Haberler

Kalp kapakçığı kireçlenmesinde beslenme nasıl olmalı?

Yaşlanmaya bağlı görülen kalp kapakçıklarındaki kireçlenmelerinde beslenme nasıl olmalıdır?

Kalbinizde dört adet kapakçık bulunur. Bunlar pulmoner, aortik, triküspid ve mitral kapakçıklardır. Kişi yaşlandıkça bu kapakçıklardan birinin kireçlenmesi olasıdır. Ancak kalp kapakçığında kireçlenmenin tek sebebi yaşlanma değildir. Kişi beslenmesine dikkat etmezse, yüksek kolesterollü veya yağ içeriği yüksek gıdalar tüketirse de gerçekleşebilir.

Kalp kapakçığı kireçlenmesi beslenme bozukluğu şikayeti olanlarda ve çok zayıf olanlarda da görülmektedir. Eğer kalp kapakçıkları kireçlenirse, kanın kalpten akışına müdahale edebilir ve bu da kalp hastalıklarının ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Beslenmede yeterince magnezyum bulunmaması kalp kapakçığı kireçlenmesinin sebeplerinden biridir. Yaşlanma da doğal bir sebebi olabilir. Aortikkalp kapakçığı kireçlenmesi 75 yaşın üzerindeki kişilerde sık görülen bir sağlık sorunudur. Aortik kapakçığın kireçlenmesi yüksek tansiyon veya düşük kilo sebeplerinden ortaya çıkabilir.

Kapakçık kireçlenmesine karşı beslenmeyle ilgili alınabilecek önlemler mevcuttur. Ispanak, kıvırcık lahana (kale) ve brokoli gibi yeşil sebzeler daha fazla tüketilerek magnezyum alımı artırılabilir. Fasulyelerin, yemişlerin, çekirdeklerin ve tam tahıllı gıdaların daha fazla tüketilmesi de magnezyum alımının artırılmasında etkili yollardır. Halibut balığı magnezyumun çok iyi bir doğal kaynağıdır.

Yüksek kolesterolü önlemek için kızartılmış veya çok yağlı gıdalardan kaçınmak gerekir. Yüksek tansiyon riskini azaltmak içinse sebzeler ve meyveler daha fazla tüketilmeli ve vücut kilosu sağlıklı değerler arasında tutulmalıdır.

Kalp kapakçığı kireçlenmesi ilerlediğinde kapakçık hastalıklarına yol açar. Bunların belirtileri arasında nefes nefese kalmak, bitkinlik, kalp çarpıntıları, göğüs ağrısı, göğüs sıkışması ve baş dönmesi bulunur. Bileklerin ve ayakların şişmesi de vücudun su tutmasından dolayı görülebilir. Eğer bu belirtileri yaşarsanız bir an önce doktorunuzla görüşmeni tavsiye edilir.

Kalp kapakçığınız kireçlendiğinde, durum kötüleşene kadar belirtiler görmeyebilirsiniz. Teşhis konulması için kardiyoloğunuzla yani kalp doktorunuzda tam bir fiziksel muayeneye girmeniz gerekir. Ekokardiyogram, elektrokardiyogram ve kardiyak kateterizasyon gibi çeşitli testlere girmeniz gerekebilir. Ultrason, MR gibi başka teşhis yöntemleri de uygulanabilir.

Çoğu kireçlenme vakası büyük kalp sorunlarına yol açmaz ancak düzenli kontrol gerektirirler. Kolesterolü veya yüksek tansiyonu düşürmek için ilaçlar almanız gerekebilir. Ancak kireçlenme, kapakçığın daralması anlamına gelen stenoz durumuna yol açarsa tedavi ve kapakçık nakli ameliyatı gerekebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir