Gençlik hapı bulundu!
Bilim insanları, bağışıklık sistemini güçlendirerek ömrü uzatan gençlik hapını bulduklarını öne sürdü.
Bilim insanları, bağışıklık sistemini güçlendirerek ömrü uzatan gençlik hapını bulduklarını öne sürdü. Tedavi, yaşlanmayla azalan lökosit üretimini teşvik eden lenalidomide adlı ilacı içeriyor. Bu, özellikle yaşı ilerlemiş ve bağışıklık sistemi daha zayıf insanlarda vücudun bakteriler ve tümörlerle savaşabilme yetisini artırıyor.
Bilim insanları grip aşısı gibi önleyici yöntemlerin de böylece daha etkili hale gelebileceğini belirtiyor. California Üniversitesi’nden Doktor Edward Goetzl, ilacı ‘gençlik hapı’ diye niteliyor ve “Kesinlikle sağlıklı ve daha uzun ömür ile daha kısa bir zayıflık dönemini amaçlıyoruz” diyor. Elde edilen bulguların, yaşlı toplumun bakımı için oluşan maliyetleri de azaltabileceği kaydediliyor. İlacın az miktarda kullanımının yeterli olduğu kaydedilirken, tedavinin neredeyse tamamen yan etkisiz olması umuluyor.
İlaç ileri yaştaki yetişkinler için tavsiye ediliyor. 2009’da Doktor Goetzl, 50 kişiden oluşan yaşı ilerlemiş yetişkin grup üzerinde yaptığı araştırmalarda, bu kişilerin sitokin (virüs ve bakterilere saldıran protein) seviyelerine baktı.
Goetzl, 70-80 yaşındaki tamamen sağlıklı kadınların 20 yaşındaki sağlıklı kadınlarla aynı seviyede sitokine sahip olduğunu gördü. Ama bazı ileri yaştaki erkek ve zayıf bünyeli kadınlarda iltihaplı hastalıklar düzeylerinde artış ile üretici olan ilk iki sitokin düzeylerinin düşmeye eğilim göstermesiyle enfeksiyonlara karşı direncin zayıfladığı görüldü.
Lenalidomide’in bu seviyeleri yükselttiği kaydedilirken, Doktor Goetzl, ilacın insanların özel olarak daha uzun yaşamasını sağlamadığı, fakat daha sağlıklı olmalarına ve daha kaliteli bir yaşam sürmelerine yol açtığnı belirtiyor. Daha büyük ölçekte deneylerin gelecek yıl yapılması planlanırken, Goetzl, 65 yaş üstü kişilere ilacın grip aşısı gibi aşıların yanı sıra verileceğini umuyor.
Lenalidomide, yapısal olarak thalidomide’e benziyor. Thalidomide, 1961’e kadar sabah bulantısı hapı olarak veriliyordu, ancak daha sonra hamilelikte sorunlara yol açtığı ortaya çıktı. Bu yapısal benzerlik nedeniyle çocuk doğurabilecek yaştaki kadınların doktora başvurmaları gerekiyor.
Dr Goetzl ilacı asla genç kadınlara vermediğini belirtiyor. Bulgular Clinical Immunology dergisinin ocak sayısında yayınlanacak.