Polis Ve MİTe Askerden İtiraz

MİT ve Emniyet’e askeri silah ithal yetkisi geliyor. Ancak Milli Savunma ve Genelkurmay buna karşı çıktı…

TBMM İçişleri Alt Komisyonu’nda görüşülen sivil amaçlı silah kanun tasarısı hükümet ile Genelkurmay’ı karşı karşıya getirdi. Hükümet, tasarıyla, sadece Genelkurmay’ın elinde olan ‘askeri silah ve malzeme ithali’ yetkisinin MİT ve polise de verilmesini istedi.
Ancak konuyla ilgili görüşü istenen Genelkurmay ise Komisyon’a gönderdiği cevabi yazıda ‘MİT ve polise bu yetki verilirse askeri silahlar kontrolsüz kalır’ uyarısında bulundu.
Genelkurmay yazısında, ‘Askerin ruhsatını kuvvet komutanlıkları verir’ diyerek, böyle bir durumun ‘operasyon bölgelerinde’ sorun olacağını dile getirdi.

Hükümetin Meclis’e sevk ettiği Silah Kanunu Tasarısı’nda MİT ve Emniyet’e askeri silah ithal yetkisi veriliyor. Kuvvet komutanlıklarının muvazzaf subayların şahsi silahlarına ve emekli mensuplarına silah ruhsatı verme yetkisi de kaldırılıyor.

TBMM İçişleri Alt Komisyonu, hükümetin Temmuz ayında Meclis’e sevk ettiği “Silah Kanunu Tasarısı” üzerinde ilk toplantısını önceki gün yaptı. Tasarıda yer alan iki maddeye Genelkurmay temsilcisinden itiraz geldi. Tasarıda MİT ve Emniyet için askeri silah ithal edilebilmesi için Sanayi Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’na yetki veriliyor. Şu anda uygulanan kanunda askeri silah ithali Milli Savunma Bakanlığı’nın izniyle yapılabiliyor. Askeri silahların kayıtları ise Genelkurmay tarafından tutuluyor. Genelkurmay’ın her iki bakanlığa MİT ve Emniyet için askeri silah ithal etme yetkisi verilmesine itiraz ettiği öğrenildi.

Tasarıda yer alan, kuvvet komutanlıklarının, muvazzaf subaylara şahsi silahları için izin belgesi ve emekli mensuplarına silah ruhsatı verme yetkilerinin İçişleri Bakanlığı’na devredilmesiyle ilgili maddeye de Milli Savunla Bakanlığı ve Genelkurmay temsilcileri karşı çıktı. Edinilen bilgiye göre toplantıda Genelkurmay ve Milli Savunma Bakanlığı temsilcileri “askeri silahların tek elden kontrolünün şart olduğunu” belirttiler. Bu çerçevede de tasarıyla İçişleri Bakanlığı’na verilen emekli askerlere silah ruhsatı verme yetkisininin kendilerinde bırakılmasını talep ettiler.

Hafif suça ruhsat verilsin

Komisyon üyesi milletvekillerine çok sayıda komisyon üyesi olmayan milletvekilinden de “havaya ateş açma, hırsızı ayağından yaralama gibi” suçlar nedeniyle “affa uğramış olsalar” dahi silah ruhsatı verilmesini yasaklayan hükmün hafifletilmesi talebi iletildi. Bu önerileri dikkate alan alt komisyonda, geriye dönük 5 ya da 10 yıl süreyle tekrar suç işlememiş kişilere ruhsat verilebilmesi için ilgili maddede “esneklik” yapma eğiliminin oluştuğu öğrenildi.

Spreyler silah sayılmasın

Alt komisyon üyeleri özellikle bayanların kullandığı “bayıltıcı, gözyaşartıcı ve bu tip spreylerin” savunma amaçlı kullandıklarına dikkat çekerek, bunların silah kapsamında değerlendirilmesinin sıkıntı yaratacağını ifade ettiler. Komisyon bu çerçevede bu tip malzeme ve eşyaların silah kapsamından çıkarılması, ancak satışları sırasında “kayıt” tutulması yönünde düzenlemeye gidilmesi önerisini benimsedi.

Heyet raporu ile ruhsat

Komisyon ayrıca, silah ruhsat almada “hekim raporu” yerine “heyet raporu” aranması yönünde düzenleme yapma kararı da aldı.

Düğünde silah yasak

Toplantıda Umut Vakfı temsilcisi de “Ruhsat edininceye kadar silah edinme izni veren ’geçici ruhsat’ hükmü kaldırılmalı” önerisinde bulundu. Alt komisyonun bu öneriyi de uygun gördüğü ifade edilirken, silah yasağının uygulanacağı yerler kapsamına “Bar, pavyon, gece kulübü, düğün salonu, diskotek ve taverna gibi alkollü içeceklerin tüketildiği eğlence yerleri; kamuya açık alanda yapılan düğün, kına, nişan, sünnet gibi törenlerin” de eklenmesi de benimsendi. Tasarıda bu tip yerler silah yasağı kapsamında yer almıyor…

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir