Erkeklerde de HPV olur!

Aile Sağlığı Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Halim Hattat kadınlarda rahim ağzı kanserine yol açan HPV (human papilloma virüs) virüsünün hem kadınlar hem de erkeklerde cinsel bölgeyi etkileyen 40’tan fazla alt tipi olduğunu belirtiyor.

Prof. Hattat’ın verdiği bilgilere gore HPV erkeklerde cinsel bölgede siğillere neden oluyor ve bu siğiller küçük olduğundan çoğu kişi fark etmiyor. Ayrıca birçok erkekte HPV hiçbir belirti vermediğinden fark etmeden cinsellik esnasında partnerine bulaştırabiliyor. Prof Hattat bu siğilleri bazı ilaçları uygulayarak, basit cerrahi işlemlerle çıkararak, lazerle veya koterle yakarak, kriyoterapi ile dondurarak tedavi etmenin mümkün olduğunu ancak en önemli noktalardan birinin, partnerinde mutlaka kontrol edilmesi ve gerekirse tedavi görmesi olduğunu belirtiyor. Prof. Hattat’a göre unutulmaması gereken başka bir nokta da bazı HPV tiplerinin erkeklerde penis kanseri riskini de arttırıyor olması.

Hattat’a göre cinsel yolla bulaşan hastalıklar çağımızın önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor. Günümüzde özellikle gençlerde birden fazla cinsel partnerin bulunması ve korunmasız cinsel ilişki yaşanmasına oldukça sık rastlanıyor. Orta ve ileri yaştaki kişiler de cinsel yolla bulaşan hastalıkları gençlik dönemine özgü sayıyor ve korunmalı cinsel ilişkiye gereken önemi vermiyor. Oysa cinsel yolla bulaşan hastalıklar birden çok cinsel partneri bulunan genç jenerasyonda fazla olsa da çok daha ileri yaşlarda da ortaya çıkabiliyor.
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların bu kadar önemli olmasının sebebi bu hastalıkların sadece genital bölgelerle sınırlı kalmaması, kısırlık, dış gebelik, kanser veya düşük gibi başka sağlık problemlerine de yol açması hatta anneden bebeklere de geçiş göstermesi. Bu nedenle cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak, şikayetler ortaya çıktığında acilen tedavi olmak çok önemli. Prof. Dr. Halim Hattat’a gore özellikle şu belirtilere dikkat edilmesi gerekiyor:

Şu belirtilere Dikkat:

•Apple-tab-span” style=”white-space:pre”> İdrar yaparken yanma, acıma, sık sık idrara gitme
• Peniste, vajinada, makatta veya ağızda yaralar, siğiller ve içi su dolu kabarcıklar oluşması
• Penis, vajina veya makattan akıntı olması.( Bu akıntı su gibi, süt gibi, beyaz, sarımtırak veya yeşil olabilir ve kokusu normal vajina akıntısından farklıdır.)
• Kasık kıllarında, makatta veya vajina etrafında kalıntı
• Kasıklarda şişkinlikler ve bezeler
• Yumurtalıkların birinde veya her ikisinde ağrı
• Cilt döküntüleri
• Karnın alt bölümünde ağrı
• Cinsel ilişki sırasında ağrı
• Cinsel ilişkiden sonra kanama

Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda bu belirtilerden biri ya da birkaçı beraberce görülebiliyor, ancak bunlar başka hastalılara da bağlı olabiliyorlar. Tanı konması ve tedavi için cinsel yolla bulaşan bir hastalıktan şüphelendiğinizi söyleyerek doktora gitmek çok büyük önem taşıyor

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir