GDO Sanal Ortamda
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, GDO savunması için bastırdığı broşürleri sanal ortama taşıdı.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, çok eleştiri aldığı genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) ile ilgili düzenlemesini savunmak için bastırdığı broşürü sanal ortama taşıdı. ‘Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) Gerçeği’ broşürü, e-posta kutularına düşmeye başladı.
Bakan Eker, yönetmeliğinin iptaliyle etkin bir denetimin önünün kapandığına işaret ederek, “Bakanlığımız, halkımızın ‘yediğinin içinde ne olduğunu bilme hakkı’nın sonuna kadar takipçisi olacak, daha da arttıracağı denetimlerle boşluktan medet uman çevrelerin hevesini boşa çıkaracaktır.” ifadelerini kullanıyor.
Broşürde fotoğrafı bulunan Bakan Eker, önce GDO ile ilgili tartışma sürecini özetliyor. Ardından GDO’nun tanımını yapıyor ve Türkiye’de GDO’lu üretim bulunmadığına dikkat çekiyor. Dünyada soya, mısır, kanola ve pamukta GDO bulunduğunu ifade ederek, hibrit tohum ile GDO arasındaki farkı anlatıyor: “Hibrit, kendi türleri arasında doğal yoldan yapılan melezleme ile elde edilen tohumları ifade eder. Dolayısı ile hibrit tohumlarının GDO ile bir ilgisi yoktur.”
‘HORMONLU HABERLER’ YANLIŞ ANLATTI
Dünyada GDO’lu üretim yapan 24 ülke de broşürde sıralanıyor. ABD’nin soya, pamuk, kanola, şeker pancarı, sakız kabağı, papaya, yonca ve mısırda genetiği değiştirilmiş organizma kullandığı ifade ediliyor. Bakan Eker’in ağzından, “Elektronik postanıza ulaşan bu broşürde, ‘GDO Yönetmeliği’ çerçevesinde başta ‘hormonlu haberler’ olmak üzere sizlere yansıtılan bir dizi yanlışın doğrularını anlatmayı amaçladık.” cümlesi dikkat çekiyor. 174 Alo Gıda hattının numarası da verilerek vatandaşın güvenilir gıdaya hangi yollardan ulaşacağı da dile getiriliyor.