Rahat soluk almanın 10 yolu!

Nefes almakta güçlük çeken ve fazla efor sarf edemeyen KOAH’lılar, kendileri için belirlenmiş özel yaşam önerilerine dikkat ederlerse daha uzun yaşayabilirler. İşte bu önerilerden bazıları

Sigaradan ve dumanından uzak durmanın yanı sıra egzersizle sağlıklı beslenmenin dahil olduğu bir yaşam biçimi, KOAH’lılar için sağlığın en önemli anahtarı. Acıbadem Sağlık Grubu International Hospital’dan göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Nur Kaşkır Öztürk, KOAH’lılara özel yaşam önerilerinde bulundu.

1-Sigarayı ve dumanlı ortamları hayatınızdan çıkartın

Sigara başta olmak üzere her türlü tütün ürününden uzak durun. Ayrıca toz, hava kirliliği ve araba egzozunun yoğun olduğu ortamlarda bulunmamaya özen gösterin. İçmeseniz bile dumanı solumak bronşlarınızı tıkayarak nefes almanızı zorlaştırır.

2-Egzersiz yaptığınız yerdeki hava koşullarına dikkat edin

Eğer dış ortamda spor yapıyorsanız çevre faktörlerine özen gösterin. Spor yaparken daha hızlı nefes alıyor ve havayı daha fazla içinize çekiyorsunuz. Bu nedenle de özellikle hava kirliliğinin yoğun olduğu ortamlarda spor yapmayın.

3-Aşırı sıcak ya da soğuk ortamlardan uzak durun

Hava sıcaklığının belirgin şekilde düşmesi, solunum yollarının daralmasına neden oluyor. Bu da KOAH hastalarının çok daha zor nefes almalarına neden oluyor. Aynı şekilde aşırı sıcaklar da kalp ve akciğer üzerinde baskı yaparak nefes alımını güçleştiriyor. Bu nedenle aşırı sıcak ya da aşırı soğuk ortamlarda mümkün olduğunca bulunmayın.

4-Yüksek rakımlı yerlere çıkmayın

Dağ ya da tepeler gibi yüksek rakımlı yerlerde oksijen miktarı azalıyor. Bunun sonucunda nefes almanız güç hale geliyor. Yüksek yerlerde fazla zaman geçirmemeye özen gösterin.

5-İdeal kilonuzu koruyun

Sağlıklı beslenmek, KOAH tedavisinde büyük rol oynuyor. Normalin üzerinde veya altında vücut kitle indeksi tedavide güçlüklere neden olabiliyor. Normalin altındaki kilo, özellikle şiddetli KOAH hastalarında hayat süresini etkileyebiliyor. Ağır KOAH’lılarda vücut kitle indeksinin yüzde 25 azalmasıyla hastalığın şiddeti belirgin şekilde artıyor. Aynı şekilde obezite, diyaframa yaptığı basıyla zaten zorda olan hava yollarını daha da güç duruma sokuyor. Bu nedenle normal kilonuzu korumaya özen gösterin.

6-Beslenmenize özen gösterin

Ağırlıklı olarak karbonhidratlı gıdalarla beslenmek nefes almayı zorlaştırıyor. Beslenmenizde karbonhidrat yerine protein ağırlıklı ve doymuş yağ oranı az yiyecekleri tercih edin. Ayrıca bol miktarda meyve ve sebze yiyin. Yemeklerinizi az az ve sık yemeye özen gösterin.

7-Gazlı yiyecek ve içeceklerden uzak durun

Gazlı içecekler veya gaz yapan besinler midede şişkinliğe neden olarak tıpkı aşırı kilo gibi diyaframa üzerine bası yapıyor. Bu da akciğerlerin havalanmasını güçleştiriyor. Su, solunum yolu ifrazatının koyulaşmasını engelliyor ve solunumu kolaylaştırıyor. Bu nedenle günde 2.5 litre su içmeyi asla ihmal etmeyin.

8-Düzenli bir egzersiz programı yapın

Fiziksel aktiviteyi gündelik yaşamınıza entegre edin. Örneğin yürüyüş yapın, bisiklete binin ya da bahçe işleriyle uğraşın. Bu şekilde kendinizi motive edebilir ve hastalığın seyrini olumlu etkileyebilirsiniz. Yapılan çalışmalar, belirlenmiş bir egzersiz programına uyan veya hayat stiline aktiviteleri dahil eden KOAH hastalarının tedavilerinin çok daha başarılı olduğu ortaya koyuyor. Ancak bu konuda hekiminizin tavsiyelerini mutlaka dikkate alın ve kendinize gereğinden fazla yüklenmeyin

9-Reflünüz varsa tedavisini ihmal etmeyin

KOAH ile birlikte reflünüz varsa tedavisine özen gösterin. Çünkü reflünün etkin tedavisi, hastalığın kontrolünü belirgin şekilde kolaylaştırıyor.

10-Stresten uzak durun

Kaçınmanız gereken en önemli risk faktörlerinden biri de, stres. Gevşeme tekniklerini uygulayıp, stresinizden kurtulmaya çalışın.

Dr. Nur Kaşkır Öztürk

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir