Fazlalıklar içeri kıvrımlar dışarı

Günlerce aç gezseniz de, spor yapacağım diye kan ter içinde kalsanız da bir türlü aynada gözünüze çarpan fazlalıklarınızdan kurtulamıyorsanız ‘bölgesel yağlanmışlar kulübü’ne hoşgeldiniz!

Şimdiden söyleyelim; bu kulüpten çıkmanın tek yolu yağları dışarı atmak için geliştirilen estetik yöntemlerden yardım almak!

Beklenen yaz sonunda geldi şimdi denize girme, kumsalda dolanma zamanı… Peki siz niye bu kadar üzgünsünüz yoksa fazlalıkları mı dert ediyorsunuz? O zaman dertli başınızı kaldırın ve estetik dünyasındaki son gelişmelerden biri ile tanışın. Liposuction dünyada en çok yapılan estetik cerrahi ameliyatı olarak kabul ediliyor ve ülkemizde de neredeyse birinci sırada geliyor. Bu durumun en önemli nedeni ise son 20-30 yılda obezite ve bölgesel yağlanma sorununun artması. Fakat liposuction bazı durumlarda en iyi yöntem olsa da uzun süren şişlik, morluk, acı ve ciltte oluşan çukurluklar nedeniyle hastaları korkutabiliyor. Bu dezavantajlardan yola çıkılarak geliştirilen yöntemlerden biri de Slim Lipo. Bu, aslında bir lazer liposuction yöntemi. Tek farkı daha kısa sürede daha hızlı sonuç vermesi. Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Güner, “Bu yöntem fiber optik uzantısı olan bir lazerin liposuction borusunun içinden geçirilip yağı eritmesiyle ortaya çıktı. Uygulamada sadece yağ dokusunun eritilmesi hedefleniyor. Diğer dokulara dokunulmuyor. Lazer, yağ dokusunu gördüğünde bütün enerjisini ona aktarıyor ve yağ dokusunu eritmeye çalışıyor, böylece çevredeki dokulara zarar verilmeden işlem yapılmış oluyor” diyor.

Karın geriliyor, bacaklar düzeltiliyor

Lazer ile germe işlemi de yapılıyor. Op. Dr. Hüseyin Güner, eskiden her hastaya cerrahi yolla müdahale ederek karın germe ameliyatı yaparken şimdi sadece 10 hastanın 7 tanesine cerrahi uyguladıklarını belirtiyor. Bu yöntem sayesinde daha az cerrahi müdahale yapılmış oluyor ve hasta daha hızlı sürede gündelik yaşamına dönüyor.

Kalın ayak bileği sorunu da en çok görülen fakat en zor çare bulunan sorunlardan biri. Eskiden bu bölgeye liposuction yapmak zorlu bir işlemdi ve hasta üç ay varis çorabı giymek zorunda kalırdı. Bu yöntemle birlikte ayak bileğindeki yağ alınıyor ve hastanın iki hafta varis çorabı kullanması yeterli oluyor. Yine aynı uygulamayla çarpık bacakların da düzeltilmesi hedefleniyor.

Operasyondan önce yapılması gerekenler

Op. Dr. Hüseyin Güner, estetik müdahalelerden önce iyi bir araştırma yapılması gerektiğini belirtiyor ve “Hastalar, işlerini doktorlarına sorarak planlamalı. Çoğu hasta slim lipo işleminden sonra aynı gün işine dönebiliyor. Ama kişinin analiz edilmesi gerekiyor. Kimi hastanın ağrı eşiği düşük olabiliyor ya da birden fazla bölgeye müdahale edilebiliyor. Hastalar bu işlemden sonra spora bir hafta içinde başlayabiliyorlar. Denize ise 10 gün içinde girebiliyorlar” diyor. Uygulama sonrasında birkaç noktada ufak kızarıklık ve küçük morluklar olabiliyor.

YÜZ GERME AMELİYATI TARİH OLUYOR

Çene kenarlarının ve gıdı yağlarının da bu yöntemle eritilmesi hedefleniyor. Germe moduyla kesi olmadan yüz gerilebiliyor. Hastaların yüzde 50-60’ı için bu yöntem çok uygun. 50 yaşındaki bir kadın yüz germe için geldiğinde 1 saat içinde işlem tamamlanıyor. Op. Dr. Hüseyin Güner, “Yüz germe gerçekten gerekiyorsa yüzün 2/3’lük kısmına lazer uyguluyoruz, dış kısmından da sadece cilt çıkarma işlemi yapıyoruz ve hastayı aynı gün taburcu ediyoruz. Çok ufak bir izle hasta istediği görüntüye kavuşuyor. Eskisi gibi yüzü açıp uğraşmıyoruz” diyor.

Hedef: Daha ince kollar

Lazer, kol bölgesine de uygulanabiliyor. Bu yöntemde kolda sarkma çok az görülüyor. Op. Dr. Hüseyin Güner, “Eskiden kolunda fazlalık olan her hastaya cerrahi yani kesi yöntemi önerirken şimdi 20 hastadan birine cerrahi öneriyoruz. Hasta çok ileri yaştaysa ve kol içinde çok fazla kırışıklık varsa kırışıklığın da tedavi edilmesini istiyor. Slim Lipo ile sarkmayı engellemek mümkün ama kırışıklıkları tam olarak geçiremiyoruz” diyor.

Göz altı torbalarına veda!

Lazer, yağ olan her bölgeye uygulanabiliyor. Op. Dr. Hüseyin Güner, “Saçlı derinin altında bir yağ birikmesi varsa bunu keserek almaktansa lazerle eritebiliyoruz. Göz çevresindeki yağ fazlalıkları için de bu yöntem kullanılıyor. Çok ince bir fiberle göz çevresindeki fazlalıklar kesi yapmadan yok edilebiliyor. Lazer fiber, bir iğne deliğinden yağa tutuluyor ve o bölgeye parmakla dokunduğunuzda erimiş yağ dışarı çıkıyor. O ince deliğin kapanması da yarım saat bile sürmüyor. Hasta sonrasında hemen gündelik hayatına dönebiliyor. Eğer göz çevresinde kırışıklık sorunu da varsa başka bir lazer daha uyguluyoruz ve cildi geren bu lazerden sonra da hastanın istediği görüntüye kavuşmasına yardımcı oluyoruz. İşlem yaklaşık 15 dakika sürüyor” diyor.

Meme küçültülüyor

Yöntemle, meme küçültme de yapılabiliyor. 35 yaşını geçmiş iri memeli hastalar bu işlem için çok uygun. Çünkü bu yaşlarda memede süt üreten kısım azalırken yağ dokusu artıyor. Lazer, yağı eritmeye ve memeyi küçültmeye yardımcı oluyor.

Hasta sonuçları ne zaman görüyor?

Hastanın ilk kontrolü işlemden sonraki dördüncü gün oluyor ve o zaman bile fark görülüyor. Belden yukarı olan kısımlarda daha hızlı sonuç alınıyor. Dizden aşağıda olan kısımlar, kalpten uzak olduğu için dolaşım problemleri nedeniyle daha geç ortaya çıkıyor. Ama 1 ya da 1.5 ay içinde iyileşmenin yüzde 60’ı görülüyor. Ayak bileğinde ise hastanın bazen 2 ay beklemesi gerekebiliyor.

Tekrar kilo alınıyor mu?

Op. Dr. Hüseyin Güner, “Hastayı iyi değerlendirmek gerekiyor. Hasta tek bir şikayetle başvursa da baktığınız zaman karın diye geldiğinde basen üzerinde kalan, sırta uzanan kısımlarda da yağ görülebiliyor. Hastalar bize karın için gelirler fakat sadece karın bölgesini yaparsak ve diğer bölgelerin de alınmasına ihtiyaçları olduğunu söylemezsek karın düz, diğer bölgeler çıkıntılı oluyor. Bu tip yöntemler, zayıflama yöntemi değil. Yağ fazlalığı olan bölgeleri tedavi ediyoruz ama hasta kilo alırsa o bölgeden şişmanlama ihtimali her zaman bulunuyor. Biz bir şekil oluşturuyoruz, o şekil bozulmadan hasta kilo alıyor ve kilo veriyor” diyor.

İz kalmıyor

Uygulama sırasında kullanılan fiberler çok küçük ve ince olduğu için cilt altına girdiğinde sadece bir iğne izi bırakıyor. Bu iz de yapılan işlem bölgesine göre 5-6 dakika ya da 24 saat içinde geçiyor.

DİKKAT!

Hastalar bu işlemden önce aspirin ve kan sulandırıcı içmemeli. Balık yağı, Omega 3, Quenzim Q 10, ginseng, ginko bloba, sarımsak hapı gibi bitkisel ya da hayvansal besin takviyelerinin ciddi kan sulandırıcı etkileri bulunuyor. Mutlaka doktorlarına işlemden önce bunları belirtmeleri gerekiyor.

Liposuction’dan farklı

Liposuction’dan sonraki en büyük şikayetlerden biri iyileşmenin geç olması yani ağrı, şişlik, morluk olması, genel anestezi tercih edilmesi, lokal sedasyonla yapılacaksa da dışarıdan takviye olması, 4-8 hafta korse kullanılması. Ayrıca liposuction’dan sonra ciltte girinti çıkıntı da olabiliyor. Çünkü liposuction kanülleri, yağ almak için cilt altına girip, ileri geri hareket ettirilirken bağlar kopabiliyor. Bu bağlar koptuktan sonra tekrar aynı yere yerleşmesi için korse kullanılıyor. Ama lazer teknolojisindeki kanülle hiçbir şey vermeden yağ eritilebiliyor. Sonra çok ince bir fiberle hızla alınabilecek kadar yağ alınıyor, 3-4 gün sonra da hasta korseyi çıkartabiliyor.

Nilgün Yıldız

Formsante Dergisi Haziran 2011 Sayısı

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir