Eğer ayaklarınızla ilgili herhangi bir sorununuz varsa açık ayakkabılardan, kapalı ayakkabılara geçeceğimiz bu aylarda önleminizi almaya başlayın
Ayaklarımızı koruyan ve yerle aramızda tampon vazifesi gören araçlardır ayakkabılar. Ayakkabılarınızı bir süs olarak kabul edip onların ‘koruyucu araçlar’ olduğunu düşünmüyor olabilirsiniz ama ayakkabıların görevi, tam anlamıyla budur. Ayakkabıların ayağınıza uymaması bile, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.
Su kabarcıkları: Derinin katmanları arasında sıvı birikmesi sonucu oluşur. Ayak derisinin bastığı ve sürtünmeye maruz kaldığı her yerde oluşabilir. Eğer şeker hastalığınız varsa veya ayaklarınızdaki kan dolaşımı zayıfsa, su kabarcığı gibi küçük bir sorun bile, enfeksiyonun tabloya katılmasıyla ciddi sonuçlar doğurabilir. Şeker hastalığına bağlı olarak ayaktaki veya bacaktaki sinirlerin hasar görmesi, bu bölgedeki bir yarayı veya enfeksiyonu hissetmenizi engelleyebilir. Yani sorun, siz farkında olmadan daha da ciddi boyutlara ulaşabilir. Kabarcıkları kontrol edin, kızarıklık olması veya cerahat toplanması, orada bir enfeksiyonun geliştiğine işaret eder. Bu durumda vakit kaybetmeden doktora başvurun.
Nasır: Kalınlaşmış ve sertleşmiş deri çıkıntısıdır. Ayağa sıkı gelen, sert, dar ve keskin burunlu ayakkabılar ayak parmaklarını sıkıştırır, hareketini engeller. Ayak parmaklarının üzerindeki deri ve deri altındaki dokular basınca uğrar, nasır gelişir. Nasırdan korunmak için ayak parmaklarınızı sıkıştırmayacak ayakkabılar giymelisiniz. Eğer ayağınıza uygun ayakkabılar giymeye başladıktan sonra da şikayetiniz devam ediyorsa, bir ayak sağlığı uzmanına veya doktorunuza başvurmalısınız. Belki de sorunun kaynağı ayakkabılar değil de, ayaklarınızdır.
Çekiç parmak ve bunyon: Bazen ayağa tam uymayan, ön tarafı dar ve sıkı ayakkabılar, ayak parmaklarının yapısını bozabilir. Bunyon, ayak baş parmağında gelişir. Parmak kemiğinde bir çıkıntı meydana gelir ve bu parmak, bazen etrafındaki yumuşak dokuya basınç yaparak yerine göre yara oluşumuna sebep olur. Ayak parmağının pençe gibi kıvrılmasınaysa çekiç parmak denir. Ağrıya sebep olur ve parmağın hareketliliğini kısıtlar. En çok ikinci parmakta ortaya çıkar. Sıklıkla parmağın her iki eklemi de bu durumdan etkilenir. Ayağa tam uymayan ayakkabılar, çekiç parmağın oluşmasında sık rastlanan sebeptir. Tedavide, parmağın şekline göre ayakkabı içine yerleştirilen küçük bir yastık kullanılır. Eğer buna rağmen sorun devam ederse, doktorunuz cerrahi girişim önerebilir.
Tırnak batması: Parmakta kızarıklığa ve şişmeye neden olabilir. Genellikle ağrı oluşur. Tırnağın etrafındaki dokuda iltihap gelişebilir. Tırnak batması, tırnağın kenar kısmının doku içine doğru uzaması sonucu meydana gelir. Kendiniz halletmeye çalışmayın, doktorunuzdan yardım alın. Batmayı engellemek için tırnaklarınızı dikkatli kesin, parmağınızın uç kısmına uysun diye çok kıvrımlı kesmemeye dikkat edin.