Küme Tipi Baş Ağrısı Tedavisi

Küme tipi baş ağrılarının tedavisi yoktur. Tedavinin amacı ağrıların şiddetini ve süresini azaltmaktır. Küme tipi baş ağrıları aniden ortaya çıkıp kısa bir süre içerisinde dinebileceği için, aspirin ve ibuprofen gibi reçetesiz ağrı kesiciler etkili olmaz. Baş ağrısı çoğu kez ilaç etkisini göstermeye başlamadan önce diner.

Akut tedaviler

Oksijen: Dakikada 7-10 litre olmak üzere yüzde yüz saf oksijenin maske yoluyla kısa süreli solunması baş ağrılarını önemli ölçüde azaltabilir. Oksijen tedavisinin en büyük dezavantajı kişinin oksijen silindirini taşımak zorunda kalmasıdır. Bu da tedaviyi rahatsız edici ve bazı durumlarda erişilmez hale getirir. Ufak ve tanışabilir oksijen silindirleri de bulunmaktadır; fakat bazı kişiler bunları da elverişsiz bulmaktadır.
Triptanlar: Migren ağrılarının tedavisinde yaygın olarak kullanılan sumatriptan enjektörleri küme baş ağrılarına karşı diğer bir akut tedavi yöntemidir.
Dihidroergotamin: Bu ilaç tedavisi damar içine uygulanabilir, vücuda enjekte edilebilir veya sprey yolu ile alınabilir. Dihidroergotamin bazı küme tipi baş ağrısı olan kişiler için etkili bir ağrı kesicidir.
Oktreotid: Beyinde salgılanan somatostatin hormonunun sentetik versiyonu olan bu ilaç, küme tipi baş ağrılarına karşı etkili bir tedavidir ve yüksek kan şekeri ve iskemik kalp rahatsızlığı olan kişiler tarafından da güvenle kullanılabilir.
Lokal anestetikler: Lidokain gibi lokal anestetiklerin uyuşturucu etkisi, burun damları şeklinde kullanıldığında küme tipi baş ağrılarına karşı etkili olabilir.

Cerrahi Müdahale

Cerrahi müdahale, nadiren, yoğun tedavi yöntemlerine iyi cevap vermeyen veya ilaç tedavilerine ve bu ilaçların yan etkilerine katlanamayan kronik küme tipi baş ağrısı olan kişilere önerilir. Başın sadece bir tarafında ağrı hissedenler cerrahi müdahale için uygun adaylardır; çünkü ameliyat sadece bir kez uygulanabilir.

Geleneksel cerrahi müdahale: Geleneksel invasif bir prosedür esnasında cerrahınız gözün arkasında ve çevresinde bulunan üçlü sinirleri neşter ile keser veya sinirlerin bir bölümünü yok etmek için yakar.
Gliserol iğnesi: Yüz sinirlerine uygulanan liserol iğnesi belirtilerin kısa süre içerisinde dindirilmesini sağlar.

Önleyici ilaç tedavileri

Baş ağrılarınız kontrol altına alındıktan sonra kısa süreli ilaç tedavilerini bırakabilirsiniz; fakat uzun süreli ilaç tedavilerine devam etmeniz gerekir. Kısa süreli ilaç tedavileri, uzun süreli ilaç tedavilerinden biri etkisini gösterene kadar baş ağrısı ataklarını önlemeye yardımcı olur.

Kortikosteroidler: Kortikosteroid adı verilen prednison gibi iltihap sökücü ilaçlar hızlı etki gösteren önleyici ilaç tedavileri arasındadır. Kortikosteroidler steroid adı verilen daha büyük bir ilaç ailesinin bir parçasıdır.
Ergotamin: Ergotamine dilinizin altına yerleştirebileceğiniz tablet veya fitil formunda bulunurlar ve gece baş ağrısı ataklarını önlemek için yatmadan önce alınabilirler.
Sinir bloğu: Kafa arkası sinirinin bulunduğu bölgeye uyuşturucu ajan ve kortikosteroid uygulanması, ağrının sinir yolu boyunca ilerlemesini önleyebilir.
Kalsiyum kanal tutucular: Kalsiyum kanalını tutucu bir ajan olan verapamil genellikle küme tipi baş ağrılarını önlemede ilk olarak başvurulan yöntemlerindendir.
Lityum karbonat: Bipolar rahatsızlık tedavisinde kullanılan lityum kronik küme tipi baş ağrılarının önlenmesinde etkilidir. İlacın yan etkileri arasında titreme, idrarda artış ve ishal yer alır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir