Meme kanserinden korkmayın

Yapılan araştırmalara göre 2010 yılında tanı konulan tüm menopoz sonrası meme kanserlerinin %3,4’ünün hareketsiz yaşam ve yetersiz egzersizden kaynaklandığını; fiziksel olarak aktif olmanın meme kanseri riskini %3 oranında azalttığını biliyor muydunuz?

Erken tanının hayat kurtarıcı rol oynadığı meme kanserinde sağlıklı yaşam alışkanlıklarının ve erken tanının önemini

Hisar Intercontinental Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Yılmaz Bilsel’le konuştuk.

Sağlığınız İçin Elveda Demeniz Gerekenleri Belirleyin!

Alkol: Düzenli tüketilen alkolün meme kanseri görülme riskini artırdığı yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Günlük alınan alkol miktarının artışı kanser görülme riskini de artırır. 2010 yılında yapılan bir araştırma, meme kanseri tanısı konulan vakaların %6,4’ünün artmış alkol tüketimine bağlı olduğunu göstermiştir.

Kilo: Kilo probleminiz varsa bir an önce çözmek için harekete geçin. Özellikle menopoz dönemindeyseniz kilo problemleri her hastalıkta olduğu gibi meme kanserine de zemin hazırlayabilir. Zira meme kanserinin büyümesini teşvik eden östrojen hormonu kişinin yağ düzeyiyle birebir ilişkilidir. Yakın tarihli çok merkezli bir başka araştırmaya göre menopoz döneminde görülen meme kanserlerinin %9’u kilolu veya obez kadınlarda ortaya çıkmıştır. Yaşam boyunca sağlıklı bir kiloya sahip olmak ve onu korumak kalp hastalığı, yüksek tansiyon, diyabet, artrit ve diğer kanser türleri de dahil olmak üzere birçok sağlık problemi riskini de azaltmaktadır.

Egzersiz: Menopoz sonrası meme kanserlerinin %3,4’ünün hareketsiz yaşam ve yetersiz egzersizden kaynaklandığı bilinmektedir. Sağlıklı yaşamın temellerinden biri olan egzersizi yaşam tarzınız haline getirirseniz meme sağlığınızı da korursunuz.

Korkmayın. Ama Önleminizi de Alın!

Erken tanıda, düzenli doktor kontrolü, mamografi ve ultrasonografi gibi tarama programları büyük rol oynar. Bu nedenle;

• Meme kanserine neden olan riskler konusunda bilinçlenin.

• Hiçbir şikayetiniz olmasa da yılda en az bir kez doktorunuza muayene olun.

• Düzenli aralıklarla kendi kendinizi muayene edin.

• 30-40 yaş arası yıllık ultrason ve doktor muayenenizi ihmal etmeyin.

• Özellikle 40 yaşından sonra düzenli aralıklarla mamografi ve ultrasonografi taraması yaptırın.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir