Sadece kanser dokularını hedefleyen tedavi çok yakında.
Son 10 yılda yapılan çalışlarla birlikte gen biliminde oldukça fazla ilerlemeler kaydedildi. Fakat, şimdi engeller arasında yeni genbilimi-üstü bir kavram var. Bu kavram, kanser gibi hastalıkların kesin tedavisini sağlayabilir.
BBC Focus dergisinde yayınlanan habere göre, özelliklerimizi belirleyen DNA’lardan başka hücrelerimizin içinde moleküller bulunuyor. Birçok durumda, bu “öngenetik” işaretler, genlerimiz gibi nesiller arasında geçiş yapabiliyor. Şimdiye kadar bu çalışmaların birçoğu, kanserler gibi hastalıklı dokular üzerine odaklandı. Amerika’da yapılan yeni bir araştırma, sağlıklı insanlar arasındaki epigenetik farklılıkları incelemeyi tahmin eden en pahalı çalışma oldu. Bu çalışma, gelecekte anormalliklerin belirlenmesini kolaylaştırarak epigenetik çizgilerin dayanağını sağlamaya yardımcı olacak.
200 doku örneği üzerinde çalışan araştırma grubu, metilleme olarak bilinen DNA üzerindeki çizgileri aradılar. Karbon ve hidrojen molekülleri DNA’nın yanlarına yapıştı. Bunlar kodun kendisinin bir parçası değil, fakat genlerin nasıl çalışacağını etkiliyorlar. Araştırma, kromozomlarımız üzerindeki metilleme miktarının yaşla birlikte çeşitlendiğini gösterdi. Böylece, yaşlanırken hastalıklara karşı hassasiyetimizde bir artış olduğu görüldü.
Araştırmadaki bilimadamlarından biri olan Amerika’daki Brown Üniversitesi’nden Brock Christiensen, epigenetiklerle ilgili şeylerin doğal tarihinin öncelikle hastalıklara bakılarak bulunduğunu belirterek, “Bu nedenle insanlar, kanserde çoğunlukla DNA metillemesine baktılar. Biz tümörlerin epigenetik profillerini anlamaya başlıyoruz. Hastalıkların nasıl oluştuğunu anlamak için, normal dokuların epigenetik profillerine sahip olmak çok önemli” diye konuştu.
Epigenetik harita oluşturmanın, muazzam bir görev olduğunu, fakat bu karmaşıklığın epigenomiklerin en büyük gücü olabileceğini söyleyen Christiensen, “Bugünlerde kemoterapi görüyorsanız, birçok yanetkiyle de karşılaşıyorsunuzdur. Çünkü ilaç tüm vücudu etkiliyor. Fakat, epigetenikler ise dokulara özgüdür. Böylece hastalıklı bir dokuyu nişan alırken daha iyi bir iş yapacağız” dedi…