Oruç tutarken egzersiz uygulamaları
Ramazan’ı diğer 12 aydan farklı kılan, kişinin nefis kontrolünün üst düzeye çıktığı bir zaman olması.
Ve bu kontrolle en kutsal ibadetlerden biri orucun yerine getirilmesi. Kişi oruç tuttuğu dönemde ruhsal bir arınmayla birlikte midesini de daha az yorarak fiziksel arınmaya doğru ilerler. Özellikle bu dönemde beslenmeyle ilgili medyada yoğun bilgilendirme var. Çok değerli hocalarımız ve hekim dostlarımın bu konuda açıklayıcı makalalerini okuyorum. Diyetle ilgili konular ne kadar fizik tedavi ve rehabilitasyonun dışında gibi görünse de sağlıklı bir beslenmenin iyi bir egzersiz rejiminin temel taşı olduğu biliniyor. Bu konuda yazılan makaleleri toparladığımızda oruç tutarken beslenmede birkaç nokta öne çıkıyor:
1-Açlık süresini kısaltmak ve insülin salgısını dengelemek adına sahurda kalkılmalı.
2-Sahurda alınan gıdaların tok tutucu, vücudu sıvı ve protein açısından destekleyici olması gerekir.
3-İftarda yine su ve mineral dengesini koruyucu gıdalar tüketilmeli.
4-İftar sonrasında metabolizma hızını iyi seviyede tutabilmek için sık sık ve az az beslenmek gerekir.
5-Şeker, tansiyon gibi kronik hastalığı olanlar ve düşkün durumdaki yaşlıların oruç tutmadan önce doktorlarına danışmaları ve onların tavsiyeleriyle hareket etmeleri önemli.
Oruç tutma ve beslenmeyle ilgili pek çok araştırma ve makaleyle birlikte oruç ve egzersizle ilgili uluslararası literatürde de 50 civarında makale var. Bu çalışmalarda oruç tutma ve tutmamayla egzersiz arasındaki ilişkiye dikkat çekiliyor. Ancak oruç sırasında mineral ve sıvı kayıpları daha fazla olacağı, bunlar yerine hemen konulamayacağı için çeşitli rahatsızlıklar oluşabilir. Yine Ramazan döneminde kişilerin yeni spor aktivitelerinden ve bünyelerini zorlayacak fiziksel aktivitelerden kaçınmaları gerekir.
Teravih namazı iyi bir egzersiz seçeneği
Normal hayatında düzenli spor yapan kişilerin yürüme, bisiklet gibi hafif sporları iftardan iki saat sonra yapmaları uygun. Teravih namazıyla ilgili son dönemde medyamızda da çeşitli tartışmalar yer alıyor. Din bilginlerinin tartışması dışında bir hekim gözüyle baktığım zaman teravih namazı gerek iftardan sonraki zamanlamasıyla gerekse de 20 rekatlık uzun bir namaz olması nedeniyle iyi bir egzersiz seçeneği.
Profesyonel sporcuların da bu dönemde dikkat etmeleri gereken çeşitli noktalar var. Örneğin profesyonel bir sporcunun Ramazan döneminde egzersizi bırakması yüzde 30 oranında kondüsyon kaybına sebep olabilir. Bu nedenle sahur sonrası sabah saatlerinde ya da iftar öncesinde antremanlarına devam etmeleri uygun. Aşırı egzersiz sonrası bayılma hissi, bulantı, halsizlik gibi durumlar ortaya çıktığında egzersiz derhal kesilmeli, bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı. Sporcuların Ramazan’da yeni egzersiz programlarına adaptasyonlarının 7-10 gün süreceğini bilerek programlarına devam etmeleri önemli. Sonuç olarak oruç gibi kutsal bir ibadeti yerine getirirken kurallara uyarak egzersiz yapılması yararınıza olacaktır.