Metastaz nedir? Metastaz nasıl oluşur?
Metastaz nedir? Metastaz nasıl oluşur? Metastaz nedir? İnsan vücudunda riskli bir durum olan metastaz, oluşma nedenleri nelerdir? Merakla araştırılan metastaz için bilinmesi gerekler şu şekilde.
Organizmanın herhangi bir yerinde oluşan bir hastalığın başka bir yere sıçraması ve yayılması olarak bilinen metastaz oluşma sebepleri nelerdir?
METASTAZ NEDİR? NASIL OLUŞUR?
Kanserli dokuların lenf ya da kan damarları sayesinde vücudun çeşitli bölgelerine yayılarak yerleşmesine metastaz denir. Ancak yayılma sürecinde kanserli hücreler ilk başladığı doku ya da organdan farklı bölgelere yerleşse de ilk etapta ortaya çıktığı tümörle aynı adı taşır. Diğer bir deyişle akciğer kanseri beyne sıçrayabilir böyle bir durumda beyin kanseri olarak bir adlandırma söz konusu olamaz zira beyindeki hücreler akciğer kanseri hücreleridir. Böyle bir durumda hastanın durumu meta statik akciğer kanseri olarak adlandırılır.
Karaciğer Metastazı
Başladığı hücre veya hücrelerle sınırlı olan kanser zamanla damar duvarını aşar ve uzak dokulara yayılır. Kanserli hücreler özellikle kanlanmanın yoğun olduğu bölgelere yerleşirler. Bu bölgelerin başında karaciğer gelir. İştahsızlık, ateş, sarılık, bulantı ve terleme gibi belirtilerle kendini gösteren karaciğer metastazı meme kanseri, yemek borusu kanseri, kalın bağırsak kanseri, pankreas ve mide kanseri, akciğer kanseri gibi hastalıklarla ortaya çıkar.
Beyin Metastazı
Beyin haricindeki doku ve organlarda ortaya çıkan kanserli hücrelerin beyne sıçramasıyla oluşan beyin metastazı daha çok meme, akciğer, böbrek ve kalın bağırsak kanserleriyle ortaya çıkar. Hatta beyinde gelişen metastazların % 60’ı akciğer kanseri kaynaklıdır. Beyin metastazında hasta şiddetli baş ağrısı, denge sorunu ve halsizliktir.
Kemik Metastazı
Genel olarak her kanserli hücre belli bir zamandan sonra kemiğe yerleşerek aynı tipte kanserli hücrelerin oluşmasını sağlar ve buna kemik metastazı denir. Kanserli hücrenin çeşidine göre kemikte litik, skleroktik ya da mikst farklılıklar gözlemlenebilir. Bu süreçte kemik direnci oldukça zayıflar ve kırılmalar meydana gelebilir. Aynı zamanda ilerleyen kemik metastazları çevre sinir ve damarlara baskı uygulayarak eklemlerin yapısının bozulmasına ve omurga tutulmalarına yol açabilir. Bu yüzden kemik metastazlarında felç riski de vardır.