Sanal Dünya Yararlı mı Zararlı mı?

Günümüzde sanal dünyayla olan ilişki çok erken yaşlarda, çocuk yaşlarda başlamaktadır. Ergenlik döneminde artış göstermekte ve yetişkinlik dönemine kadar yoğunlaşarak devam edebilmektedir. Sanal dünyanın etkisinde çok fazla kalarak yetişen nesil, yüz yüze iletişim ve ikili ilişkiler konusunda, gerçek dünyaya ve onun koşullarına ayak uydurmada sorun yaşamaktadır. Her ne kadar biz uzmanlar sanal dünyanın eksilerinden, zararlarından bahsetsek de, çocuğun gelişimi açısından doğru, bilinçli ve belirli zaman sınırları içerisinde kullanıldığında yararları olduğunu da gözlemlemekteyiz. Çocuğun bilişsel süreçlerinde, çabuk karar verme, araştırma yapma, öğrenme hızının artması gibi faydaları da bulunmakta.

Zararlarına gelince eğer kişi, zaman kavramını yitirecek kadar vaktini harcayabiliyorsa, yemek yemek, uyumak, okula gitmek, ders çalışmak, sosyalleşmek gibi davranışları sanal dünyayla arasında bir engel olarak görüp, bütün bunlara ilgisini kaybetmişse, durum artık patolojik bir sürece girmiş demektir, Sanal dünyayla oluşmuş olan bu ilişki bir hastalık olarak değerlendirilip, tedaviye hemen başlanmalıdır. Bu durumun oluşmasında birçok etken vardır ve tedavilerde bu etkenler gözden geçirilmelidir. Bu sorunu yaşayan kişilerin özelliklerine baktığımızda bazı ortak yanlar göze çarpabilmektedir. Bu kişilerin sosyal becerileri az gelişmiş, yüzyüze ilişkilerde güçlük yaşayan, fiziksel görünüşünden memnun olmayan (özellikle ergenlik döneminde çok zayıf, çok kilolu olma gibi), kendine olan güveniyle sorun yaşayan, aile ilişkilerinin sınırlı olması ya da sorunlu aile yapısına sahip bireylerin olduğunu gözlemlemekteyiz. Bu durumda kişi sanal dünyada tüm bu faktörlerden uzaklaşmış, tamamen gerçeklikten uzak bir dünya yaratabilmektedir. Bunun sonucunda da daha izole bir yaşam, esas sorunların üstü kapatılarak devam edebilmekte, bunun sağlıksız bir durum olduğunun bilincinde de olmamaktadırlar.

Teknolojinin ilerleme hızına göre, gelecekte durum aynı oranda bu sorunun da artacağını göstermekte. Burada okulun ve ailelerin bilinçli olmaları, çocuklarını teknolojiyle mümkün olduğu kadar geç tanıştırmaları, en başından doğru bir strateji uygulamalarını önermekteyiz. Sosyal yaşamlarını, çocuklarının ihtiyaçlarını da karşılayacak bir şekilde düzenlemeleri, aile içi iletişime dikkat etmeleri, yukarıda saydığımız neden olabilecek faktörleri dikkate alıp, gerekli önlemleri almalarını önerebiliriz. Fiziksel aktiviteler, ortamdan uzaklaşmada oldukça faydalı olabilmektedir. Tüm diğer bağımlılıklarda sonuç önemliyken, sanal dünyaya olan bağımlılıkta süreç oldukça önemlidir. Fiziksel sorunlar çok fazla olmasa da ruhsal sorunlar ortaya çıkabilmektedir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir