HaberlerSağlık

Tırnak Yeme Alışkanlığı Kalbe Zarar

Tırnak yeme çocukların yüzde 33’ünde görüldüğünü söyleyen uzmanlar, “Tırnak yemek kalbe de zarar verebiliyor.” uyarısında bulunuyor.

Bursa Doruk Sağlık Grubu Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Gök, önlem alınmaması halinde diş hastalıklarından parazit gibi mikrobik rahatsızlıklara hatta kalbi etkileyen kalıtımsal hastalıklara yol açabileceği uyarısında bulundu.

Özellikle çocukların yüzde 33’ünde görülen tırnak yeme hastalığının temelinde ailelerin önemli bir rol oynadığına dikkat çeken Doruk Sağlık Grubu Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Gök, tırnak yiyen çocukların ailelerinin çoğunda da tırnak yiyenlere rastlandığını ileri sürdü. Dr. Gök, tırnak yemenin bir davranış bozukluğu olduğunu söyleyerek, önlem alınmaması halinde diş hastalıklarından mikrobik hastalıklara hatta ağır ilaç kullanılması gerektiren kalıtımsal hastalıklara sebebiyet verebileceği konusunda aileleri uyardı. Tırnak yeme alışkanlıklarının en önemli sebeplerinin üzüntü ve sıkıntı duyguları, gerilim ve kaygı duyguları, öfke ve saldırganlık duyguları, korku ve aile içi iletişim sorunlarının olduğunu belirten Dr. Fatih Gök, “Tırnak yeme bir güvensizlik belirtisi olarak kabul edilir. Aile içinde aşırı baskılı ve otoriter bir eğitimin uygulanması ve bu çocuğun sürekli azarlanarak eleştirilmesi, kıskançlık, yeterli ilgi ve sevgi görememe sıkıntı ve gerginlik başlıca nedenlerdir.” dedi.

Dr. Gök, Tırnak yeme alışkanlığına karşı özellikle anne ve babaların çocuklarının bu davranışını görmezlikten gelmemesi, çocuklarının kendisini güvensiz hissetmemelerini sağlamaları, tırnak yemenin çirkin bir davranış olduğunu uygun bir dille anlatmaları gerektiğini belirtti. Dr. Gök, “Aileler bu davranışın kendiliğinden kaybolmasını beklerler, ancak kendiliğinden geçmez. Ancak ve ancak buna neden olan sebepler ortadan kaldırıldığında geçer” diye konuştu.

Tırnak yeme hastalığının psikolojik bir davranış bozukluğu olmasının yanı sıra vücuda fiziksel zararları da olduğuna dikkat çeken Gök şunlaroı kaydetti:

“Uzun süre tırnak yiyenlerin dişlerindeki kesici kenarlar aşınabilir. Dişlere yapılan basınçla dişler köklerinden sallanabilir. Tırnak içindeki bakteriler, diş etlerini iltihaplandırabilir, ağız hastalıkları oluşabilir. Ayrıca parazitlerin vücuda yayılması söz konusu olur. Kalp kapakçıklarını tutan mikrobik hastalıkların yanısıra ağır antibiyotiklerin kullanımını gerektiren hastalıklara yakalanma riski daha yüksektir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir