Topbaşdan Öğrencilere Müjde
Toplu ulaşıma yapılan zamlarla ilgili konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, öğrencilerle ilgili bir çalışma yaptıklarını belirtti
Toplu ulaşıma yapılan zamlarla ilgili konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, öğrencilerle ilgili bir çalışma yaptıklarını belirterek, “Ulaşım zammı konusunda biraz daha ‘öğrencileri rahatlatacak adımlar atabilir miyiz?’ diye çalışıyoruz. Öğrencilerden aldığımız ücret toplam gelirimiz içerisinde büyük bir oran değil. Biz öğrencilere bir gelir olarak bakmıyoruz.” dedi.
İtalyada düzenlenecek 6. Dünya Kentsel Forumu toplantısına katılmak üzere Napoliye giden İBB Başkanı Kadir Topbaş, hareketinden önce basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Maslakta bir inşaat denetlemesi sırasında kaza geçiren İBB Genel Sekreteri Adem Baştürkün sağlık durumu hakkında bilgi veren Topbaş, şuurunun açık olduğunu, fakat yoğun bakımda tedavisinin devam ettiğini belirtti.
Gazetecilerin toplu taşıma araçlarına yapılan zamlarla sorusuna Topbaş, yüzde 50 zam diye bahsedilen zammın jetona yapıldığını, bunun tüm dünyada bu şekilde olduğunu söyledi. Zammın jetona yönelme olmaması, elektronik kartın teşvik edilmesi adına yapıldığını dile getiren Topbaş, “Mesela Bursa’da bunun karşılığı 4 lira gibi, bizde 3 lira. Halbuki elektronik bileti yanınızda bulundurursanız bu rakamlar değil. Burada yapılan zam da yüzde 9.48 gibi bir oran. Bu da 14 ay sonra yapıldı.” diye konuştu.
Mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarına zam yapmamaya çalıştıklarını dile getiren Topbaş, “Özellikle öğrenciler konusunda arkadaşlara ısrarlıyım. Zam konusunda hassas olmalarını ve öğrencileri çok düşünmeleri gerektiğini vurgulamaktayım. Ama diğer tarafta halk otobüsleri var. Aynı zammı oda alıyor. Şu anda halk otobüsleri bundan memnun değil. Halk otobüsleri farklı bir zam yapsa tercih edilmeyecek. Burada dengeleri kurmak kolay değil. Bizim yılda yapmakta olduğumuz bu hizmetin karşılığındaki zararımız 180 milyonu geçiyor. Biz bu zarara bakmıyoruz. Ulaşım ve öğrencilerle, dar gelirliyle olan hizmetin daha desteklenmesine inanan bir kişiyim.” ifadesini kullandı.
Öğrencilerle ilgili çalışma yaptıklarını vurgulayan Topbaş, “Biraz daha ‘öğrencileri rahatlatacak adımlar atabilir miyiz?’ diye çalışıyoruz. Öğrencilerden aldığımız, toplam gelirimiz içerisinde büyük bir oran değil. Biz öğrencilerde bir gelir olarak bakmıyoruz. Diğer kurumları düşünerek atılan bir adımdır. Onları ‘rahatlatacak tedbirler alabilir miyiz?’ diye arkadaşlarımıza söyledik. Öğrenci her zaman gerçekten sıkıntıyla eğitim hayatını devam ettiren, dar gelirli ailelerin ağırlıklı olan aileler olan bir kısım olduğu için hassasiyeti gösteriyoruz.” şeklinde konuştu.
OTOBÜSLER IŞIĞA TAKILMAYACAK
Otobüs yolu projesi hakkında da bilgi veren Topbaş, bunun Türkiye’de ilk defa yapılan bir uygulama olduğunu anlattı. Avrupa’da gördükleri ve inceledikleri bu uygulamanın İstanbul’da ilk etabını bir cadde üzerinde gerçekleştireceklerini kaydeden Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bariyerlerle yolu ayırmayacağız. Sabah 07.00-10.00 ile akşam 16.00-20.00 aralığında buradan sadece otobüsler geçebilecek. Bu da toplu taşımayı özendirmek ve daha rahat hareket ettirebilmek adına yapılan bir çalışmadır. Burada ayrım sadece renklerle, ufak bir yazı ile belirtilecek. EDS kameralarla tespit edilecek. Uygulama saatlerinde oraya özel araç giremeyecek. İleri de bu tip yerlere 3 yolcu ve fazlasını taşıyan normal araçlarda girebilecek.”
Tercihli otobüs yolundan giden otobüslerin kavşaklara geldiğinde kırmızı ışık yanıyorsa 100 metreden algılanacağını dile getiren Topbaş, bu ışıkların yeşile döneceğini, bu sayede otobüslerin hiç beklemeyeceğini söyledi. Topbaş, daha akışkan, daha doğru daha hızlı erişim imkanı veren bir sistem uygulamaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.