Soğuk, yağışlı hava, azalan güneşli günler, gökyüzünü kaplayan kara bulutlar ve uzayan geceler
Kış mevsimi ile birlikte enerjimizin düştüğünü, daha depresif olduğumuzu ifade eden Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk ve Ergen Psikolojisi Uzmanı Dr. Zafer Atasoy, bunu hafifletebilmek için günlük yaşantımızda yapacağımız değişiklikler hakkında bilgi veriyor.
Massachusetts Üniversitesi araştırmacılarının yaptıkları bir çalışmaya göre; depresyon, kızgınlık, huzursuzluk ve kaygı, kış aylarında en üst düzeye ulaşıyor… Ruh halimizin mevsimlerden etkilendiğini, mevsimlerin kişinin bedensel ve ruhsal dengesinde değişikliklere yol açabileceğini ifade eden Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk ve Ergen Psikolojisi Uzmanı Dr. Zafer Atasoy, “Kışla birlikte güneşin yaydığı enerji ve ısıdan mahrum kalırız. Bu nedenle kış aylarında, duygusal cevaplarda şiddetlenme, kendini huzursuz hissetme, iştahta oynamalar, uyku düzensizlikleri, çalışma ve verimde düşüşler sık olarak karşımıza çıkabilir” diyor.
Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk ve Ergen Psikolojisi Uzmanı Dr. Zafer Atasoy, kış karamsarlığından kurtulmanın yollarını şöyle anlatıyor:
1. Uykunuza dikkat edin: Aynı saatte uyuyup uyanmaya dikkat edin, her gece 7-8 saat uyumaya çalışın. Fırsat bulabilirseniz öğlen aralarında kısa bir uyku uyuyun. Daha az hareketlilik ve enerji harcamada azalma ruhsal, duygusal yaşamda da yavaşlamaya yol açar. Diğer yandan kış mevsimi insanları daha düzenli ve çalışkan, üretken bir döneme sokabilir. Kışın getirdiği çetin koşullar kişileri daha disiplinli, kontrollü, dikkatli ve özenli olmaya yöneltir.
2. Egzersiz yapın: Egzersiz, kış aylarının stresinden korunmak için de vazgeçilmez bir yoldur. İyi bir egzersizin etkisi gün boyunca sürer. Zihninizi açar daha olumlu düşünmenize neden olur. Özellikle yüzme, enerji harcamak için son derece ideal bir spordur. Spor yapamıyorsanız, mutlaka günde 30 dakika düzenli olarak yürüyüş yapmaya çalışın. Yürüyüş hem kilo kontrolüne hem de genel sağlığı korumaya yardımcı olur.
3. Sağlıklı beslenin: Sağlıklı ve dengeli beslenme hem ruh hem de beden sağlığı üzerinde oldukça etkilidir. Kış aylarında “karbonhidrat tutkusu” artar. Bu duygu durumu bozukluğu, hiç alışkanlığı olmadığı halde kişinin yağlı, şekerli ve hamurlu gıdalara yönelmesine neden olur. Bunlar da kilo almaya neden olabilir. Kışın rafine edilmiş ve işlenmiş gıdalardan (beyaz ekmek, pirinç ve şeker gibi) kaçının. Daha kompleks karbonhidrat (kepekli ekmek, esmer pirinç, sebze, meyve) tüketin. Günde 8 bardak su için. Sağlıklı beslenerek kan şekerinizi ve enerji düzeylerinizi dengede tutabilirsiniz.
4. Güneşli günleri kaçırmayın: Kış günleri diğer aylara göre daha kısa, karanlık ve soğuk olduğundan güneşli kış günlerinde dışarıda vakit geçirmeye özen gösterin. Restoranlarda pencere kenarında oturun. Evdeyseniz, evin güneşten maksimum faydalanmasını sağlayın.
5. Kendinizi şımartın: Kış aylarında kendinizi motive etmek için çeşitli aktivitelerde bulunun. Doğada geçireceğiniz haftasonu gezisi, bir gün veya SPA keyfi ruh halinize çok iyi gelecektir. Hiçbir şey yapmadan her gün bir kaç dakika geçirmeyi deneyin. Kitap ve dergi okumayı ihmal etmeyin, erken yatağa girin, pozitif düşünme gibi zihinsel egzersizler, depresyondan korunmaya yardımcı olabilir. Kış sporlarını öğrenmeye çalışın. Kışın aktif olmak enerjinizi artıracak, moralinizi yüksek tutmanızı sağlar.
6. Sosyalleşin: Aileniz, arkadaşlarınız ve komşularınız ile vakit geçirmeye çalışın. Kışın özellikle ailemizle daha sağlıklı ve kuvvetli ilişkiler kurabiliriz. Evde oynanabilecek oyunlarla uzun kış gecelerini eğlenerek geçirebilirsiniz