Uzmanlar kalbin yeni ve sağlıklı damar üretmesini sağlayan onarım sürecini açıklıyor.
Kalbe giden kan akışı azaldığı zaman etkisini gösteren bu onarım süreci sonucunda kalbimiz küçük yeni damarlar üretiyor ve bilim adamları bu yeni damar üretimini artırmayı hedefleyen çalışmalar yapıyor.
Bu çalışmalar sonucu göğüs ağrısı vakaları azalabilir ve kalp krizi sonrasında oluşan hasarlar azaltılabilecek.
Bu zamana kadar kalp hastalıklarının tek tedavi yolu damara stant takılması ya da baypas ameliyatı olmaktı.
Profesör Tony Gershlick açıklıyor, Bir nehrin akış yolunu tıkarsanız nehirdeki su farklı kollardan akmaya devam eder. Kalbin ürettiği yeni küçük damarların da bu şekilde çalıştığını ekliyor.
Vücudumuzda çok sayıda küçük damar bulunuyor ancak ana görevi atardamarlar yaptığı için bu damarlar çok miktarda kan taşımıyor ve sonuç olarak az gelişmişlerdir.
Kalbe giden atardamarlarından bir tanesi tıkandığında kalbimiz oksijensiz kalır. Buna tepki olarak kalpteki kan damar hücreleri ana düzenleyici bir molekülü devreye sokuyor.
Bu sayede var olan küçük damarlar büyüyor ve ana atardamarlardan yeni damarların çıkmasını tetikliyor.
Bu yeni damarlar kanı ana damarda oluşan tıkanıklığın etrafından dolaştırarak kalbe kan gitmesini sağlıyor.
Spor yapmak kalpteki oksijen seviyesini kısa bir süreliğine düşürüyor. Bu sayede var olan küçük damarlardaki kan miktarı artıyor ve yeni damarlar oluşuyor.
Sporla bu süreç yavaş sürüyor ve tıkanmış atardamarları telafi etmek için yeteri kadar hızlı ve etkili değildir. Kalp hastası kişiler güvenli bir şekilde spor yapamayacakları için de küçük damarların oluşumunu etkileyemezler.
Damarların oluşumunu tetikleyen moleküler süreci taklit ederek bilim adamları yeni damar üretme yollarını araştırıyor.
Etkili olabilmesi için vücuttaki kanın tamamına büyüme faktörleri enjekte edildi ancak yan etkileri çok fazlaydı.
Bu yüzden çeşitli araştırma grupları yeni tedavi yöntemleri geliştiriyor. Gen terapisi denen bir yöntem ile büyüme faktörleri herhangi bir yan etki ve baypas ameliyatına gerek olmadan kalbe direk etki ediyor.
Bu çalışmanın baş doktorlarından Dr. Gabor Rubanyi gelecek yıllarda ameliyat dışında başka bir tedavi seçeneği olmayan binlerce kalp hastasına alternatif bir çözüm sunabilmeyi umuyor.
Kök hücreler kalp hastalıkları tedavisinde kullanılabilir mi?
Oxford Üniversitesinde bilim adamları bazı kök hücrelerin kalpte yeni damarlar oluşturabileceği ihtimalini araştırıyor.
Profesör Gershlickin araştırmaları 10 yıllık stent alanındaki başarılarına dayanıyor. Bu stentler hücre oluşumunu engelleyen ilaçlar içeriyor ve böylelikle stent içerisinde herhangi bir birikme olmuyor.
Profesör Gershlick düşük oksijen seiyesini taklit eden ve büyüme faktörlerini tetikleyen yeni bir stent geliştirdi.