türkiye’yi ikinci vatanı olarak seçti. 1987 yılında Müslüman oldu. Türkiye’ye 30 yıl hizmet verdi. Türk vatandaşı oldu. Tarık adını aldı. Eşinin soyadını kullandı.

Önceki gün spor yaparkan 49 yaşında hayatını kaybeden Tatsuya Yamamoto, bugün Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii’nden son yolculuğuna uğurlandı.

Genç bir Japon Mimar olarak geldiği Türkiye’yi ikinci vatanı olarak seçti. 1987 yılında Müslüman oldu. Marmara Üniversitesi ve Eskişehir Anadolu Üniversite’sinde öğretim görevlisi olarak çalıştı. O yıllarda tanıştığı Akademisyen Gonca Telli ile evlendi. Türk vatandaşlığını kazandıktan sonra Tarık adını aldı. Eşinin Soyadı Telli’yi kullandı. Japonya’da ve Türkiye’deki 30 yıllık Mimarlık kariyerinde Tatsuya Yamamoto olarak tanındı. Bugün Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii’nden Tarık Telli olarak son yolculuğuna uğurlandı.

CENAZESİ CAMİDEN KALDIRILDI

Cenaze namazı çok kalabalıktı. Acılı eşi Gonca Telli ve Lise son sınıf öğrencisi kızı Eda taziyeleri tek tek kabul etti. Öğrencileri, arkadaşları, projelerinde yer aldığı işadamları ve Japonya’dan gelen arkadaşları ona son görevlerini yerine getirdiler. ” Bizi çok mutlu etti. Onu erken kaybettik”diyen acılı eşi Gonca Telli, hayat arkadaşı için kılınan cenaze namazında saf tuttu, namaz kıldı. Ailenin ricası üzerine cenaze namazını kıldıran imam onun Japon ismini kullanarak helallik istedi. Japonya’dan cenazeye son anda yetişen üniversite arkadaşı Takeshi Taira onun çok iyi bir insan olduğunu söylerken, iş ortağı Gökhan Aktan Altuğ güçlüklü konuşsa da, onun çok özel bir insan olduğunu ve Türkiye’yi vatanı olarak gördüğünü ifade etti. Altuğ 27 yıllık arkadaşını anlatırken onun Türk mimarisi üzerine yaptığı çalışmalardan ve Anadolu’yu adım adım gezmesinden söz etti. Altuğ, ” Çok iyi bir insan, değerli bir akademisyen. Çok iyi bir baba. Çok iyi bir mimardı. Türkiye’yi karış karış gezdi. Anadolu’nun neresine giderseniz gidin, onun ismini görürsünüz” diye konuştu.

” DİNİMİZİN ŞARTLARI NEYSE ONLARI YERİNE GETİRİRDİ ”

Altuğ, Onun Türkiye’ye olan aşkını anlatırken de ” Japonya’ya gider gitmez, memleketim diye buraya dönerdi. Memleketimi özledim derdi” ifadelerini kullandı. ” Vasiyeti burada gömülmekti” diyen Altuğ, ” Dinimizin şartları neyse onları yerine getirirdi” diyerek sözlerini tamamladı. Cenaze törenine katılan Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı İşadamı Bekir Okan da, Tatsuya Yamamoto’nun Başbakan Erdoğan’ın Japonya ziyaretinde heyette yer aldığını söyledi. Cenaze törenine katılan Prof.Dr. Mustafa Koçak da Yamamoto için şu ifadeleri kullandı: Böyle bir kalabalığı beklemiyordum. Müslümandı bizden biriydi. Bu topraklara bağlı biriydi.

Yamamoto’nun cenazesi öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Çengelköy’de toprağa verildi.

SPOR YAPARKEN KALP KRİZİ GEÇİRDİ

“Türk ve Japon mimarlığının önemli isimlerinden Tatsuya Yamamoto, henüz 49 yaşında yaşamını yitirdi. Yamamoto, 18 Aralık 2010 Cumartesi akşamı, spor yaparken geçirdiği kalp krizi sonucu hayata veda etti. Tatsuya Yamamoto, meslek hayatı boyunca gerçekleştirdiği birçok ulusal ve uluslararası önemli proje ile tanınıyordu. Meslektaşı Gökhan Aktan Altuğ ile kurduğu TAGO Mimarlık ile bir çok önemli projeye imza atan Tatsuya Yamamoto, Mimar Sinan Üniversitesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde de öğretim görevlisi olarak Türk mimarlığına büyük katkılarda bulunmuştu.

ÖZGEÇMİŞİ

1961 yılında Japonya’da doğan Tatsuya Yamamoto, 1983’te Tokyo’da Shibaura Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. Japonya’da, Fransa’da ve Türkiye’de üç ayrı yüksek lisans yapan Yamamoto, 1986 yılında ise “ikinci ülkem” dediği Türkiye’ye yerleşti. Yamamoto, 1987-1990 yılları arasında, Mimar Sinan Üniversitesi’nde, 1991-1995 yılları arasında da Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Bu süre içinde Japonya, Türkiye hükümeti, UNESCO vs. adına çeşitli projeler yöneten Tatsuya Yamamoto’nun, Japonya, ABD ve Avrupa’da uygulanmış çeşitli eserleri bulunmaktadır. 1995’ten bu yana çalışmalarını meslektaşı Gökhan Aktan Altuğ ile birlikte İstanbul’da kurduğu TAGO Mimarlık’ta sürdüren Yamamoto, profesyonel mimarlık yaşamında çeşitli ulusal ve uluslararası projelere imza attı.

YER ALDIĞI PROJELER

Ser Plaza. Kütahya Adliyesi, Eskişehir Adliyesi, Sarkuysan İş Merkezi, Kavacık Gülsan İş Merkezi Dündar İnşaat Incıty,Dündar İnşaat Rumelifener Istanblue,Albaraka Ofis Binası,Güneri İnşaat Ikebana, Koray İnşaat Natura Evleri (Eskişehir),Dumankaya Vizyon,Dumankaya İkon,Dumankaya Cadde, Dumankaya Adres Lobi,Bay İnşaat Bay Resıdence (İstinye),Rıxos Bomonti Resıdans,Soyak Karşıyaka Siesta,Soyak Halkalı Park Aparts,Bursa Korupark Avm Ve Konutları,Sinpaş Ankara Oran Projesi.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir