Hazımsızlık safra kesesi taşı belirtisi olabilir
Yediklerinize dikkat ettiğiniz halde özellikle yemek sonrası hazımsızlık ve şişkinlik probleminiz devam ediyorsa dikkat edin! Safra kesenizde taş olabilir.
Hisar Intercontinental Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İlker Abcı’dan safra kesesinde taş oluşumunun nedenlerini ve tedavisini öğrendik
Karaciğerde üretilen safrayı depolayan ve yoğunlaştıran, yemeklerden sonra yağ sindirimi için safrayı oniki parmak barsağına boşaltan organ olan safra kesesinde oluşan taşların özellikle yemek sonrası hazımsızlık, şişkinlik, bulantı, karın sağ üst kadran ağrısı, geğirme gibi şikayetlere yol açtığını dile getiren Op. Dr. Abcı; ‘Bu şikayetleri olan kişide safra kesesinde de taş tespit edilmiş ise şikayetin kaynağı safra kesesi taşlarıdır. Bazen hastanın şikayetleri daha çok mide rahatsızlığını düşündürür. Bu durumda ameliyat öncesi mideyi de kontrol etmek için gastroskopi yapılır. Eğer hastanın şikayetleri ameliyattan sonra geçmemiş ise yine gastroskopi yapmak gerekebilir. Safra kesesi taşları şikayete sebep oluyorsa tedavisi cerrahidir. Böbrek taşlarında olduğu gibi kırma ve düşürme gibi tedavi yöntemleri yoktur. Şayet ameliyat olunmazsa, hazımsızlık şikayeti devam eder. Daha kötüsü eğer taşlar safra kesesinden çıkıp safra yollarına düşecek kadar küçük ise ana safra kanalında tıkanmaya, dolayısıyla şiddetli ağrı ve tıkanma sarılığına yol açar. Biraz daha büyük olanlar, safra kesesinin çıkışını tıkayarak safra kesesinin şişerek iltihaplanmasına neden olurlar. Bu durum acil ameliyat gerektirir. Günümüzde safra kesesi taşının en uygun ameliyat şekli kapalı yani laparoskopik yöntemdir. Ancak bazı hastalarda geçirilmiş ameliyatlar nedeniyle ya da kapalı ameliyatın teknik olarak yapılamadığı durumlarda açık ameliyat uygulanabilir. Karın içindeki yapılan işlemler her iki yöntemde de aynıdır. Safra kesesi, bağlantılarından ayrılarak çıkarılır. Aradaki fark karın duvarındaki işlemdedir. Açık ameliyatta karında nispeten büyük bir kesi vardır. Ameliyat sonrası hastanede daha fazla kalmak gerekir. İyileşme süresi daha uzundur. Günlük hayata dönüş daha uzun zamanda olur ve ameliyat izi vardır. Kapalı yöntemde ise karın duvarında üç adet delikten ameliyat yapılır. Hastanede sadece bir gece kalınır. Günlük hayata ve işe erkenden dönülür; ameliyat sonrası ağrı daha azdır. Güncel olarak SILS adı verilen metotla göbek altından açılan tek bir delikten de safra kesesi ameliyatı yapılabilir. Safra kesesi alındığı için safra kesesi taşı bir daha oluşmaz. Ama safra yollarında nadir de olsa taş oluşabilir. Safra kesesinin yokluğuna kişi 48 saatte adapte olacaktır. Karaciğerden üretilen safra yine oniki parmak barsağına; ancak depolanmadan akar.’ açıklamasında bulundu.