Mimar Sinan Sırrı Hala Çözülemiyor
Yakın tarihte uygulanan alttan ısıtma sistemlerinin Osmanlıda 496 yıl önce kullanıldığı ortaya çıktı.
Yakın tarihte uygulanan alttan ısıtma sistemlerinin Osmanlıda 496 yıl önce kullanıldığı ortaya çıktı. Sakaryanın tarihi Taraklı ilçesinde bulunan Yunus Paşa Camii, yakınında bulunan hamamdan döşenen tesisatla alttan ısıtılmış. Mimar Sinanın eseri camideki alttan ısıtma sisteminin bugün bile kullanılır vaziyette olduğu, ancak günümüzde hamam faal olmadığı için alttan ısıtma yapılmadığı öğrenildi.
Osmanlı sadrazamlarından Yunus Paşa tarafından 1517 yılında Mimar Sinana yaptırılan Yunus Paşa Camii sağlamlığı ve alttan ısıtma sistemiyle dikkat çekiyor. 17 Ağustos 1999 depreminden de çizik bile almadan çıkan cami, mimari yapısıyla hayran bırakıyor. Halk arasında Kurşunlu Camii olarak bilinen Yunus Paşa Camiinin en büyük özelliği, inşaatında harçtan çok eritilmiş kurşun kullanılması. 4 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan tarihi cami sağlamlığıyla da dikkat çekiyor.
Bu sebeple büyük depremler camiye zarar verememiş. 1999 yılında yaşanan 7,4 büyüklüğündeki depremde Yunus Paşa Camiinde küçük bir çizik dahi meydana gelmemiş. Mimar Sinan, caminin taş bloklarını yerleştirirken, her iki taşı ortalarından oyup demir çubuk yerleştirdikten sonra üzerine harçtan çok eritilmiş kurşun döktürmüş. Kare planlı, tek minareli, duvarı ince yontu küfeki taşından inşa edilmiş cami, yapıldığından bu yana ibadete açık.
Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman, ilçenin Osmanlı topraklarına ilk katılan ve tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan yerleşim bölgesi olduğunu söyledi. Taraklı’nın ahşap Osmanlı evlerinin yanında en önemli tarihi eserlerinin başında Yunus Paşa Camiinin geldiğini belirten Özkaraman, Caminin mimari özellikleri, bu gün bile çalışır durumda olan alttan ısıtma sistemiyle kendine hayran bırakıyor. Camiye büyük bir ilgi var. diye konuştu.