Sahurdan sonra uyunur mu?

Türk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Aksu, sahurdan sonra ya hiç uyunmaması ya da en az iki saat uyunması gerektiğini bildirdi.

Prof. Dr. Aksu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazanda yaşanan uyku yoksunluğunun bağışıklık sistemini doğrudan etkilediğini belirtti.

Oruç tutanların, uyku düzeninin en az beslenme düzeni kadar önemli olduğuna dikkati çeken Aksu, “Sahurdan sonra uyunmuyorsa gece yatış saatinin mutlaka erkene çekilmesi gerekiyor” dedi.

Ramazan ayında beslenme ile beraber uyku düzeninin de değişmesinin olumsuz etkilerini en aza indirmek için oruç tutanların “en az iki saat” formülüne dikkat etmeleri gerektiğini ifade eden Aksu, sahurdan sonra ya hiç uyunmaması ya da en az iki saat uyunması gerektiğini söyledi.

Ramazanda oruç tutanların uyku ve beslenme düzenlerinin kritik sonuçlar doğurabileceğini dile getiren Aksu, ramazanın insan metabolizmasını çok etkileyen bir dönem olduğunu vurguladı. Aksu, uzun süre aç kalınmasının, kan şekeri değerlerini de sürekli değiştirdiğini, aynı şekilde uyku uyanıklık düzeninde de değişikliğe yol açtığını kaydetti.

Bu durumun uyku sağlığı için olumsuz etkiler oluşturabileceğini anlatan Aksu, şöyle devam etti:

“Bu olumsuzlukları engellemenin en iyi yolu, akşam iftarda alınan besinlerde aşırıya kaçmamak ve akşam boyunca da aralıklı olarak besin alımına devam etmektir. Akşam yatış saati ile son alınan yemek arasında yaklaşık iki saatlik bir süre olması çok önemlidir. Uyku yoksunluğunu engellemek için eğer sahurdan sonra tekrar uyunmuyorsa, yatış saatini erkene çekmek gerekmektedir. Sahurdan sonra tekrar uyku için yatılıyorsa, uyunacak sürenin en az iki saat olması ve sahurda alınan gıdaların fazla miktarda olmaması çok büyük önem taşır. Çünkü iki saatten daha kısa süreli uyku, hem vücudumuz için gerekli olan uyku ihtiyacımızı karşılamaz, hem de bizi gün içinde uyanık tutmaz”

İnsan vücudu için gerekli uyku süresini doldurmanın hayati önem taşıdığına işaret eden Aksu, “Uyku yoksunluğu yaşanırsa, bunun vücut üzerinde etkileri olumsuz olur. Bağışıklık sistemi bozulabilir, belli fonksiyonlar, işlevini yitirebilir, konsantrasyon eksikliği yaşanabilir. Bu yüzden ramazanda oruç tutmaya göre değişen uyku koşullarını sağlıklı bir uyku düzenine göre ayarlamak gerekiyor” diye konuştu.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir