Evlilik daha kaliteli uyutuyor!

Mutluluk iyi uykuyla doğrudan ilişkili. Araştırmalara göre, evlilerin aynı yaştaki bekar ve evli olmayanlara göre uyku kalitesi daha iyi

Çalışma saatleri, bebek sahibi olmak ve stresli yaşam gibi birçok neden, giderek uykumuzdan çalıyor. Tüm bu şartlar altında günlük ihtiyaç olan ortalama sekiz saatlik uykunun tamamlanması gerektiğini savunan Amerikan Sleep to Live Institute’den Dr. Robert Oexman, uyku düşmanı etkenler ve sağlıklı uyku için yapılması gerekenler hakkında sorularımızı yanıtlamaya devam ediyor. n Özellikle çocuk sahibi olduktan sonra kadınların uyku süreleri azalıyor. Bu dönemde uykusuzluğa bağlı ne tip sorunlar gözlemleniyor?
İlerleyen yaşlarda ortaya çıkan uyku sorunlarının görüldüğü en büyük gruplardan biri bebeklerle ilgilenenlere ait. Anneler her gün ne kadar uyku aldıklarını takip etmeli ve gün içinde kısa uykular alarak gece saatlerindeki uykuyu telafi etmeli. Bebekler gece boyu kesintisiz uyumaya başladıklarında anneler programlarını tekrar ayarlayarak gün içinde şekerleme yapmayı bırakmalı. Gece alamadıkları uykuyu telafi etmek için gündüz şekerleme yapan annelerde yatakta normale göre daha fazla zaman geçirme ihtiyacı görülüyor.

* Uyku sorunları hangi dönemlerde daha çok artıyor?
Stresli koşullar kalitesiz uykuya sebep olur. Ekonomik kriz, ailevi sorunlar, deprem gibi doğal afetler ortadan kalktığında uyku düzeni de normale döner.

* Hangi besinler ve içecekler uyku dostu ya da düşmanıdır?

Mide tarafından hazmedilmesi zor her türlü yiyecekten kaçınmak gerekir. Reflü, uyku bölünmesine yol açan bir durumdur. Bu nedenle yatmadan 2-3 saat önce yemek işi bitirilmeli. Kafeinden mutlaka uzak durulmalı. Kafein içeren pek çok yiyecek ve içecek, uykuya dalmayı veya uykuda kalmayı zorlaştırır. Yemek, küçük porsiyonlar halinde tüketilmeli. Süt, uykuya dalmadan önce alınabilecek iyi bir içecek.

* Egzersizin uyku üzerindeki etkisi nedir?

Tüm egzersizler uyku için harikadır ve uyku kalitesini pekiştirdiği araştırmalarla ortaya çıkmıştır. Ancak egzersizlerin yatmadan 3-4 saat önce tamamlanmış olması gerekir. Egzersiz yapmak, vücudumuzun iç sıcaklığını artırdığından uykudan önce yapıldığı takdirde uyku kalitesinin düşmesine yol açar.

* Yatağımızı seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Araştırmalar yataklarımızın uykumuz üzerinde son derece etkili olduğunu gösteriyor. Sağlıklı uyuyabilmek ve zinde uyanabilmek için kendi özel vücut yapınıza, ağrı noktalarınıza uygun bir yatak kullanmak gerekir.

* Aşık olmak, evlenmek uyku düzenini nasıl etkiliyor?

Evli bireyler, aynı yaştaki bekar ve evli olmayanlara göre daha iyi uyku kalitesine sahip. Mutluluk iyi bir uykuyla doğrudan ilişkili. Ayrıca seks uyku kalitesini kesinlikle artıran bir faktör. Diğer taraftan uyku şikayetleri olanların aynı şekilde cinsel hayatlarının da kalitesiz olduğu gözlemleniyor.

* Uyku sorunları yaşayan kişilere yoga, meditasyon öneriyor musunuz?

Araştırmalar meditasyonla yoganın uyku nitelik ve niceliğini düzenleyerek artırdığını gösteriyor.

* Sigara ve alkolün uyku üzerindeki etkileri nedir?

Alkol, uykuya dalmayı kolaylaştırır ancak ilerleyen saatlerde uykuyu bozar. Sigaradaki nikotin de aynı etkiyi yaratır.

* Kışın neden daha çok uyuruz?

Kış aylarındaki uzun geceler uykuda geçen süreyi artırır. Mevsim değişikliklerine bağlı depresyon, sonbahar ve kış aylarında, biyolojik saatin gün ışığının azalmasına uyum sağlamada güçlük çekmesiyle ortaya çıkar. Bu da uyku süresini artırır.

Daha iyi bir uyku için 5 öneri

* Karanlık, sessiz ve serin bir ortamda uyuyun.
* Kendinize uygun yatak ve yastık seçin.
* Her zaman uyuduğunuz yerde uyuyun.
* Aynı saatte yatağa girmeye, sabahları aynı saatte kalkmaya dikkat edin.
* Uykuyu sabote eden alkol, sigara ve kafeinden uzak durun.

AYŞEGÜL AYDOĞAN ATAKAN KALiTELi UYKUNUN SIRLARI YAZI DİZİSİ 2

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir