Ne Kadar Mutlusunuz ?
Bu soruyu sorduğumuzda cevabınız ne olurdu ?
Evet çok mutluyum, her şey yolunda ..yeni bir işe girdim, hayallerimi gerçekleştirdim .
Evet, kendimi çok iyi hissediyorum, ailem sağlıklı , bir işim var bu benim mutlu olmam için oldukça yeterli.
“Hayır , hiç mutlu değilim , hayat hep bana kötü yönünü gösterdi, çevremdeki herkes çok mutlu ben hala mutsuzum ve istediklerime henüz ulaşamadım.”
“Hayır, ilişkim yeni bitti ve onu çok özlüyorum, kendimi iyi hissetmiyorum.”
“ Eh, işte .. Tam olmasa da biraz mutluyum diyebilirim . İdare eder.”
Beklentiler, hayaller, hedefler, düşünceler ve duygular . Hepsi kişiden kişiye değişiyor. Bu nedenle mutluluk görecelidir.
Hepimiz için mutluluğun tarifi farklı. Bu nedenle her kişisel gelişim kitabında madde madde sıralanan “mutlu olman için” önerileri işinize yaramayabilir.
Senin mutluluğun sana özel..Geçmişte yaşadığın iyi veya kötü her şeyin sende oluşturduğu duygu ve düşünceler , bugüne kadar verdiğin kararların, seçimlerin , yaptığın davranışların , isteklerin , bazen istemediklerin , hayatın sana getirdiklerine bağlı olarak ne kadar mutlu olduğun belirlendi.
Bazen kendini hayatın en şanslı kişisi gibi gördün, hayatın artık sana güldüğünü düşündün ve için içine sığmadı , bazen de nefesinin göğsünden bir türlü çıkamadığını, içine kocaman bir taşın oturduğunu hissettiğinde dünyanın başına yıkıldığını veya burnunun sızlaması ile gözyaşlarının nasıl damla damla aktığını. Yalnızlığını.
Sen ve senin hayatın…Senin duyguların,düşüncelerin, kararların. Hepsini sen iyi organize etmeye çabalasan da mutlu olman için elinde olmayan bir şeyler de olduğunu unutmamalısın ! Çevrendeki insanlar veya değişen olaylar oluşturduğun bu organizasyonu bazen bozabilir, bilerek veya bilmeyerek zarar verebilir. Mutluluğunu elinden bir süre de olsa alabilir. İşte burada kendin için göstereceğin çaba önemli . Mutlu olman, kendini iyi hissetmen için göstereceğin her çaba yukarıda verebileceğini düşündüğümüz olumsuz cevapların değişmesini sağlayabilir.
“Evet ; şuan çok mutlu değilim . Beni üzen birkaç şey yaşadım. Gücüm azaldı. Bu olaylar beni çok üzmüş olsa da bundan sonra kendim için bir şeyler yapmalıyım.” Diyerek yavaş yavaş harekete geçmeli, mutluluğunu olaylara ve kişilere bağlamamalısın.
Bu çaba için gerekli olan gücü kendinizde bulamadığınız zamanlar da olabilir. Her zaman çok güçlü olacaksınız diye bir durum söz konusu değil . Gücünüz azaldığında biraz dinlenebilir, seni yoran şeylerden , kişilerden bir süre uzaklaşabilirsin. Kendin için oluşturacağın ufak çabalarınla yavaş yavaş bu gücü toplayabilir, gücü tam hissettiğinde de kendin için harekete geçebilir, yeni kararlar alabilirsin.
Gücünü tekrar bulman için çevrendeki kişilerin desteğini beklemen normal. Ama gelmeyen bir destek gördüğünde daha fazla o desteği beklememen gerektiğini fark etmelisin. Bekledikçe gelmediğini görmek seni daha fazla üzebilir.
Peki ; kendin için göstereceğin ufak çabalar neler olabilir ?
Olumlu içeriğe sahip olabilecek “Her şey !”
Kişiden kişiye bu değişebilir, yapabileceğine inandığın, sana uyan veya gücünün yettiği kadar olandan başlayabilirsin.
Kişiden kişiye değişmeyen, bedeni ve ruh sağlığını iyileştirmeye başlayan çabalar da vardır.
İyi ve yeterli uyku, doğru beslenme, spor , temiz havada seni iyi hissettiren bir müzikle yaptığın yürüyüş, gün ışığını almak, doğaya yakın olmak gibi.
Her gün kendini iyi hissetmek için bir şeyler yapmayı , planlamayı unutma!
Kendin için yapacağın her şey önce seni sonra hayatının akışını ,
Sevgilini, eşini , çocuğunu, aileni, işini, ilişkilerini, verimliliğini ,geleceğini , hedeflerini , bedenini etkiler..
Psikolog Eda Gökduman