Kalbiniz tükeniyor mu?

Hareket ederken veya sırt üstü yatarken nefes darlığı çekiyor musunuz?

Ayaklarınız şişiyor mu? Eğer cevabınız “Evet”se, bu yakınmalar kalp yetmezliğinin uyarıcı işaretleri olabilir
Kalp yetmezliği, vücut için gerekli miktardaki kanın kalp tarafından pompalanamaması olarak açıklanıyor. Bugün Türkiye’de 1.5 milyon üzerinde kalp yetmezliği hastasının bulunduğu biliniyor. Tedavi edilmediğinde ölümle sonuçlanabilen kalp yetmezliğinin önümüzdeki 20 yıl içinde daha fazla görüleceği tahmin ediliyor. Bunun nedeni, yaşlı nüfusun giderek artması. Çünkü ileri yaş kalp yetmezliği için önemli bir risk faktörü. Toplumun genelinde kalp yetmezliği oranı yaklaşık yüzde 2’yken yaşlılarda yüzde 10’u geçiyor. Öte yandan kalp yetmezliği her yaşta kadın ve erkekte görülebiliyor.

Acıbadem Maslak Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. İlke Sipahi, kalp yetmezliğiyle ilgili şüphelenmeniz ve önlem almanız gereken belirtileri anlattı: “Vücudumuz için gerekli oksijenle besin maddelerini taşıyan kan, kalp aracılığıyla vücuda dağılıyor ve dokulara ulaşıyor. Bunu da adeta bir pompa gibi çalışarak yapıyor. Basit anlatımla, kalp yetmezliğinde bu pompa işlevini kısmen yitiriyor ve dokulara yeterli miktarda kan ulaşamıyor.

Cinsiyete göre etken değişiyor

Kalp yetmezliği erkeklerde genellikle kalp damarlarının tıkanıklığına bağlı görülüyor. Kadınlardaysa hastalığa yol açan en önemli etkenlerden biri, yüksek tansiyon. İskemik kalp hastalığı, geçirilmiş kalp krizleri, kalp kapakçıklarındaki bozukluklar, kalp kasının bozulması veya viral yollarla iltihaplanması diğer etkenler.

Hipertansiyon, doğumsal kalp hastalıkları ve düzensiz kalp atışları da kalp yetersizliğine yol açan faktörlerden. Bunların yanı sıra böbrek yetmezliği, diyabet, anemi, tiroit bezi hastalıkları ve bazı bağışıklık sistemiyle ilgili rahatsızlıklar da risk oluşturuyor. Dikkat edilmesi gereken bir başka noktaysa, aşırı alkol tüketimi ve uyku bozuklukları. Özellikle uyku apnesi, yani uyku sırasında zaman zaman solunumun durması ve kalp yetmezliği arasında ilişkisi var.

İki şekilde görülüyor

Tıpta birçok hastalık akut ve kronik olarak sınıflandırılıyor. ‘Akut’ ani başlayan anlamına geliyor, ‘kronik’se yavaşça ortaya çıkan sorunlar için kullanılıyor. Kalp yetmezliği de akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılıyor. Akut kalp yetmezliğinin altında genellikle yüksek tansiyon ve kalp krizi gibi etkenler yatıyor.

Ayak bileklerinin şişmesi

Ayak bileklerinin ve bacakların şişmesi, hareket ederken nefes darlığı çekilmesi hastalığın genellikle ilk belirtileri. Ancak diğer kalp ve akciğer rahatsızlıkları da benzer belirtiler verebiliyor. Eğer geçmişte kalp yetmezliği tanısı konmuşsa bu
belirtilerin gelişmesi, hali hazırda var olan kalp yetmezliği durumunun kötüye gittiğini gösteriyor. Dolayısıyla bu tür yakınmalarda hastanın hiç zaman kaybetmeden doktora başvurması gerekiyor.

KALP ALARM VERiYOR

* Özellikle hareket ederken, efor harcarken ya da sırtüstü yatarken nefes darlığı çekilmesi,
* Halsizlik ve yorgunluk hissi,
* Ayaklarda, ayak bileklerinde ve bacaklarda şişlikler,
* Kalbin sürekli olarak hızlı ve düzensiz atması,
* Egzersiz kapasitesinin düşmesi,
* Öksürükle beraber beyaz veya pembe köpüklü balgam gelmesi,
* Karnın su toplayarak şişmesi,
* Vücutta su tutulmasına bağlı olarak aniden kilo alınması,
* İştah kesilmesi, bulantı, karın ağrısı.

KONTROL ALTINDA OLMALISINIZ

Obezite, diyabet, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon, koroner kalp hastalığı kontrol altında tutulduğunda kalp yetmezliğini engellemek mümkün olabiliyor.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir