PKKnın Türkiyedeki Finansmanı
MASAK, PKK’nın Türkiye’deki para kaynaklarının şifrelerini çözdü
Kara parada şok bilgilere ulaşıldı. MASAK, ABD’nin de desteğiyle, PKK’nın Türkiye’deki finans bağlantılarının şifrelerini çözdü. MASAK yetkilisi, yeni bilgileri “Türkiye uzun süre bunu konuşacak” sözleriyle özetledi.
Kısa adı MASAK olan Mali Suçları Araştırma Kurulu, çalışmalarını sezsiz ve derinden sürdürüyor. Son dönemde çalışmalarını PKK’nın finans kaynakları üzerinde yoğunlaştıran MASAK uzmanları, çok önemli bilgi ve belgelere ulaştı.
Özellikle gizli hesapların açıklanması yönündeki anlaşmalardan yararlanan MASAK, ABD’nin de desteğinden faydalanarak, örgütün Türkiye’deki finans bağlantılarının şifrelerini çözdü.
Önümüzdeki günlerde, tamamlanan dosyalar Cumhuriyet Savcılıkları’na gönderilecek. Dosyaların ayrıntıları konusunda hiçbir bilgi verilmiyor. Ancak üst düzey bir MASAK yetkilisinin verdiği bilgiye göre “Türkiye uzun bir süre MASAK’ın dosyalarını konuşacak.”
Maliye zulacıların izini buldu
Maliye Bakanlığı, İsviçre’deki bankalarda bulunan Türkler’e ait gizli hesapların izini buldu. Söz konusu tespit, banka hesapları üzerinden uzun süredir yapılan incelemeler sonucunda gerçekleşti. Varlık Barışı Projesi kapsamında araştırmalar yapan Maliye Bakanlığı denetim elamanları, İsviçre başta olmak üzere, vergi cenneti olarak bilinen ülkelerle para transferi yapan mükellefleri belirledi. Bu çerçevede, yapılan transferlerin sırdaş hesaplardan mı yoksa, bu ülkelerde yapılan işlerden dolayı mı gerçekleştiği bilinmiyor.
Ancak Maliye Bakanlığı, bu ülkelerden para transferi olan mükelleflere birer uyarı mektubu gönderdi. Söz konusu mükelleflere gönderilen mektuplarda, yurt dışındaki varlıkların yurda getirilmesini öngören Varlık Barışı Projesi’nin yararları anlatıldı. Mektuplarda, mükelleflerin yurtdışındaki paralarını yurda getirmeleri halinde sadece yüzde 2 oranında vergi ödeyecekleri vurgulanarak, barış projesinden yararlanarak yurtdışında paralarını getirmeleri istendi. Mektupta, barış projesinin sona ermesinden yararlanmayan mükelleflerin ileride yapılacak incelemelerde zor durumda kalabilecekleri konusunda da uyarıda bulunuldu.
Türkiye ile İsviçre arasında paraflanan sırdaş hesap bilgilerinin Türkiye’ye verilmesini öngören anlaşmanın imzaları 2010 yılı başında atılacak. Bu tür anlaşmaların paraflanmasının ardından üç aylık sürenin geçmesi gerekiyor. Ancak anlaşma üç ay sonra da imzalansa, Maliye Bakanlığı’nın geriye dönük beş yıllık süre için bilgi isteme hakkı bulunuyor. Dolaysıyla, Türkiye 2005 yılından bu yana olan tüm bilgileri isteyebilecek.
BİLGİ İSTENECEK
Maliye, İsviçre ile imzalanan anlaşma çerçevesinde, devlete olan vergi borçlarını ödemeyen mükelleflerin hesap bilgilerini İsviçre’den isteyecek. Bu çerçevede, devlete yüksek miktarda vergi borcu bulunan mükellefler, denetim dairesi tarafından tek tek taranıyor. Bu işlem sonucunda, İsviçre’den bilgileri istenecek mükellefler belirlenerek bir liste oluşturulacak. Anlaşmanın imzalanmasının hemen ardından da listeler İsviçre’ye gönderilerek, bu kişilerin hesap bilgileri istenecek.
Kaynak: Star