Kolon kanserine karşı harekete geçtiler

Türkiye’de en sık rastlanan kanser türlerinin başında gelen kolon kanserine dikkat çekmek isteyen uzmanlar ve gönüllüler İstanbul Sapphire’in merdivenlerinden binanın en üst katına çıkacaklar.

Türkiye’nin en yüksek binasının zirvesine ulaşıldığında 236 metre, 56 kat ve 1344 basamak geride bırakılmış olacak

Kolon kanseri hakkında kamuoyunu bilinçlendirmek, düzenli sağlık taramaları ve erken teşhis ile önlenebilir bir hastalık olduğunu duyurmak isteyen Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi , ‘Kolon Kanserine Karşı Harekete Geçin!’ diyecek. Projeye Tıbbi Onkoloji Derneği ve Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği de destek veriyor.

İstanbul Sapphire binasında 24 Nisan Pazar günü gerçekleşecek etkinliğe Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın, Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Adil Baykan, dernek üyeleri, hasta ve hasta yakınları ile gönüllüler katılacak.

Tedavisi mümkün; erken tanı hayat kurtarır

Farkındayız kanseri yeneceğiz, diyen Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer herkesi etkinliğe davet etti.

Günümüzde kolon kanserinin nedenleri ve nasıl oluştuğu yönünde çok önemli bilimsel gelişmeler olduğunu vurgulayan Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın “Erken tanı konulduğunda tam şifa oranı yüzde 90-95’lere ulaşmaktadır. Ancak hastaların sadece 1/5’ine çok erken tanı konabilmektedir. Bu etkinlikle, bireyleri erken tanıya teşvik etmek istiyoruz” dedi.

Diğer organ kanserlerinde hastalık bir odaktan doğrudan kanser olarak başlarken, kolonda kanser oluşumunun 2-3 yılı bulabildiğinin altını çizen Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Adil Baykan, bu süre zarfında, ileride kansere dönüşecek poliplerin tanınması ve çıkarılmasının kişiyi daha hastalık oluşmadan kurtarabileceğini söyledi. Adil Baykan, “Bu aktiviteye verdiğimiz destek ile çok sık görülmekle beraber korunabilecek bir kanser türü olan kolon kanserlerine dikkat çekmek istiyoruz. İnsanların bu hastalıktan korkmamalarını ve erken yapılacak tetkiklerle daha kanser oluşmadan önlenebildiğini anlatmak istiyoruz” dedi.

‘Kolon Kanserine Karşı Harekete Geçin!’ etkinliğine katılanlar 236 metre yüksekliğe sahip Sapphire binasında 56 kat ve 1344 adet basamak çıkarak bir ilke imza atacaklar.

24 Nisan 2011, Pazar / İstanbul Sapphire / Koşu başlangıç saati 10.00

Kolon Kanseri Hakkında:

• Kolon kanseri en sık rastlanan kanserler arasında 3’üncü sıradadır.
• Dünyada her yıl 1 milyon kişi Türkiye’de 6000 kişi kolon kanserine yakalanıyor ve bunların yarısı hayatını kaybediyor.
• Vakalarının yüzde 61’i erkek, yüzde 39’u kadındır.
• Kolon kanseri herhangi bir yaşta ortaya çıksa bile hastaların % 90’ından fazlası 40 yaşın üzerinde olan kişilerdir. Bu yaştan sonra risk, her 10 yılda ikiye katlanır.
• 40 yaşın üzerindeyseniz mutlaka yılda 1 kez “dışkıda gizli kan tayini” testinizi KETEM merkezlerinden ücretsiz yaptırmanız ve her 10 yılda bir kolonoskopi taraması yaptırmanız gerekir.
• Düzenli sağlık taramaları yapıldığında toplumlarda kolon kanserinde ciddi bir azalmanın olduğu ortaya çıkmıştır.
• Araştırmalar düzenli egzersiz yapan bireylerde, kalın bağırsak kanseri dahil bir çok kanserde gelişme riskinin azaldığını gösteriyor.
• Sigara ve alkol kullanımı bütün kanser türlerinde olduğu gibi kolon kanseri riskini de anlamlı oranda artırmaktadır.
• Kolon kanserinin önlenmesinde beslenme alışkanlığı çok önemlidir. Yüksek lifli, düşük yağ içerikli besinlerin tercihi önlem olarak alınmalıdır.
• Erken teşhiste % 90 tam tedavisi mümkündür
• Erken teşhis belirtilerine dikkat edilmeli: Uzun süren şüpheli karın ağrıları, dışkılama alışkanlığında değişiklikler, giderek artan halsizlik, yorgunluk, kansızlık gibi
• Kadın ya da erkek 40 yaş üstü kişiler kolon kanseri risk grubunda yer alıyor.
• Sigara, alkol kullanımı, hareketsiz yaşam, şişmanlık, kalsiyum eksikliği, yetersiz lifli gıda tüketimi kolon kanseri riskini artıran sebeplerdir.
• Kırmızı et tüketiminin yüksek olduğu Doğu Anadolu’da ve erkeklerde daha sık rastlanıyor…

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir