Füreya Karol kimdir?
Kale Grubunun 60. yıldönümü vesilesiyle, Türkiye’nin ilk çağdaş seramik sanatçılarından Füreya Koral’ın en kapsamlı retrospektif sergisi Füreya 18 Kasım 2017 – 18 Ocak 2018 tarihleri arasında Akaretler Sıraevlerde!
KárolyAliotti, Nilüfer Şaşmazer ve Farah Aksoy küratörlüğünde 18 Kasım 2017 tarihinde Akaretler’dekiSıraevler’de sanatseverlerle buluşan sergi; Füreya Koral’ın seramik sanatına olan tutkusunun yanı sıra, sanatçının iç dünyasını ve kendini gerçekleştirme hikâyesini de anlatıyor.
Serginin açılışında konuşan Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay; Kurucumuz ve Onursal Başkanımız merhum İbrahim Bodurdan devraldığımız değerlerin ışığında, köklerimizden aldığımız güç ve ilhamla seramik ile topraktan başladığımız yolculuğu daha ileriye taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz. Kale Grubu olarak, bugüne kadar yalnızca üretimi, büyümeyi değil, ürettiğimiz değerleri toplumla paylaşarak gelişmeyi hedefledik. 60ıncı kuruluş yıldönümümüzde, Türkiyeyi seramik sanatı ile tanıştıran öncü ve yenilikçi sanatçımız Füreya Koralın, bugüne kadar yapılmış en kapsamlı retrospektif sergisini sizlerle buluşturmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. İlklerin Kalesi olarak, Türkiyenin ilk çağdaş seramik sanatçılarından Füreyayı, aramızdan ayrılışının 20. yılında anmak kadar anlamak ve anlatmak serginin çıkış noktası oldu. Çünkü Füreya, seramik ile nefes alan, yeniden doğan ve hayata tutunan ilham verici bir rol model. Bu sergi ile Füreyanın seramik üretimlerine Adan Zye ışık tutmayı hedefliyoruz. Gelenek ile yeniliğin kesiştiği yerde duran bu değerli sanatçımızı tüm yönleriyle yeni nesillerle buluşturmak, bu topraklardan çıkacak nice Füreyalara ilham vermek, seramiği ve tasarımı kitlelerle buluşturmak en büyük amacımız. Sergide sanatseverlerle buluşturacağımız Füreya imzalı Rıfat Usta fincanı, el yapımı defterleri ve posterlerin geliri de, Kaleseramik Vakfı (KSV) bünyesinde oluşturulan Füreya Burs Fonuna aktarılacak. Bu fon ile sanat eğitimi alan genç kızlarımızın eğitimine destek olacağız. diyerek sergi ile ilgili hedeflerini belirtti.
Sergide birçok ilham veren çalışmanın yanısıra Koral’ın ‘Bana ilham oldu’ dediği Mustafa Kemal Atatürk ‘ün Füreya Koral’ın defterine el yazısıyla yazdığı notunu da görmek mümkün.
FÜREYA KORAL KİMDİR?
Füreya Koral İstanbulda doğdu. Babası Emin Paşa idi. 1927de Notre Dame de Sion Kız Lisesinden mezun oldu. Bir süre İstanbul Üniversitesinde Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümüne devam etti. Dönemin ünlü Macar keman virtüözü, sonradan Füreyanın teyzesi Aliye Berger ile evlenecek olan, Charles Bergerden özel keman dersleri aldı. 1940-1944 arasında müzik eleştirileri yazdı, çeviriler yaptı.
İkinci evliliğini o zaman milletvekili olan Kılıç Ali ile yaptı ve Ankaraya yerleşti. Bu evlilik sırasında tüberküloza yakalandı. İsviçrede Leysende sanatoryumda tedaviye gitti. Burada iken Londrada bulunan teyzesi FahrelnissaZeid, vaktini verimli geçirmesi amacıyla ona sanatla uğraşma materyalleri gönderdi. Bunlar arasında bulunan seramikçilik alet ve materyali dolayısıyla ilk defa seramikçiliğe ciddi bir uğraş olarak başladı.
1947de Lozanda seramik çalışmalarına başladı. Ardından tanınmış Fransız seramikçi Serrénin desteği ile, Pariste özel bir seramik atölyesinde çalışmalarını sürdürdü. İlk seramik ve taşbaşkı sergisini 1951de Pariste açtı. Aynı yıl yurda döndü, Maya galerisinde yapıtlarını sergiledi. Yurt içi ve yurt dışındaki çeşitli sergilere katıldı, ödüller aldı.
Füreya Koral, 26 Ağustos 1997’de 87 yaşında İstanbul da öldü.