Türk ekonomisinin aşırı ısınma, sonra da durma riskiyle karşı karşıya kalabileceğine dikkat çeken New York Times bir iddia ortaya attı: Ankara 4-5 IMF raporunun yayınlanmasını bloke etti.
Avrupa ekonomik kriz ortamında iken Türkiyedeki dev alışveriş merkezlerine, pahalı araba alımlarına yansıyan ekonomik refah, New York Times gazetesinde Türkiyeen Avrupaya: Şimdi Hasta Kim? başlıklı bir haber analizine konu oldu.
Gazete, yine iktisatçıların Türk ekonomisinin aşırı ısınma, sonra da durma riskiyle karşı karşıya bulunduğu uyarılarına dikkat çekti.
Guccili türbanlılar ve şirket avukatları
New York Times, Avrupa ekonomik krizi ile sarsılırken Türklerin, Osmanlılar gibi bir parça böbürlenmesi affedilebilir sözleriyle başladığı Dan Bilefsky imzalı haber analizinde İstanbulun dev AVMlerinde parlak renkli türbanları ve Gucci çantalarıyla alış veriş yapan genç kadınlarla, BMWnin son modelini 150 bin dolar ödeyip almak için altı aylık bekleme listelerine giren şirket avukatlarına dikkat çekildi.
19 yüzyılında Osmanlı Imparatorluğu için kullanılan Avrupanın hasta adamı deyiminin artık yüksek gelirli Türk turistlerinin adalarına aktığı Yunanistana yakıştırıldığını kaydeden NYT, şu uyarıyı da yaptı:
Gözle görünür refahın tüm işaretlerine ve Türk liderlerince, Türkiyenin dünya için ekonomik model olduğu yönündeki yüksek sesli beyanlarına rağmen, iktisatçılar, Türk ekonomisinin aşırı ısınma, sonra da durma riskiyle karşı karşıya bulunduğu uyarılarını yapıyor.
Kibirli Türk tavrı Ankarayı kör etmesin
Haberde tüketici harcamalarındaki patlamanın cari açığını körüklediği savunulurken hükümetin tahminleri doğrultusunda 2012 cari açığının geçen yıldaki yüzde 10dan yüzde 8e inmesi olumlu görülmekle birlikte pek yatıştırıcı olmayacağı öne sürüldü. Ülkenin son iki ekonomik krizinin arkasında bu denli büyük finansal deliklerin kapatılmasının yarattığı zorluklar bulunduğunu belirten gazete Bazıları da kibirli Türk tavrının, Ankarayı önündeki tehlikelere karşı kör etme tehdidinde bulunmasından korkuyor diye yazdı.
Türkiyenin ekonomik şöhretlerinin, 21. Yüzyılın galibinin, Avrupa veya ABD değil Türkiye olacağını söylemekten zevk duysa da IMFnin son aylarda çok daha az pembe tablo çizdiğini yazan gazete, Ankaranın 4 – 5 IMF raporunun yayınlanmasını bloke ettiğine dikkat çekti.
İtidali bir tek IMF tavsiye etmiyor
NYT, ihracat ve enflasyon gibi alanlara yönelik uyarılara da vurgu yaptıktan sonra İtidali bir tek IMF tavsiye etmiyor dedikten sonra Başbakan Tayyip Erdoğanın sert tepkisine yol açan Standard & Poors Türkiyenin notunu olumludan durağana çevirme kararını ve bunun gerekçelerini anımsattı. Gazete, haberin son bölümünde ise, Suriye krizi dâhil, bölgesel ihtilafların Türkiye üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceği uyarılarına yer verdi.