İl il iftar ve sahur saatleri! 29 Mayıs 2017 Diyanet Ramazan imsakiyesi

Ramazan ayının yaz dönemine gelmesiyle birlikte oruç tutacak olan Müslümanları sahur ile iftar arasında uzun saatler bekliyor. Türkiye’de genel itibariyle 17 saati aşkın oruç tutulacak olması Ramazan imsakiyesinde yer alan iftar ve sahur saatlerine daha dikkatli bakılmasına da sebep oluyor.

Ramazan ayının üçüncü gününde İstanbul için sahur vakti 03:37’de tamamlandı. İftar ise İstanbul için 20:33’te gerçekleşecek ve bu da yaklaşık 17 saatlik bir oruç sürecinin olacağını gösteriyor. Ankara’da ise 03:27’de ilk imsak kesildi. Saat 20:15’te ise başkent halkı iftarını yapacak. Ülkenin üçüncü büyük şehri İzmir’de ise saat 04:00’da sahur tamamlandı. Oruçlar ise 20:33’de iftar sofrasında açılacak.

Bu yıl da her Ramazan döneminde olduğu gibi doğudaki iller coğrafi konumları gereği iftarı ve sahuru daha erken yapacak. Örneğin Erzurum’da sahur 02:55’te tamamlandı. İftarda saatler 19:41’i gösterince açılmış olacak. Bu da demek oluyor ki Ramazan ayı boyunca hergün Erzurum, İstanbul’dan yaklaşık 50 dakika daha erken iftar sofrasına oturacak. Van’da ise ilk sahur saat 02:55’te gerçekleşti. bugün saatler 19:29’u gösterdiğinde oruçlar açılacak.

Kırklareli, İzmir, Tekirdağ, Edirne, Çanakkale gibi batı illeri ise Türkiye’de en geç iftar yapacak olan adresler. Kırklareli imsakiyesine baktığımızda Ramazan ayının ilk günü imsak vaktinin 03:39’a denk geldiğini ve oruçların açılacağı ilk iftar saatinin 20:43 olduğunu görüyoruz.

NELER ORUCUN BOZULMASINA SEBEP OLUR?

Oruçluyken oruçlu olduğunu unutup bir şeyler yiyen ve içen insanın orucu bozulmaz, kişi oruçlu olduğunu hatırladığı zaman hala ağzında bir şey varsa bunları tükürür ve ağzını yıkayarak oruca kaldığı yerden devam edip diğer oruçlular gibi iftar saatini beklemeye başlar. Diğer taraftan fitil kullanmak, kulağa ya da buruna ilaç damlatmak, aşı yaptırmak, iğne olmak, serum almak, astım spreyi kullanmak, boğaza kar ya da yağmur suyu kaçırmak, çevrede içilen sigaranın dumanını isteyerek kasıtlı bir şekilde içine çekmek gibi durumlarda kişinin orucu bozulur.

Ayrıca Ramazan imsakiyesi kapsamında belirtilen imsak ve iftar saatlerinin yanlış uygulanması durumunda da oruç bozulur ve kaza gerekir. Örneğin bir kişi, imsak saati geçtiği halde zaman konusunda yanlış bilgiye sahip olduğu için geç vakte kadar yiyip içmeye devam ederse bir günlük kaza orucu tutması gerekir. Aynı şekilde başka bir kişi iftar saati gelmediği halde, yanlış bilgi yüzünden iftar saatinin geldiğini düşünüp orucu erken açarsa o günkü orucunu kaza etmekle yükümlü olacaktır.
Seferi olunması durumunda ise kişi oruç tutmaya niyet etmiş olsa bile orucunu bozduğu halde kefaret orucu tutmaz, yalnızca o günkü orucunu başka bir gün içerisinde kaza etmekle yükümlü olur.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir