Rahim ağzı kanseri belirtileri
Rahim ağzı kanseri belirtileri çeşitli durumlarla kendini gösterebilir. Rahim ağzı kanseri oluştuğu bölge itibariyle rahim kanserinden farklıdır. Rahim ağzı kanseri belirtileri hakkında herhangi bir bilgiye sahip değilseniz Prof. Dr. Mehmet Murat Naki’nin açıklamalarına göz atabilirsiniz. İşte rahim ağzı kanseri belirtileri ve rahim ağzı kanseri ile ilgili tüm bilinmeyenler.
Rahim ağzı kanseri belirtileri çeşitli durumlarda kendini gösterebilir. Rahim ağzı kanseri belirtileri erken safhada tespit edildiğinde kanserde tedavi şansı oldukça yüksektir. Rahim ağzı kanseri belirtilerini bilmiyorsanız ve rahim ağzı kanseri belirtileri nelerdir diye merak ediyorsanız Prof. Dr. Mehmet Murat Naki’nin rahim ağzı kanseri belirtileri açıklamalarına ve rahim ağzı kanseri ile alakalı cevaplamış olduğu tüm sorulara göz atabilirsiniz. İşte rahim ağzı kanseri belirtileri ve rahim ağzı kanseri ile alakalı tüm bilinmeyenler…
Serpil Dokurel – PembeNar Özel
Prof. Dr. Mehmet Murat Naki yorumluyor,
Rahim ağzı, rahmin girşinde bulunan ve genellikle oluşan bir gebeliğin düşmemesini sağlayan, rahimle vajina arasında bir üreme organı kısmıdır. Bu bölgenin kanserine de rahim ağzı kanseri denmektedir. Yani; rahim veya yumurtalık kanserinden ayrı olarak değerlendirilmelidir.
Rahim ağzı kanseri belirtileri
Rahim ağzı kanseri, özellikle erken evrelerde genellikle belirti vermezler. Belirti vermeye başladığında ileri evrede olma olasılığı yükselmiştir. Erken evrelerde nadiren de olsa; lekelenme tarzı kanama, cinsel ilişki sonrası kanama, düzensiz, değişik aralıklarla olan kanamalar, sulu veya kanlı kötü kokulu akıntılar görülebilmektedir. Hastalık erken dönemde tanı konulamadığı durumda ilerler ve bu belirtiler ağırlaşarak devam eder. Ayrıca; kanama miktarında kansızlığa neden olacak kadar artış, vücudun alt bölgelerinde özellikle bacaklarda ağrı ve şişlik, vaginadan idrar veya dışkı gelmesi, idrar yolları tıkanıklıklarına bağlı böbrek yetmezliği gibi oldukça can sıkıcı belirtiler ileri evre kanserlerde görülmektedir.
Rahim ağzı kanseri neden olur, risk faktörleri nelerdir?
Rahim ağzı kanserine neden olan en önemli etken HPV virüsüdür. Bu virüs cinsel yolla bulaşabilen bir enfeksiyon etkenidir. Rahim ağzı kanserine neden olması için sadece HPV enfeksiyonu yeterli olmamakta ve bazı ek faktörler gerekmektedir. Bunların başında sigara kullanımı gelmektedir. Ayrıca; erken yaşta cinsel ilişki, çok eşli cinsel yaşam, çok sayıda doğum yapma, bazı ek enfeksiyon hastalıkları, bağışıklık sistemini etkileyen ilaçlar, A, C, E ve folik asit gibi vitamin eksiklikleri ve sosyoekonomik düzeyin düşük olması gibi riskler de hastalıkta rol oynamaktadır.
Rahim ağzı kanseri evreleri nelerdir?
Rahim ağzı kanseri, erken evre (Evre I-IIA), lokal ileri (Evre IIB-IVA) ve ileri evre olarak ayrılmaktadır. Az gelişmiş veya bizim ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerde tarama programlarının tam olarak uygulanamaması nedeniyle rahim ağzı kanserlerinin %60 gibi önemli bir bölümüne erken evrede tanı konamamaktadır. Ülkemizde son yıllarda etkin bir tarama politikası yürütülmekte olup, gelecekte bu rakamların düşmesi beklenmektedir.
Rahim ağzı kanserinde tedavi yöntemleri
Erken evre kanserlerde ameliyatla tedavi şansı mevcuttur. Bu ameliyatlar rahmin geniş bir şekilde alınmasına dayanan yöntemlerdir. Ameliyatla açık cerrahi yöntemlerle yapılabileceği gibi günümüzde bazı deneyimli merkezlerde daha çok kapalı yöntemlerle (laparoskopi veya robot) yapılmaktadır. Lokal ilerlemiş hastalıkta kemo ve radyoterapi uygulanmaktadır. Daha ileri durumlarda ne yazık ki tedavi şansı kalmamaktadır. Bu tür hastalarda hastalığın ortaya çıkardığı ek problemlere yönelik tedaviler verilebilmektedir.
Rahim ağzı kanserinden korunmak mümkün müdür?
Hastalıktan korunmanın iki yöntemi vardır: Birincil korunma (aşılanma) ve ikicil korunma (tarama)
Birincil korunmada amaç, hastalığa neden olan HPV tiplerin karşı aşılanmadır. HPV’nin bilinen 100’den fazla tip vardır ve bu tiplerden en çok (%70) kanserle ilişkisi gösterilen tipler HPV16 ve HPV18’dir.
Bunlara karşı geliştirilen aşı kansere karşı korunmada etkilidir. Son zamanlarda sadece bu iki tipe karşı değil, ayrıca 5 ek tipe karşı da bir aşı geliştirilmiş olup rahim ağzı kanserine karşı %90’lara varan korunma sağlamaktadır.
Rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsü ile karşılaşıldıktan ortalama 15-20 yıl sonra hastalık ortaya çıkmaktadır. Bu enfeksiyon oluştuktan sonra ilerlemesi durumunda kanser öncesi hücresel değişiklikler yapmaktadır. İşte bu nedenle bu değişikliklerin erken saptanması hastalığın önlenmesi için önemli bir köşe taşıdır. Bunun saptanması için de tarama yöntemleri kullanılmaktadır. Bunlar başlıca PAP Smear veya HPV taramasıdır. Rahim ağzından basit bir şekilde alınan sürüntü örneğinden bakılabilmektedir. Taramalar aile sağlığı merkezlerinde bulunan özel bir birimde ücretsiz olarak yapılmaktadır.
Prof. Dr. Ahmet Göçmen yorumluyor,
Türkiyede Kadın jinekolojik kanserleri içinde en sık görülenüçüncü kanser türüdür. Bu kansere HPV (Human Papillomavirus) neden olur. HPV’nin 200’den fazla tipi vardır. En sık Tip 16-18 kansere neden olurken tip 6-11 dış genital organlardan siğil oluşumuna yol açar. HPV, cinsel ilişki ile bulaşır, nadiren cilt ve kirlenmiş materyal ile temas sonucu da bulaşabilir. Sıklıkla 50 yaş ve öncesi ortaya çıksa da menapozdan sonrada bir artış görülmektedir. Erken yaşta doğum yapmak, cinsel ilişkinin erken yaşta başlamış olması, eş sayısının fazla olması ve sigara kullanımı rahim ağzı kanseri görülme riskini artırmaktadır.
Rahim ağzı kanseri belirtileri
Erken dönemde hemen hemen hiçbir belirtisi yoktur. Çıplak gözle ve jinekolojik muayenede rahim ağzındaki sorun görülmeyebilir. Ancak “Servikal Smear” denilen rahim ağzı sürüntüsü, veya “kolposkop” denen rahim ağzını büyüterek gösteren aletler değişiklikler fark edilebilir. Kesin tanı ancak şüpheli yerden alınan biyopsi ile konulabilir. Hastalığın ilerlemesi durumunda klinik belirtiler ortaya çıkar. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
Kanlı akıntı
İlişki sonrası kanama
Düzensiz kanama
İlerlemiş vakalarda rahim ağzı gözle görülür tümör
İdrar problemleri
Dışkılama zorlukları
Bacak ağrıları
Tedavi
Erken dönemde, yaklaşık 10 dakikalık konizasyon adı verilen operasyonla sadece rahim ağzındaki hastalıklı bölge çıkarılarak tedavi edilir. İleri evrede rahim ve etrafındaki dokuları kapsayan bir durum söz konusu ise cerrahi gereklidir. Cerrahi sonrası tümörün yaygınlık derecesine göre radyoterapi gerekebilir. Çok iler vakalarda kemoterapi ve radyoterapi planlanır. Kanser erken evrede tespit edilirse tedavi başarısı yüzde yüzdür. Kanser evresi ilerledikçe başarı oranları da düşer.
Korunma
Kadınları rahim ağzı kanserinden koruyan ve 9-26 yaş grubundaki kişilere uygulanabilen rahim ağzı kanseri aşısı, genel olarak koruma amaçlı bir aşıdır. Rahim ağzı kanseri için dörtlü ve dokuzlu iki aşı vardır. Ülkemizde 4 lü aşı mevcuttur. Hem kansere hem de genital siğillere karşı koruyucudur. Bunun için ideal olan 9-12 yaşındaki kız çocuklarının aşılanmasıdır. Menopoz dönemi içinde aşılama önerilmektedir. Aşıyı yaptıran kişilerin yıllık kontrollerini ve smear testi yaptırmayı asla ihmal etmelidirler.