Haberler

Google Müzeyyen Senar için Doodle hazırladı 16 temmuz 2018

Google Müzeyyen Senar için Doodle hazırladı İşte Müzeyyen Senarın yaşam öyküsü Müzeyyan Senar için sürpriz Doodle kullanıcıları şaşırttı. Meraklı arayışa başlayan vatandaşlar dünyaca ünlü arama motoru Googleda Müzeyyan Senarın hayatını araştırıyor. Google, 100. yaş gününde Türk Sanat Müziğinin unutulmaz ismi Müzeyyen Senarı sayfasında andı. Peki Müzeyyen Senar kimdir? Ne zaman hayatını kaybetti?

Teknoloji devi Google, 3 yıl önce aramızdan ayrılan Müzeyyen Senarı, 100. yaş gününde unutmadı ve Senar İçin özel bir Doodleı Türk kullanıcılarının beğenisine sundu. İşte Müzeyyen Senarın hayat hikayesi.

MÜZEYYEN SENAR KİMDİR?

Türk Sanat Müziğinin efsane isimlerinden Müzeyyen Senar, 97 yıllık ömrüne 30un üzerinde albüm sığdırdı.

Türk insanının dilinden düşmeyen Ben Seni Unutmak İçin Sevmedim”, “Bir Bahar Akşamı”, “Akşam Oldu Hüzünlendim Ben Yine” gibi parçaları seslendiren Senar, 1918 yılında Bursada dünyaya geldi.

Müzik eğitimine Anadolu Musiki Cemiyetinde kemençe üstadı Kemal Niyazi Seyhun Bey ve udi Hayriye Hanım gözetiminde başladı. Güçlü bir sese sahip olan Senarın ünü yayıldıkça, hafız Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Lemi Atlı, Mustafa Nafiz Irmak gibi devrin önemli üstatları da ona dersler verdi. Zamanın sevilen şarkılarının yanı sıra, kendi bestelerini de öğretip söylemesine yardımcı oldu.

Kemal Niyazi Bey ile İstanbul Radyosunda şarkı söylemeye başlayan Senar, perşembe günleri ilgiyle izlenen bu programla geniş kitlelere adını duyurdu.

ATATÜRKÜN EN ÇOK SEVDİĞİ SANATÇILARDANDI

Müzeyyen Senarın yeteneği, Türkiye Cumhuriyetin kurucusu ve Türk sanat müziğinin büyük hayranı Mustafa Kemal Atatürkün de ilgisini çekti ve sanatçı birçok kez onun huzurunda özel meclislerinde şarkı okudu.

Ankara Radyosunun 1938 yılındaki ilk yayınlarına katılan ve 1941 yılına dek radyo aracılığıyla dinleyicileri ile buluşmayı sürdüren Senar, Türk musikisine yeni bir soluk getirdi.

Senar, son sahne konserini ise 1983 yılında İstanbul Bebek Gazinosunda verdi, bu tarihten sonra yalnızca ender anlarda, müzikli özel toplantılarda şarkı söyledi.
Müzeyyen Senar, 1998 yılında Devlet Sanatçısı seçildi. Senar, 2004 yılında Sezen Aksu tarafından düzenlenen ve sanatçı dostlarının da katıldığı gecede 73. sanat yılını kutladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2013 Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri çerçevesinde kültür ve sanata hizmetlerinden dolayı Senarı ödüllendirdi.

İzmirdeki evinde 26 Eylül 2006 tarihinde fenalaşan sanatçının beyin enfarktüsü geçirdiği ve vücudunun sol tarafının felç olduğu açıklandı. 2007de İstanbuldaki Darüşşafakada Rehabilitasyon Merkezinde tedavi gördü, daha sonra Bodrumdaki kızı Feraye Işık ile yaşamaya başlayan Senarın tedavisi burada sürdü.

Sağlık durumunun 24 saat tıbbi kontrol altında tutulmasını gerekli kılması nedeniyle 7 Ocak 2015de Bodrumdan İzmirin Urla ilçesindeki Daruşşafakaya ait yaşlı bakımevine götürülen Senar, 15 Ocakta rahatsızlanması üzerine Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırıldı. Burada 13 gün gözetim altında tutulan Senar, taburcu edildi ve Urladaki yaşlı bakımevine döndü.

Senar, 2 Şubat 2015de rahatsızlığının nüksetmesi üzerine Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesine kaldırıldı.

Türk Sanat Müziği usta ismi Senar, İzmir de tedavi gördüğü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 8 Şubat 2015de hayatını kaybetti. Sanatçı, 2 Şubat tarihinden itibaren hastanenin Dahiliye servisinde tedavi görüyordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir