Kadınlarda baş dönmesinin nedenleri nedir?

Özellikle kadınların sıklıkla yaşadığı sorunlardan biri de baş dönmesidir. Kadınların yaşadığı bu baş dönmelerinin nedenleri nedir?

Kadınların sıklıkla tecrübe ettiği belirtiler arasında baş dönmesi bulunur. Baş dönmesinin sebepleri çoğunlukla önemsiz olsa ve ufak yaşam tarzı veya ilaç değişiklikleri ile tedavi edilebilse de bazen doktorun ilgisini gerektiren ciddi bir probleme de dikkat çekebilir.

Eğer ilk defa baş dönmesi yaşıyorsanız, aniden ortaya çıkıyorsa veya inatçıysa bir an önce doktorunuzu ziyaret etmeniz önerilir.
Hamilelik sürecinde baş dönmesi yaşamak oldukça normaldir.

Çoğunlukla sebebi vücuttaki kan hacmi ve kalp atış hızının artması veya tansiyonun düşmesidir. Bu unsurlar bir araya geldiğinde baş dönmesine yol açabilir veya hamile bir kadın hızla ayağa kalktığında, birkaç saat bir şey yemeyip içmediğinde baş dönmesi görülme ihtimalini artırabilirler.

Hamileyken baş dönmesinin sebepleri arasında ayrıca kanda demir düzeyinin düşük olması, çok sıcaklamak, veya sırt üstü yatmak sonucunda kan dolaşımının engellenmesi bulunur.

Menopoz başlangıcında östrojen hormonunun seviyeleri önemli derecede düşer ve bu da ilaç veya diğer terapilerle hormon seviyeleri normal düzeye çekilinceye kadar baş dönmesine yol açabilir.

Menopoz sırasında baş dönmesi nadiren kalp hastalığı veya kan dolaşımının kötüleşmesi gibi ciddi bir şeye işaret etse de çeşitli farklı sebepleri olabilir. Sıcak basmaları, endişe, migren ve iç kulak problemleri menopozda baş dönmesi görülmesine yol açabilir.

Tıpkı menopoz gibi, adet dönemlerinde görülen premenstrual sendrom da östrojen ve progesteron hormonları arasında dengesizliğe yol açar ve merkezi sinir sistemini etkileyen bazı kimyasallarda değişikliğe yol açabilir Bu değişiklikler ve dengesizlikler baş dönmesinin sebeplerinden olabilirler.

Vertigo hastalığı genel olarak kişilerde baş dönmesine yol açar ve BenignParoksismalPozisyonelVertigo (BPPV) denilen bir durumun, Meniere hastalığı olarak da bilinen iç kulak problemlerinin ve migrenin sonucu olabilir.

Dolaşım problemleri de baş dönmesine yol açabilmektedir. Bunları arasında arterlerin tıkanması, kalp hastalığı, beyni kan akışının azalması ve yüksek tansiyon bulunmaktadır. Dolaşım sistemi problemleri iç kulağa kan akışını da azaltabilmektedir. Bu da anatomik olarak baş dönmesine katkı yapan önemli unsurlardandır. İç kulakta enfeksiyon görülmesi ise, sebebi ister bakteri ister virüs olsun, bazı anatomik özellikleri etkileyebilir ve bunun sonucunda kadınlar baş dönmesi şikayetleri yaşayabilirler.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir