İşte memurun zam oranları

2,5 milyon memurun beklediği 1 Ağustosta başlayacak zam pazarlığı için Maliye hazırlıklarını tamamladı.

İki haftadır toplu sözleşmede belirlenecek zam oranı için çalışan Bakanlık bürokratları pazarlık masasına enflasyon hedefi ile geliyor.

Memura 2014 yılı için yüzde 5 olarak öngörülen enflasyon hedefini teklif etmeye hazırlanan bürokratlar pazarlık masasında bir puanlık daha artışa gitmeyi planlıyor.

Maliyeden edinilen bilgilere göre ekonomi yönetimi iki yıl geçerli olacak zam teklifinde yüzde 3+3 oranında anlaşmaya varmayı hesaplıyor. 2014 yılında kamu işçisine birinci ve ikinci altı aylık dönemler için yüzde 3+3 oranında fark verilmesi de görüşmelerde belirleyici olacak. Pazarlık masasında sürpriz bir artışa gidilmeyerek Merkez Bankasının 2014 yılı enflasyon hedefinin yanı sıra artan personel giderlerine de vurgu yapılacak. Eşit işe eşit ücret kapsamında personel giderlerinin bu yıl sonunda 90 milyar liranın üzerine çıkması bekleniyor. Primlerle birlikte toplam personel giderinin yıl sonunda 114,7 milyar lira olacağını aktaran bir Bakanlık yetkilisi, makro ekonomik dengeler içerisinde hareket edileceğini belirterek sürpriz bir oranla masaya gelmeyeceklerini söyledi. Memur sendikalarının yüksek zam taleplerini doğal karşıladıklarını aktaran aynı yetkili Bütçeden primlerle birlikte personel giderlerine aktarılacak rakam 2014 yılında yüzde 6 oranında zam verilmesi halinde bile 120 milyar liranın üzerine çıkacak. Enflasyonun üzerinde bir artış bütçe dengelerini olumsuz yönde etkiler. Ancak memura verilen zam oranı enflasyonun altında kalırsa aradaki farkta ödenir dedi. Memurun beklentisi ise gelecek yılın birinci ve ikinci altı ayı için 6+6. 2015 yılı için de yüzde 6+6 olmak üzere yıllık yüzde 12 zam alabilmek.

ANLAŞMA OLMAZSA HAKEME

Hükümet kanadı makro dengeler üzerinde dururken Memur-Sen ise Maliye Bakanlığı, Hazine Müşteşarlığı ve Merkez Bankasının orta ve uzun vadeli hedeflerini dikkate almak istemiyor. 1 Ocak 2014 ile 31 Aralık 2015 tarihleri için yapılacak 1 Ağustosta başlayacak zam görüşmelerinde hükümet ile sendikanın 22 Ağustosa kadar anlaşma sağlaması gerekiyor. 22 Ağustosta biten görüşme sonucunda anlaşma sağlanamaması halinde üç gün içerisinde Kamu Hakem Kuruluna gidiliyor. Burada da karar 31 Ağustos tarihine kadar verilecek.

ZAM+SOSYAL HAKLAR

Memurun gözü pazarlık masasına çevrilirken, sendikalar zammın yanı sıra sosyal haklarda da önemli iyileşmeler talep ediyor. Toplu sözleşme ikramiyesi, çocuk yardımı, emeklilik katkısı, banka promosyon ödemesi, kreş ve ulaşım yardımı gibi kapsamlı sosyal haklar pazarlık masasında yer alacak.

Kaynak: Star Gazete

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir