Sevdikleriniz başka bedenlerde yaşamaya devam etsin!

Organ bulamadığı için ülkemizde her yıl 7 bin kişi hayatını kaybediyor.

Günümüzde 70 bin hasta organ bulabilme umuduyla yaşam savaşı veriyor. Universal Hastaneler Grubu Organ Nakli Merkezi hekimlerinden Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alp Gürkan “Ülkemizdeki tıbbi olanaklar, teknolojik alt yapı ve nakil ekipleri dünya standartlarında olmasına rağmen nakil operasyon sayısı ne yazık ki ortalamanın çok altında. Son bir yıl içinde böbrek nakil operasyonlarının başarı oranı %97 ki bu rakam dünya standartlarının bile üzerinde. Organ bağışı konusunda yapılan bilinçlendirme çalışmaları sonucu olarak bağışçı sayısı ancak milyon başına 2 kişiden milyon başına 3 kişiye çıktı. Maalesef ki bu oranlar çok yetersiz” diyor.

“Organ bağışının önemi konusunda bilinçlenme yetersiz. Türkiye’de kadavradan organ bağışı yılda 200’ü geçmiyor”

Organ nakli konusunda yeterli bilgiye sahip olunmaması, bağışçı sayısının artmamasının önündeki en büyük engel. Universal Çamlıca Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alp Gürkan “Organ Nakli denilince akla önce kadavradan nakil gelmelidir. Kadavradan organ nakli sayısının azlığının nedenlerine bakacak olursak, ilk olarak ülkemizde beyin ölümünün olması gerektiğinden daha az saptandığını görürüz. Batı standartlarında yoğun bakım yatak sayısı başına yılda bir beyin ölümü saptanırken, bu oranın ülkemizde çok daha düşük olduğunu görüyoruz. Bu konuda yoğun bakım sorumlularına, beyin cerrah ve nörologlara büyük iş düşmektedir. Bu hekimler o kişilerin en az 5 kişiyi kurtaracak organ taşıdıklarını düşünerek bildirim konusunda hassasiyet göstermelidirler. Diğer bir neden de ülkemizdeki yoğun bakım yatak sayısının azlığıdır. Sadece organ nakli için değil, daha önemlisi o insanın hayatını kurtarmak için daha çok sayıda kaliteli yoğun bakım yataklarına gereksinim var. Çok önemli bir sorun da insanların hayatta iken organ bağışı kavramı ile karşılaşmamış olmasıdır. Beyin ölümü sonrası organ nakli koordinatörünün acılı aileye o anda ‘yakınınız maalesef hayatını kaybetti ama onun organları ile en az 5 kişinin hayatı kurtulabilir’ demesi, daha önce bu konu hakkında hiç konuşmamış hatta karşılaşmamış bir kimse için ne kadar anlamlıdır düşünmek lazım’’ diyor.

“Organlarınızı bağışlayın ve bunu gururla herkese paylaşın”

Organlarını bağışlayanların bunu çevrelerindeki herkese söylemeleri gerektiğini ve organ bağışının kutsal bir eylem olduğunu belirten Prof. Dr. Gürkan “Ben öldüğümde benim organlarımla en az 5 kişi hayat bulsun demek gerçekten insan sevgisi gerektirir. Elbette çeşitli nedenlerle bu düşünceye sahip olmayanlar çıkabilir. Onlara da saygımız sonsuz olacaktır. Ama önemli olan cesurca bu kararı hayatta iken alıp, yakınlarımızla gurur duyarak paylaşmamız olacaktır. Ülkemizde organ bulamadığı için her yıl hayatını kaybeden 7 bin kişi ile organ bulabilme umuduyla yaşam savaşı veren 70 bin hastamız bu kararı beklemektedir. Bizlere düşen ise bu kutsal organları hakkıyla ihtiyacı olan kişilere nakletmektir’’ diyor.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir