Telekulak çetesi 150 kişiyi izlemiş
Telekulak operasyonunda gözaltına alınan Rıdvan Dilmen ile işadamı Güral serbest bırakıldı. 150 kişiyi dinleyen çeteyi Belçika polisinin Türkiye’ye bildirdiği anlaşıldı
Telekulak operasyonu kapsamında gözaltına alınan eski milli futbolcu ve yorumcu Rıdvan Dilmen ile işadamı Erol Güral dün savcının talimatıyla emniyetten serbest bırakıldı. Emniyette çoğunluğu bir GSM operatörünün çalışanları ile çete elamanı eski polislerden oluşan 28 kişi kaldı. Soruşturma kapsamında para karşılığında eşini, sevgilisini veya başka amaçlarla bazı kişileri dinleten birçok tanınmış ismin ifadeye çağrılacağı bildirildi.
Soruşturmanın bir uyuşturucu şebekesini takip eden Belçika polisinin verdiği istihbaratla başladığı da ortaya çıktı. Ajans sahibi Mehmet Yanık’ın elebaşılığını yaptığı şebekenin, işadamları başta olmak üzere isteyen kişilere para karşılığı telefon dinleme kayıtlarını verdiği belirtildi.
Bu kapsamda Turkcell çalışanları, çoğu eski polislerden oluşan çete üyeleri ile şebekeye para karşılığı dinleme yaptırdığı öne sürülen Rıdvan Dilmen, işadamları Ahmet Kaşıbeyaz, Adil Dilek, Erol Güral’ın da aralarında bulunduğu 30 kişi gözaltına alındı.
Belçika’dan istihbarat
Organize Şube tarafından yapılan telekulak operasyonunun Belçika polisinden gelen istihbarat bilgisiyle başladığı ortaya çıktı. Belçika polisi, 2 yıl önce S.A.’nın elebaşılığındaki uyuşturucu çetesini takibe aldı. S.A.’nın, Türkiye’de temas kurduğu Mehmet Yanık aracılığıyla alacaklı olduğu kişilerin telefonlarını dinlettiği belirlendi. Belçika polisi bunun üzerine Türkiye’ye bilgi verdi. Soruşturma dosyasında Dilmen’in dinlemeye takılan konuşmalarının da olduğu bildirildi. Tekekulak çetesinin 150 kişiyi izleyip dinledikleri tespit edildi. İzlenen kişiler emniyete çağrılarak şikâyetçi olup olmadığı soruluyor.
Bayraktar Holding’in sahibi Hüseyin Bayraktar’ın da kendisinden 30 yaş küçük eşini takip ettirip, telefon konuşmalarını aldığı iddia edildi.
‘Dinletmedim’
Rıdvan Dilmen’in önceki gece saat 21.00 sıralarında Organize Şube’de başlayan sorgusu dün sabah saat 05.00 sıralarında bitti. Dilmen, saat 06.00 sıralarında da yapılan sağlık kontrolünün ardından savcılık talimatıyla serbest kaldı. Dilmen’in avukatı Serdar Ölmez, dosyada Rıdvan Dilmen’le ilgili kesinlikle bir telefon dinlemesi olmadığını söyledi. Ölmez, “Değil Tanju hiçkimseyle ilgili dosyada telefon dinlemesi yok. Müvekkilim yanlış kişilerle arkadaşlık kurduğu için mağdur” dedi.
Dilmen de “Tanju Çolak’ı dinlettiğiniz iddia ediliyor” şeklindeki soruya, “Tanju benim sevdiğim bir arkadaşım. Kolay değil 30 yıldır arkadaşız. Tanju’nun benim kalbimde, üç kardeşimden farkı yoktur. Bu cevap yeter herhalde” dedi.
Dilmen: Zanlı değilim
Rıdvan Dilmen, Star Ana Haber’de Uğur Dündar’a yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Hayatımda böyle bir şeyi ilk kez yaşıyorum. Eğer bilgimize ihtiyaç duyulursa gideriz konuşuruz.Dosyada zanlı olarak yer almayacağım. Şükürler olsun. Savcı Bey öyle söyledi. Belki konuşmamam gereken kişilerle konuşmuş olabilirim. Geçmişte hatalar olabilir. Ancak yaptığım hatalar yüz kızartıcı olmaz, masumane. Bu insanlarla birkaç kez konuşmuşuzdur. Değerli insanlar var. Demek ki herkesle konuşmamak lazım.”
Gereği yapılacak
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yasadışı dinleme iddialarıyla ilgili olarak, “GSM şirketinin kurumsal olarak sorumluluğu varsa, gereği yapılacaktır” dedi.
Yıldırım, geçmişteki kadar yoğun olmasa da yasadışı dinleme girişimlerinin olduğunu söyledi. Olayın adli boyutu olduğunu, bir GSM şirketindeki bazı kişilerin olaya karışmasının kendilerini yakından ilgilendirdiğini belirten Yıldırım, şunları söyledi:
“Bu konuda düzenleyici kurumun ne gibi ilave tedbirler alacağı o zaman netlik kazanacak. Takip ve izleme sürecinden sonra bu noktaya gelmiştir. GSM şirketinin kurumsal olarak sorumluluğu varsa, gereği yapılacaktır